Najdugovečnije rase pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 14/01/2024

Najdugovečnije rase pasa

Pre nego što vam nabrojimo 10 rasa pasa koje imaju najduži životni vek, upoznaćemo vas sa faktorima koji utiču na dugovečnost psa.

piše: petmagazine.rs

Veličina i genetika

Generalno, što su psi manji, to je njihov životni vek duži. Većina najdugovečnijih pasa su male rase i mogu da žive do 16 godina ili čak više. Poređenja radi, prosečna starost pasa srednjeg uzrasta je između 10 i 13 godina, dok džinovske rase obično ne žive više od 8 godina. Osim veličine, genetika igra ogromnu ulogu u životnom veku psa, zbog čega neke rase žive mnogo duže od drugih.

Način života

Genetika i opšta predispozicija rase da žive dugo su jedna stvar, ali dobar i zdrav način života je takođe ključni sastojak dugovečnosti. Pobrinite se da svom psu obezbedite kvalitetnu ishranu, odgovarajuću količinu fizičke i mentalne stimulacije prilagođene potrebama psa i nikada ne zanemarite posete veterinaru radi redovnih pregleda i u slučaju zdravstvenih problema. Osiguravajući zdrave životne uslove za svog psa, možete maksimalno produžiti njegov životni vek.

ČIVAVA

Na samom vrhu liste najdugovečnijih rasa pasa, ovaj radoznali i bistri pas iz toy grupe pasa može da živi i više od 20 godina, iako je prosečan životni vek rase oko 16 godina. Čivave nisu sklone ozbiljnim genetskim bolestima, ali mogu patiti od nekih srčanih i očnih oboljenja. Uprkos njihovoj maloj veličini, potrebno im je mnogo i mentalne i fizičke stimulacije, kao i obuke, neophodne da bi se izbegli neki problemi u ponašanju i socijalizaciji psa. Čivave su takođe veoma lojalni saputnici.

JORKŠIRSKI TERIJER

Poznati i kao jorkiji, ova rasa je popularna i inteligentna, ali ne u potpunosti pas u krilu kao neki drugi članovi Grupe igračaka. To je zbog osobina terijera koje uključuju jake instinkte čuvanja. Njihova razigrana ličnost je jedna strana, ali su takođe dobri za dresuru i mogu da žive do 16 godina.

JAZAVIČAR

Često se naziva wiener dog, doxie, pas kobasica, ova rasa ima najduži vek iz grupe goniča. Iako jazavčar često može da dostigne 15 godina, oni mogu patiti od nekih zdravstvenih stanja, posebno problema sa leđima, koji su još teži ako su praćeni gojaznošću. Najdugovečniji jazavčar, Šanel, umrla je 2009. godine u dobi od 21 godine. Kad je u pitanju njihova ličnost, jazavčari su veoma razigrana i posvećena rasa.

TOY PUDLA

Ova mala verzija pudlice je inteligentna i energična kao i njihov veliki rođak. Savršeni su za porodice, ali im je potrebno mnogo mentalne i fizičke stimulacije. Ponekad dostižu impresivnu starost od 18 godina, a što se tiče zdravlja, toy pudle su sklone nekim ortopedskim i očnim problemima.

MALTEZERI

Ova mala rasa ne samo da će biti u vašem životu dugi niz godina, već će biti i vrlo nežan pas koji bi mogao patiti od separacione anksioznosti ako ga predugo ostavite samog. Osim što imaju slatku prirodu, maltezeri su takođe razigrani i lako se obučavaju. Zanimljivo je da neki podaci govore da ženke maltezera žive godinu dana duže od mužjaka, ali prosečan životni vek ove rase je 15 godina.

DŽEK RASEL TERIJER

Prvobitno uzgajan kao radni pas, džek rasel terijer još uvek ima energiju i koncentraciju koja im je bila potrebna u prošlosti. Iz tog razloga, ovoj rasi je potrebno mnogo vežbanja i vlasnika koji će držati korak sa brzim životnim tempom psa. Zbog njihove nezavisnosti koja ponekad otežava obučavanje, džek rasel terijeri se preporučuju iskusnim vlasnicima pasa. Najduže živi predstavnik rase i nosilac Ginisovog rekorda, Vili, imao je 20 godina, ali rasa u proseku živi do 18 godina.

ŠI CU

Za koga se veruje da potiče od drevnog psa koji je vekovima pratio kinesku kraljevsku porodicu, Shih Tzu na kineskom znači „lav“. I kao što ime govori, ovi psi se mogu pohvaliti neverovatnom dlakom kojoj je potrebno redovno održavanje. Ši cu psi su živahni, druželjubivi i laki za život, a njihov prosečan životni vek dostiže i do 16 godina.

Rase pasa koje izumiru – od nekih je ostalo veoma malo primeraka

 

POMERANAC

Poznato je da su pomeranci veoma druželjubivi, ali imaju i pomalo zapovedničku, pa čak i žestoku stranu. Oni su razigrani, laki za obuku i druželjubivi, što ih čini odličnim psima za ljude bez prethodnog iskustva. Iako su psi u krilu, oni takođe imaju malo energije da trče po kući. Obično Pomeranci žive od 12 do 16 godina.

AUSTRALIJSKI STOČNI PAS

Ovaj pas srednje veličine ima impresivan dug životni vek za njihovu veličinu. Najdugovečniji pas ikada bio je australijski stočni pas Blu, koji je navršio 29 godina. U proseku, rasa živi do 16 godina.

LASA APSO

Prvobitno uzgajana za čuvanje palata i budističkih manastira na Tibetu, ova rasa je jedna od najlepših sa svojom dugom mekom dlakom. Osim svoje ljupkosti, psi Lasa Apso su takođe samouvereni, odani i razigrani, ali su i prilično sumnjičavi prema strancima, što ih čini odličnim psima čuvarima. U proseku žive do 15 godina, međutim, najstariji poznati predstavnik rase umro je 1939. godine u zapanjujućoj starosti od 29 godina.