Loši maniri - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas na fotelji
Od petmagazine.rs - 09/08/2021

Loši maniri

Psi imaju svoj način ponašanja. Naravno, svaki vlasnik želi da se njegov pas ponaša lepo i u skladu sa realnim očekivanjima – kako u odnosu na ljude i okolinu, tako i u odnosu sa drugim psima. Većina osobina u ponašanju je instinktivna – lajanje, obeležavanje teritorije, njuškanje, ponašanje prema drugim jedinkama iste vrste. Ali, nekada te osobine mogu da postanu preterane i smetnja kako psima  tako i vlasnicima.

Za magazin PAS piše dr vet. med. Vladimir Terzin

Loše ili neželjeno ponašanje zavisi od mnogo faktora. Neke osobine zavise od samog psa ali monogo toga zavisi i od vlasnika – kako i na koji način formira odnos sa svojim ljubimce od trenutka kada ga preuzme do njegovih poslednjih dana.

Najčešći oblici neželjenog ponašanja kod pasa su: lajanje, nekontrolisano skakanje na ljude ili druge pse, prosjačanje, cviljenje, kopanje rupa, umiljavanje za hranu, potreba za preteranom pažnjom, nekontrolisano jurenje za ljudima, drugim psima ili automobilima, označavanje teritorije urinom, žvakanje stvari, obeležavanje nameštaja, vučenje povoca, bezrazložni strahovi, itd. Svi ovi oblici ponašanja itekako mogu da ugroze odnos vlasnik – pas i ponekada dovode i do neželjenih posledica po zdravlje kućnog ljubimca. Generalno, ponašanje psa se smatra lošim ako je preterano ili nepoželjno i ako ugrožava svakodnevno funkcionisanje pri izlascima ili remeti opšte životne navike vlasnika.

Uzrok

Pre svega, potrebno je utvrditi  uzrok svake vrste neželjenog ponašanja. Veoma često uzrok promene ponašanja može biti promena zdravstvenog stanja kod psa,  pogotovu ako su se simptomi promene ponašanja javili iznenada a nisu ranije bili prisutni. Pas koji ima hronične bolove može iz korena promeniti svoje ponašanje prema okolini. Prva promena u ponašanju može biti pojačana agresivnost i gubitak trpeljivosti na stvari i događaje koje ranije nije primećivao i na koje nije reagovao. Stariji psi veoma često imaju poremećaje koji mogu izazvati promene u higijenskim navikama. Tako, usled upale prostate ili mokraćne bešike i usled hroničnih bubrežnih bolesti može se dogoditi da pas nevoljno urinira u stanu ili po celom dvorištvu, što naravno nije uzrokovano promenom navika već bolešću. Zato treba biti jako oprezan i pri savkoj promeni treba konsultovati veterinara i proveriti da li se možda radi o nekom patološkom uzroku ili oboljenju.

Korekcija

U slučajevima kada se otklone primarni uzroci i razna oboljenja, može se pristupiti korekciji ponašanja koja pre svega traži veliko strpljenje vlasnika a ponekada i profesionalnu pomoć dresera.

Pre svega, potrebno je sprovesti preventivne mere i izolovati ili sprečiti okidače koji menjaju ponašanje vašeg ljubimca. Na primer, ako stalno laje na zvono možemo ga isključiti ili zameniti nekom drugim zvukom. Neki psi imaju naviku prosjačenja kada je porodica za stolom pa ih jednostavno treba izolovati za vreme obroka. Ako budemo dovoljno uporni u tome, vremenom će izgubiti naviku koju su stekli.

Od velike je važnosti da poznajete svoga psa i njegovu ćud. I njima neke stvari ili ponašanja, kako drugih ljudi, tako i životinja, mogu da smetaju pa je potrebno jednostavno izbegavati takve situacije koje mogu da dovedu do ispoljavanja nepoželjnih reakcija. Ponekada morate i da vežbate sa svojim psom i da ga polako i strpljivo naučite da se vrati na vaš poziv ili da ne reaguje na druge pse, pogotovu ako ih oseća kao pretnju po sebe ili vas. Sve to oni mogu da nauče ali je potrebno vreme i to baš i ne ide tako brzo kako bismo mi hteli.

Ponekada morate zanemarivati loše ponašanje, kao što je lajanje, vuča povodca ili prosjačenje. Ako tim stvarima i događajima ne pridajete pažnju vremenom će pas shvatiti da to ne pravi one efekte koje je očikavo i jednostavno će prestati to da radi. To je ujedno i prilika da ga naučite nekim novim navikama, promenama ponašanja koje očekujete od njega. Važno je takođe napomenutu da vlasnik u svakoj neželjenoj situaciji mora ostati pribran i miran, jer preterana gestikulacija ili povišenje tona u komunikaciji sa psom najčešće samo pogoršava situaciju u kojoj ste se našli.

U zaključku možemo reći da je socijalizacija pasa veoma važna. Što je pas više naviknut na spoljašnje podražaje i senzacije, to će manje reagovati na njih. Isto se odnosi na njegovo ponašanje u kući i navike koje stekne kao štene. One će ga pratiti do kraja života. Zato – samo oprezno i polako. Ne dozvolite da vam loš dan upropasti petnaestogodišenje druženje sa “najboljim prijateljem čoveka”.

Related Posts