Linjanje ne mora biti noćna mora - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
gruming saloni za pse
Od Dijana Đukić - 06/06/2018

Linjanje ne mora biti noćna mora

U gruming salonima kucama je na raspolaganju veoma delotvorna procedura furminiranja, odnosno, uklanjanjanja “mrtve” dlake i poddlake koja značajno smanjuje linjanje.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Vreme kada pas menja svoje zimsko krzno za vlasnike je znak da će im najbolji prijatelji postati usisivač i lepljivi roler. Ali, magazin Pas za svaki problem ima rešenje, pa vam tako dajemo korisne savete kako da ovo proleće bude manje dlakavo.

Furminiranje

Prema rečima iskusnih grumera, psi rase staford, mops, buldog i labrador počinju da odbacuju svoju poddlaku koja ih je štitila tokom zime i onda se linjaju više nego obično. Iako pasmine s kraćom i oštrijom dlakom, u ovom periodu redovne su mušterije gruming salona.

– Važno je znati da se krzno ljubimca neguje i održava tokom cele godine, posebno ako žive u kućnim uslovima. Međutim, u proleće se posete salonima intenziviraju, a tretman koji je najpopularniji i koji uvek toplo preporučujemo jeste – furminiranje. Ova procedura podrazumeva uklanjanje “mrtve” poddlake i dlake, a rezultati su više nego delotvorni – linjanje se smanjuje i do 80 odsto – kaže Dijana Đondović, vlasnica beogradskog salona Royal groom.

Linjanje

Kako objašnjava, psi koji žive u kućnim uslovima se više linjaju, jer im toplota u zimskim uslovima ili rashladni uređaji u letnjim danima zbune organizam tako da umesto promene krzna u proleće i jesen dobijemo stalno linjajuće pse.

  • Samim tim potreba za furminiranjem, odnosno, vađenjem poddlake je aktuelna tokom cele godine. Furminiranjem se posebnom tehnikom i preparatima tretiraju i koža i krzno. Kad se koža oslobodi viška dlake u opadanju, vlasnici su mirni do sledećeg perioda rasta nove dlake, a i našim ljubimcima je mnogo prijatnije – ističe naša sagovornica.

Gruming salon za pse

Ona naglašava da je najčešća greška koju prave vlasnici pasa u tome što svog mezimca na prvo sređivanje ne dovedu u salon.

– Grumeri daju dragocene savete i uputstva kako da pravilno neguju novog člana svoje porodice. Psi se mogu kupati jednom nedeljno ali je veoma bitno da se koristi adekvatna  kozmetika koja neće uzrokovati dermatološke probleme. Vreme između dva šišanja ne bi trebalo da bude duže od dva meseca kako bi pas bio uredan. Takođe, trebalo bi da između šišanja imaju i jedan polu-tretman.

Redovno šišanje, pakovanje dlake u skladu s tipom dlake  i redovno skidanje nečistoća četkom i kupanjem je sve što bi trebalo da priuštimo našim četvoronožnim prijateljima. Nama to ne predstavlja mnogo truda, a njima mnogo znači. Mnogi i dalje misle da je šišanje pasa stvar izbora ili pomodarstvo, a ništa nije pogrešnije od toga. Redovna nega dlake i kože vašeg psa je obaveza i deo osnovne higijene – naglašava Dijana Đondović.

Kupanje i šišanje pasa 

Da beogradski saloni imaju pune ruke posla tokom cele godine potvrdila nam je i Jelena Vukadinović, vlasnica Salona za šišanje i negu pasa Kiara. S prvim toplim danima ipak sve je više vlasnika koji mezimce dovode na furminiranje, četkanje i kupanje.

  • U našem salonu najviše pasa dolazi na kupanje i šišanje, ali i na redovno nedeljno održavanje i negu u koje spada kupanje, feniranje i održavanje higijenskih delova. Imamo i veliki broj mušterija koji kod nas dovode mezimce na četkanje ako se pojačano linjaju, održavamo i higijenu ušiju, sečemo noktiće, a nisu retki ni oni koji zatraže pravi SPA tretman (topla kupka s uljima uz masažu) i zatim ceo tretman održavanja higijene i nege – kaže naša sagovornica.

Alergije kod pasa

Ona navodi da je idealno da se psi kao što su pudle, bišoni, maltezeri i kotoni kupaju na sedam do deset dana.

  • Ima, međutim, i onih kuca koje pate od alergija i kojima se preporučuje kupanje na svaka 3 dana antialergenskim medicinskim šamponima. Najvažnije je da kozmetika koja se koristi u nezi pasa bude odgovarajuća i blagotvorna za kožu i dlaku. Velika zabluda među vlasnicima pasa je da se samo dugodlakim psima aplikuje regenerator, a zapravo je veoma važno i da psi sa kratkom ili oštrom dlakom imaju istu negu kako bi koža i dlaka bile “nahranjene” kako treba.

Naša sagovornica naglašava da je za pse koji se ne šišaju važno redovno četkanje.

Nega šapa

Možda niste znali, ali nega šapa podjednako je važna kao i nega samog krzna.

  • Redovnim odstranjivanjem nepotrebnih dlaka s jastučića smanjuje se mogućnost svaranja bakterija i gljivica, naročito u vlažnom periodu godine. Takođe, održavanjem šapica može se izbeći zabadanje stabljika popinog praseta koji prave velike probleme tokom proleća. Postoje i zaštitne tinkture koje se mažu na šapice i štite jastučiće kako od toplote, tako i od hladnoće – objašnjava Dijana Đondović.

Pudla i gruming

Prema rečima Jelene Vukadinović iz salona Kiara, pudla je jedan od zahtevnijih pasa za održavanje, ali s druge strane ona se ne linja i nema karakterističan miris, pa je idealan mezimac za osobe koje pate od alergija na životinjsku dlaku.

  • Takođe, sjajno je i to što postoje četiri veličine pudle, pa će svako odabrati mezimca koji odgovara njegovom stilu života i životnom prostoru. Takođe, krzno pudli javlja se u nekoliko boja – crna, bela, braon, siva, aprikot, crvena, dvobojna. Zanimljivo je i to što postoji mnogo frizura koje možete odabrati za svog mezimca, pa tako vaša pudla može imati klasičan izgled, a može izgledati i kao lav, pa čak i kao meda.
  • Ova pasmina ima nekoliko faza promene šteneće dlake u zrelu, pa se lako umrsi ako se ne održava kako bi trebalo. Pudle valja od malena navikavati na četkanje, kupanje, čupkanje dlačica iz ušiju… kako bi se na vreme navikle, i kako im tretmani ne bi predstavljali stres već jednu od uobičajenih aktivnosti – objašnjava naša sagovornica, inače vlasnica predivne aprikot pudle.