Maltezer - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 09/02/2024

Maltezer

Postoje jaki dokazi koji ukazuju na to da je maltezer drevna rasa, psi sličnog izgleda pojavljuju se na grčkim umetničkim delima koji datiraju čak 500 godina pre nove ere. Aristotel takođe pominje rasu pod nazivom „melitaei catelli“, oko 370. pre nove ere, koja je verovatno bila maltezer.

piše: petmagazine.rs

Ime su dobili po ostrvu Malta. Veruje se da je maltezer potomak špica, ili slične rase, čiji su vlasnici drevni švajcarski stanovnici jezera. Za razliku od mnogih modernih rasa pratilaca, koje su se smanjile tokom godina, smatra se da su maltezeri danas iste veličine kao na početku.

Istorijski su bili favorizovani od strane plemića i priča se da su prodavani za čak 2.000 dolara još 1500-ih. Korišćeni su i kao trgovačka roba, cenjeni zbog svoje lepote i reputacije, sa sposobnošću čak i da leče bolesne. Rasa je kasno došla u SAD. Prvi put je registrovana od strane Američkog kinološkog saveza 1888. godine, od tada je stalno sticala popularnost.

 • Težina: 2-5kg
 • Visina: 18-30cm
 • Dlaka: Bez poddlake, duga svilenkasta dlaka
 • Boja: bela, bela i limun, bela i žuta
 • Očekivan životni vek: 12-15 godina

Kakvi su maltezeri?

Uprkos njihovoj reputaciji „aristokratske rase“, maltezeri imaju razigran karakter. Odlični su ljudski saputnici i aktivni su kod kuće. Takođe su odličan izbor za male stanove, jer više vole zatvorene prostore. Možda nisu najbolji izbor za domove sa malom decom. Njihova veličina može da ih učini osetljivim kada se njima rukuje, što može dovesti do neprijatne reakcije. Rana socijalizacija bi mogla sprečiti takve pojave.

Maltezeri često laju i mogu patiti od anksioznosti prilikom razdvajanja. Odgajani su da budu psi za pratnju i treba ih tretirati kao takve. Ne treba ih ostavljati napolju duže vreme i zahtevaju puno pažnje. Nemaju poddlaku i ne linjaju se, jer imaju dlaku, a ne krzno. Kao rezultat toga, potrebno je često negovanje kako se dlaka ne bi ućebala.

Lako je posmatrati ovog psa kao krhkog, ali je najbolje da to izbegavate. Maltezerima treba dozvoliti da se igraju sa većim psima i ne treba ih preterano štititi. Mogu biti izuzetno okretni i veoma dobri u psećim sportovima, čak i u praćenju!

Narav

Maltezeri su popularna rasa pasa u SAD sa dobrim razlogom. Oni su pametni, razigrani i slatki. Iako je njihovo držanje relativno nežno, vlasnici kućnih ljubimaca mogu se osloniti na njihov urođeni mentalitet psa čuvara. Slično tome, maltezeri su jedna od najlojalnijih malih rasa, vezani su i prate u stopu svog vlasnika i u kući i na ulici. Pošto vole i traže puno ljubavi, maltezeri mogu patiti od anksioznosti zbog razdvajanja.

Neustrašivi su. Oni će bez problema došetati do novih pasa i ljudi. Za vlasnike kućnih ljubimaca koji traže društveno štene – Maltezer je odlična opcija. Kao i svaka rasa, maltezeri imaju koristi od dosta socijalizacije u ranoj fazi svog života. Izložite ih novim ljudima, kućnim ljubimcima, mirisima i prizorima čim vam bude udobno.

Dresura

Maltezere pokreće zabava. To znači da će im verovatno biti prijatno sa većinom pasa i ljudi. Rana socijalizacija će obezbediti lakši prelazak u nove situacije i sa kućnim ljubimcima i sa ljudima.

Izuzetno su inteligentni, što znači da će brzo shvatiti znakove i trikove. Međutim, oni takođe znaju kako da dobiju ono što žele od svojih ljudi i zahtevaju stalnu obuku kako bi ih držali pod kontrolom. Maltezeri često najbolje reaguju na obuku zasnovanu na nagradama, koja može biti u obliku poslastica ili otvorenog pozitivnog pojačanja. Oni mogu da pokažu svoju tvrdoglavu stranu, tako da tu nagrade dobro dolaze. Pošto mogu da pate od anksioznosti razdvajanja, korisno je stalno raditi na tome da se to ublaži.

Maltezer – istorijat rase

 

Zdravlje

Kao i svaka druga rasa, maltezera treba hraniti u skladu sa njihovim godinama i veličinom. Hrana višeg kvaliteta sa manje nusproizvoda je korisna i može se nabaviti po različitim cenama – neke su pristupačnije od drugih. Kao i kod drugih rasa pasa, maltezer je skon nekim zdravstvenim problemima, a najčešći su:

 1. Problemi sa zubima
 2. Luksacija patele – česta pojava kod manjih pasa. To je šepanje psa, kada patela nije u normalnom položaju. Ume da bude veoma bolno i otežava kretanje.
 3. Shaker sindrom – upala malog mozga koja remeti koordinaciju. Ogleda se u drhtanju psa koje traje. Nažalost, nema opcija da se smanji rizik od pojave ove bolesti. Ključno je da psa redovno vodite kor veterinara, jer ćete samo tako kontrolisati ovo stanje.
 4. Hipoglikemija – maltezer može doživeti pad šećera u krvi zbog velikom napora, loše ishrane i sl. Obavezno se posavetujte s veterinarom, jer pad šećera u krvi može prouzrokovati i ozbiljnije bolesti.
 5. Infekcija uha
 6. Oči