Najbolji prijatelj čeka vas u prihvatilištu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
udomite psa
Od Dijana Đukić - 14/08/2019

Najbolji prijatelj čeka vas u prihvatilištu

U prihvatilištima za nezbrinute životinje sačekaće vas najbolji ukus života. Dočekaće vas prijatelj, i to onaj ‒ zauvek. Kada udomite psa, znajte da ste sebi obezbedili život prepun ljubavi, nežnosti i poverenja

Izvor: magazin “Pas”, Foto: Shutterstock

Na ulicama i u azilima širom zemlje ogroman broj pasa čeka dom i šansu da postane nečiji kućni ljubimac. Prema zvaničnim podacima, u našoj zemlji postoji 59 prihvatilišta za nezbrinute životinje. Ako želite psa, pravo je vreme da posetite jedno od njih, upoznate svog najboljeg prijatelja, i tužnim okicama nekog prelepog psa podarite radost i drugu priliku za bolji, srećniji i duži život.

Od početka ove godine, zaključno sa aprilom, u prihvatilištima JKP „Veterina Beograd” udomljeno je 219 pasa. U njihovoj nadležnosti je pet gradskih azila, u kojima se trenutno nalazi više od 3.000 nezbrinutih životinja.

Mešanac

Ukoliko želite rasnog psa, znajte da u prihvatilištima u glavnom gradu, ali razume se i u celoj zemlji, ima i veliki broj rasnih pasa. Ali, nemojte da ste a priori protiv mešanaca, jer su, prema rečima dr vet. med. Budimira Grubića, direktora JKP „Veterina Beograd”, i mešanci rasni psi.

 • Hajde da najpre razjasnimo kategoriju pasa mešanaca. Mešanac je rasa, to su rasni psi samo se zovu mešanci. Uzmimo na primer morkija. Morki je kombinacija jorkširskog terijera i maltezera. A šta je to nego pas mešanac. Ako pogledamo mešance na slobodnim, javnim površinama, primetićete da ih je najviše crno-belih, crno-žutih i crnih. To su tri vrste rase mešanac koje se najčešće sreću na ulici. Pomenimo i pitbul terijera. Mnogi ne znaju da je nastao od četiri-pet rasa, ima i dalmatinca u sebi, a cenjen je i priznat kao rasa. Moj stav je da je sazrelo vreme da priznamo mešanca kao rasu, a ne da ih kao sada tretiramo kao niža bića, kao pse drugog reda. Mešanci uvek služe za potkusurivanje, kao sinonim za nešto što je loše, što ne valja – ističe Grubić.

Najotporniji

Prema njegovim rečima, mešanci su najotporniji psi.

 • Priroda je veliki majstor, jer mešanjem genetskih struktura i ukrštanjem rasa dobijemo najbolji „kvalitet”. Majstor je toga da od svake rase uzme ono što je najbolje i najkvalitetnije, i to dodeli jedinki koja je nastala.

Zašto da udomite, a ne da kupite

Ovo pitanje nikada nije suvišno iznova postavljati, a odgovor je najlepši mogući. Jer je to najhumanije.

 • Kada udomite psa, vi činite dobro delo. Ali, ne znam da li su dobra dela u modi. U poslednje vreme to se ne primećuje. Dobro delo u kom smislu? U tom smislu da kada nekoga ko nema svoj dom ‒ napokon dobije dom, to je kao da je dobio sedmicu na lotou, pa se beskućnika udomi i ima mogućnost da pokaže sve najbolje i najkvalitetnije. Dok nije imao dom, ni hrane ni pića, pas nije mogao da iskaže ništa od toga. Možda je on jedan od najboljih i najdivnijih pasa koji će zauvek ceniti novu priliku, što se najčešće i dešava – objašnjava Budimir Grubić.
prihvatiliste rakovica
Centar za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse u Rakovici
Foto: Teodora Ćirić

Ulični psi

Iako možda niste razmišljali o ljubimcu, sigurno vam se bar jedanput u životu dogodilo da vas na ulici šarmira neki predivan pas, koji kao da vam očima govori: „Povedi me sa sobom”.

 • Sigurno vam se dogodilo da kada stojite na autobuskoj stanici, a u blizini su dva ili tri lokalna psa, bar jedan od njih dođe do vas i gleda vas. Jedna od stvari koje želi da vam pokaže jeste da se divi ljudskom rodu, i želi da se preporuči. Eventualno možda i da tim divljenjem dobije i neko parčence koje bi utolilo glad. Možda on i nije gladan, ali kada psa hranite, to je jedna posebna vrsta kontakta između čoveka i psa. To je vekovni kontakt i ta njihova uzročno-posledična veza ima najveću moguću težinu, a to je ono što ljudi između sebe nikada nisu uspeli da uspostave.

A šta nas čeka u prihvatilištu

Kako kaže naš sagovornik, kada dođete u prihvatilište, sačekaće vas najbolji ukus života.

 • Sačekaće vas prijatelj, i to onaj kojeg ćete zauvek imati. Kada zakoračite u prihvatilište i udomite psa, znajte da ste sebi obezbedili dolče vitu, sladak život. Život prepun prijateljstva, ljubavi, nežnosti i poverenja. A procedura udomljavanja je beskrajno jednostavna. Uz „Dobar dan, došao sam da udomim psa”, potrebna vam je još samo lična karta i 200 dinara. Naravno, pre toga potrebno je i da izaberete psa, ali ću vam odmah reći da nikada vi ne birate, već uvek on izabere vas. Gotovo se uvek desi da čovek dođe s jednom idejom, a iz prihvatilišta izađu sa potpuno drugačijim psom, a nije ni znao da njega zapravo želi.

Ceo paket”

Ono što je takođe veoma važno jeste da psi iz prihvatilišta „Veterine” dolaze sa „celim paketom”, odnosno da je svaki pas čipovan, vakcinisan protiv zaraznih bolesti i besnila, očišćen od parazita.

 • Oni su uz to i maženi, paženi i mnogo dobri. Svi naši psi su i više nego socijalizovani, naviknuti na ljude i na druge pse. Svi su, takođe, i sterilisani. Udomitelj dobija i pasoš psa, odnosno njegovu ličnu kartu – objašnjava Grubić.
pas i vlasnik

Kada postanete vlasnik

A šta kada u svoj dom dovedete psa? Stručna saradnica našeg magazina, dr vet. med. Klara Ćurčin iz Veterinarske ambulante „Intervet” daje vam dragocene savete.

 • Ako ste od ideje „imati kućnog ljubimca” stigli i do finala odluke koja zvuči ovako: „Da, želim imati kućnog ljubimca, taj ljubimac će biti pas, taj pas će biti usvojeni pas kojem ću pružiti ljubav i dom” – onda ste na pravoj stranici ovog časopisa i čitate uputstvo koje će vam reči šta dalje… Jer je moj zadatak da vam objasnim – šta posle. Najvažnije je da budete svesni da ste sada vlasnik jednog divnog bića, psa, kome ste sada vi SVE. Da, apsolutno SVE. Zato bi trebalo da se u skladu s tim i odnosite prema vašem obožavaocu.

Briga o zdravlju

Kako kaže naša sagovornica, biti odgovoran vlasnik psa ne znači samo pružiti mu krov nad glavom i obezbediti osnovne dnevne obroke.

 • Da bi vaš zajednički život bio lep, potrebno je voditi računa o dnevnim potrebama psa kao i o adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti usvojene kuce. Naša topla preporuka je da neposredno posle usvajanja psa, na putu do kuće, već obavite prvu posetu veterinaru. Pre odlaska po kuče, zakažite jedan osnovni klinički pregled kod izabranog veterinara. Obavezno napravite spisak pitanja i ponesite sva dokumenta koja ćete dobiti uz psa. Ovo je prvi i pravi korak da biste bezbedno mogli da počnete da uživate u zajedničkom životu.

Informišite se

Dr Ćurčin ističe da je prilikom usvajanja neophodno obratiti pažnju na starost jedinke, kao i na preduzete preventivne mere, kako se ne biste našli u neprijatnoj situaciji.

 • Prilikom usvajanja psa iz prihvatilišta, u najvećem broju slučajeva jedinka je sterilisana ili kastrirana, propisno vakcinisana protiv „osnovnih” zaraznih bolesti, pravilno identifikovana (čipovana), zaštićena od unutrašnjih i spoljašnjih parazita i makar delimično socijalizovana. Mada, neophodno je napomenuti da su finansijska sredstva određenih privatnih azila ili pojedinaca koji se brinu o napuštenim psima u većini slučajeva ograničena i često se događa da oni nisu u mogućnosti da životinjama pruže kompletnu zdravstvenu zaštitu. Tu nastupate vi, kao novi i odgovorni vlasnik. Možda je sve u redu, ali šta ako nije? U tom slučaju rizikujete bolesti i potencijalne neplanirane materijalne izdatke već na samom startu.

Spisak

Kako bi uživanje počelo od samog čina usvajanja, naša sagovornica naglašava da bi mezimac kojeg usvajate morao imati „čekirane” neke stavke:

 • Da štene ne bude mlađe od četiri meseca;
 • Da je urađena makar dvokratna dehelmintizacija (čišćenje od parazita);
 • Da je primio makar dve vakcine protiv zaraznih bolesti pasa i da je prošlo makar 14 dana od poslednje vakcine;
 • Da je urađena zaštita od ektoparazita i da je ovaj tretman još važeći;
 • Da je pas čipovan tj. obeležen i vakcinisan protiv besnila i da poseduje pasoš;
 • Kastracija ili sterilizacija je moguća već u ovom uzrastu;
 • Da ima minimalne higijenske navike;
 • Da ima pisani dokument sa pečatom veterinara o svim preduzetim zdravstvenim merama;
 • Ako je pas odrastao ili je u seniorskoj kategoriji bilo bi uputno imati neku zdravstvenu istoriju.

Upoznavanje i prilagođavanje

Ako ste odlučili da usvojite starijeg psa, veterinar vam je najbolji saveznik.

 • Ako ste udomili psa seniora bez dokumentacije o istoriji bolesti, najbolje je da odmah nakon usvajanja zakažete opširan sistematski pregled jedinke kod veterinara kako biste znali sa čime ćete se suočiti u narednih nekoliko godina. Važno je naglasiti i da su prvih nekoliko dana i nedelja suživota neobični za psa i za čoveka. Treba se upoznati i prilagoditi. Budite strpljivi. Niko se nije rodio naučen. Budite spremni da sate i sate provedete zajedno stvarajući nove navike: kada jesti, gde spavati, kada su šetnje, gde se obavlja nužda, kako ostati sam u kući… Kada izlazite u šetnju, u prvih nekoliko nedelja ili meseci nipošto nemojte psa puštati s povoca. To uradite tek tada kada ste apsolutno uvereni da ćete uspeti da ga dozovete, da će se pas sigurno vratiti do vas i da će pristati da mu stavite povodac – savetuje dr Klara Ćurčin.

U domu

igračke za pse

I na kraju, dajemo vam nekoliko korisnih saveta šta bi sve trebalo da nabavite pre nego svog novog mezimca dovedete u dom.

1. Odredite mesto u stanu gde će vaš pas da spava. Tu postavite korpu (plastičnu ili od pruća) ili udoban jastuk.

2. Obezbedite posude za hranu i vodu. Poželjno je da budu od materijala koji se lako pere i dezinfikuje. Posude za hranu i vodu moraju da budu dovoljno velike (što zavisi od uzrasta i rase vašeg psa), napravljene od netoksičnog materijala i postavljene uvek na istom mestu. Posle svake upotrebe trebalo bi ih dobro oprati i posebno voditi računa da se nakon upotrebe sredstva za pranje dobro isperu vodom.

3. Nabavite hranu, po mogućstvu onu kojom je pas već hranjen ili se posavetujte sa svojim veterinarom oko izbora najbolje vrste hrane za vašeg psa.

4. Nabavite igračke. 

5. Nabavite sredstva za održavanje higijene – četka za češljanje dlake, šampon (u dogovoru sa veterinarom), četkica i pasta za zube.

6. Sklonite na sigurno mesto sva sredstva za čišćenje i sve što može biti otrovno za psa.

I nakon toga – uživajte! Dobili ste prijatelja za ceo život i neograničenu dozu radosti i sreće.

Veliki uspeh

Prošle godine je iz gradskih prihvatilišta JKP „Veterina Beograd” udomljeno više od 1.000 pasa, i to je čak trećina ukupnog broja pasa koji borave u prihvatilištima. Zbog toga su u ovom preduzeću veoma zadovoljni i nadaju se da će i ove godine brojke pokazati isto.

Vlasnici u Srbiji

Prema podacima Uprave za veterinu, u Centralnoj bazi koju vodi Uprava upisano je 1.463.629 obeleženih i registrovanih pasa. Broj životinja koje se na godišnjem nivou registruju u Srbiji kreće se između 90.000 i 100.000.

Savet +

Dr vet. med. Klara Ćurčin daje nam još korisnih saveta:

* Psi vole pohvale. Sve što je uradio dobro – pohvalite. To ne bi trebalo da bude hrana, već nežan pokret ili blagi glas.

* Ako je pas uradio nešto loše, i niste ga kaznili u tom trenutku, zaboravite, jer je i vaš pas zaboravio.

* Ako je usvojeni pas plašljiv, nepoverljiv – imajte dosta strpljenja. Dajte mu šansu da stekne poverenje u vas. Verovatno i ne možete da zamislite kroz kakve traume je prošao dok niste baš vi naišli.

* I na kraju, i na početku, pružite mu ljubav i dobićete najzahvalnije biće u životu kao saputnika u svim nedaćama.