Nasmejani virtuoz s makazama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 11/02/2019

Nasmejani virtuoz s makazama

Dijana Đondović nedavno je postala prvi IGA gruming sudija u Srbiji, a uz to već nekoliko godina vredno i predano radi na tome da svoje veliko znanje, kao i znanje svojih kolega, prenese na sve one koji žele da im šišanje pasa postane profesija

Tekst: magazin Pas, Foto: Royal groom

Ona je vredna i posvećena, uvek nasmejana i neprekidno okupirana novim idejama koje, rekli bismo, s lakoćom sprovodi u delo.  Gruming je njen posao, pasija i poziv. Vlasnica je salona i škole za grumere „Royal groom”, predsednik Udruženja grumera Srbije i odnedavno prvi IGA (Internacionalna gruming asocijacija) gruming sudija u Srbiji. Ona je Dijana Đondović.

Kako kaže, nije ni sanjala da će na nedavno održanom skupu grumera u Španiji, gde je pozvana da održi jedan od seminara, biti proglašena sudijom, iako se za ovu ulogu vredno spremala.

 – U Španiju sam otišla da održim seminar o koloringu i dobijem diplomu za moju školu gruminga, koja je zapravo sertifikat da je škola priznata u 36 svetskih zemalja. Na svečanoj večeri nakon završetka seminara, na osnovu zasluga i nagrada koje sam osvojila u Evropi, proglasili su me najboljom grumerkom (dobila sam A kategoriju i master), i dobila sam B kategoriju za školu, što znači „veoma perspektivno”, a takvu ocenu i ja dajem svojim učenicima. Nakon toga,  usledilo je prozivanje za sudije i, iako sam išla na trening-programe, nisam ni sanjala da to može da se desi. Pročitali su moje ime i pomislila sam da su pogrešili, ali kada su ponovili, shvatila sam. Pozvali su me da sledeće godine, u novembru, sudim na takmičenju u Kini. Nisam mogla da verujem šta mi se desilo, i to je zaista velika čast, jer sam jedini sudija u Srbiji za gruming, a i u Evropi nas je veoma malo – s ponosom ističe naša sagovornica.

Usavršavanje

Samo oni koji žele da budu vrhunski u svom poslu, znaju da je učenje doživotni proces. Tako je i Dijana, pre ovog velikog priznanja u Španiji, dve nedelje provela u Moskvi, u školi jedne od najboljih svetskih grumerki Ane Bardašajeve.

‒ Ona je all around grooming majstor i, nakon te dve nedelje, shvatila sam da sam sto odsto napredovala u odnosu na ono što sam do tada znala. U Aninoj školi sam nadogradila svoje znanje. Želim da učim celog života, jer i ja učim druge. Drugačije ne može. Prioritet za sledeću godinu mi je da na Kipru osnujem školu gruminga sa internacionalnim studentima, gde ćemo kolege i ja prezentovati učenicima svoje najbolje veštine ‒ naglašava Dijana.

Takmičenje u Beogradu

U aprilu ove godine Dijana je, sa Udruženjem grumera Srbije i uz podršku Internacionalne gruming asocijacije (IGA), u Beogradu organizovala prvo međunarodno takmičenje grumera.

‒ Bilo je sjajno, veliki odziv, i pokazalo se da ima interesovanja i da postoji tračak nade da će gruming napredovati u Srbiji. U Španiji smo se dogovorili da ćemo 19. aprila 2019. godine u Beogradu organizovati i drugo takmičenje grumera. Prijave se već polako zatvaraju, pa neka požure svi zainteresovani. Deset dana ranije Ana Bardašajeva će otvoriti školu za grumere i edukacija će toliko i trajati. Po završetku škole, pred takmičenje, Ana će održati i veoma koristan seminar o korišćenju alata. To je potrebno svima koji se bave grumingom i koji imaju salon. Ulaz na ovaj seminar biće slobodan i pozivam sve zainteresovane da dođu. Ove godine je bilo najmanje takmičara iz naše zemlje, mnogo više iz regiona, a sada već imamo prijavljenih mnogo više takmičara iz Srbije, i to me mnogo raduje.

Škola za grumere

Ako volite pse i tragate za zanimanjem koje će vas ispuniti i, razume se, doneti vam zaradu, razmislite da upišete školu za grumere.

‒ Škola je s radom počela 2014. godine i sada obučavamo šestu generaciju polaznika. Sada kada je sertifikovana, otvorila se mogućnost da svako ko završi školu i položi završni test može da bilo gde u inostranstvu s našom sertifikovanom diplomom otvori svoj salon i radi kao grumer. Samo u našoj zemlji to još uvek nije uređeno i ne postoji obaveza da grumer ima diplomu da bi mogao da obavlja taj posao i otvori salon. Naše diplome se još uvek tretiraju samo kao dodatno znanje jer nismo priznati kao delatnost, ali trudimo se da i to promenimo, nadam se uskoro. Cilj mi je da u Srbiji, u saradnji sa kolegama, otvorimo nekoliko profesionalnih škola za gruming. Ovo zanimanje je u našoj zemlji još uvek u povoju, ima mnogo prostora za napredak, a postoji i velika potreba za grumerima. Međutim, tome mora neko da te nauči. Možda nekome zvuči lako, ali šišanje psa (ili mačke) podrazumeva najpre da voliš životinje, da si smiren, spretan i naučen da ne posečeš životinju, da je ne traumiraš ‒ naglašava Dijana Đondović.

Ko može biti grumer

Naša sagovornica kaže da sve osobe od 18 do 100 godina mogu biti polaznici gruming škole. Grupe imaju do osam ljudi, a nastava se organizuje pre i posle podne, po dogovoru. Minimum angažovanja su dolasci tri puta nedeljno po pet sati kako bi kurs bio uspešan.

‒ Insistiramo na 85 odsto prakse i 15 odsto teorije, jer je ovo zanat. Škola traje od šest do devet meseci, a uveli smo i kurseve za one koji hoće da budu pomoćni radnici u salonu, i oni veoma brzo nađu posao. Ovaj kurs traje 45 dana. Takođe, imamo i kratke kurseve samo za određene stilove, na primer kurs za bojenje traje tri dana i radimo „jedan na jedan”. Polaznici su uglavnom kolege koje žele da se specijalizuju. Imamo i specijalistički kurs za šišanje mačaka. Polaznika ima sve više i najpre učenici dolaze da se upoznamo, a potom pravimo uži izbor. Veoma mi je važno da prvo upoznam osobu koja će postati moj učenik, jer devet meseci treba da radimo zajedno i moram da budem sigurna da voli pse i da želi da uči. Psi sve osećaju – ne smeš da se plašiš, ne smeš da se gadiš, moraš da voliš pse. To su najvažnije predispozicije. A učenici su moji ogledalo.

Novac ne sme biti motiv

Tačnije, ne sme biti jedini ili najvažniji motiv.

– U našem salonu nema udaranja pasa, nema sediranja, i radimo na tome da svaki grumer zna kako da se ponaša sa psom i da nauči da svoj posao radi kako treba. Ovo zanimanje donosi novac i veoma je perspektivno, ali zarada nikako ne sme biti jedini motiv. Saloni se neprekidno otvaraju i zatvaraju zato što se rukovode jedino zaradom, a mi radimo sa živim bićima koja su njihovim vlasnicima članovi porodice. Garantujem stopostotno da ću sve koji dođu da naučim da šišaju pse, a jedini uslov koji je propisan i ugovorom je da pet sati tri puta nedeljno moraš da budeš u salonu. Sve ostalo je na meni. Svi polaznici dobijaju literaturu, učimo o anatomiji i psihologiji pasa, svi dobijaju uniforme i uče da rade s najmodernijim alatom koji postoji. Imaju sve uslove da dobro startuju, a ostalo je na njima – kaže naša sagovornica.

Udruženje grumera Balkana

Na Dijaninu inicijativu i inicijativu grumera iz Srbije i regiona, osnovano je i Udruženje grumera Balkana, koje okuplja znalce iz Rumunije, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

– Za sada, cilj nam je da nas bude i više. Pravimo tim za „Grumaniju”, najprestižnije gruming takmičenje u Evropi, koje se svake godine održava u Belgiji. Svaka zemlja iz našeg balkanskog udruženja imaće po tri grumera i nastupićemo zajedno, jer smo zajedno jači, i pomagaćemo jedni drugima. Kada formiramo tim, ideja nam je da kao karavan putujemo po zemljama u regionu u kojima gruming nije toliko zaživeo i da  edukujemo ljude i radimo zajedno na razvoju i unapređenju ove profesije – kaže naša sagovornica.