Možda niste znali: 10 činjenica o engleskim buldozima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 16/11/2018

Možda niste znali: 10 činjenica o engleskim buldozima

Nije teško shvatiti zašto toliko obožavamo buldoge. Ovi neodovljivi psi nedavno su se našli na četvtom mestu po popularnosti rasa u Americi.

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj rasi.

  1. Odgajani su da se bore s bikovima

Borbe s bikovima bile su čest sport u Velikoj Britaniji od 13. veka pa sve do konačne zabrane 1835. godine. Buldozi, koji su bili specijalno uzgajani za ove okršaje, puzili su sasvim priljubljeni uz zemlju i pokušavali da ujedu bika (ili ponekad medveda ili konja) za njušku. Kad ugrizu, nisu puštali ni za živu glavu – zato nisu bili retki prizori buldoga koji leti u vazduh zato što ga je bik odbacio. Mnoge životinje (i ljudi) bile su ozbiljno povređene, pa čak i gubile život u ovom „sportu”.

  1. Njihov neobičan izgled ima svrhu

Kao što smo rekli, buldozi su gajeni da budu efikasne mašine u borbi s bikovima. Zdepasto telo omogućavalo im je da se „prizemlje” i pruže otpor biku koji pokušava da ih „lansira” u vazduh, a naborana koža bila je kao štit koji je čuvao vitalne organe. Bora na licu služile su kao kanali koji su odvodili krv s lica i iz očiju, a izbačena donja vilica omogućavala je čvršći ugriz. Čak je i skraćena njuška imala svrhu – omogućavala im je da dišu dok se drže za bikovu njušku.

  1. Bili su na ivici istrebljenja

Kad su borbe bikova zabranjene u Engleskoj, buldozi su postali nepotrebni. Izgledalo je da su rasi odbrojani dani, ali ljubitelji pasa nisu odustali od njih. Počeli su da ih odgajaju tako da razviju nežniji i mirniji karakter.

  1. Veoma su nezavisni

Buldozi su samodovoljni i odlučni, što ih čini nezavisnijim od drugih pasa. To im omogućava da rešavaju problem bez pomoći i uputstva vlasnika.

  1. Treba ih držati dalje od vode

Zbog velike glave i zdepaste građe buldozi se ne snalaze u vodi. Iako ima i onih koji umeju da plivaju, najbolje je ne iskušavati sreću.

  1. Potrebna im je pomoć u reporodukciji

Još jedna posledica čudne građe buldoga jesu teškoće u začeću. Mužjaci imaju poteškoća da oplode ženke, pa se većina uzgajivača odlučuje za veštačku oplodnju. I porođaj je prava muka zbog velike glave mladunca. Pošto to može da rezultira smrću, većina pripadnika ove rase rađa se carskim rezom.

  1. Englezi ih obožavaju

U Engleskoj se smatraju nacionalnom rasom. Tokom Drugog svetskog rata Velika Britanija je često predstavljana kao bulldog opasnog izgleda. Vinstona Čerčila zvali su Britanski Buldog zbog naravi, ali i izgleda. Uprkos nadimku, Čerčil je imao dve pudle.

  1. Predsednici ih vole

Dva američka predsednika imali su buldoge. Kalvin Kulidž imao je jednog koga je zvao Boston Bins, a ljubimac Vorena Herdinga zvao se O Boj.