Krznena terapija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 07/12/2021

Krznena terapija

Gizmo je terapeutski pas koji “stoji“iza novog nacionalnog nastavnog plana i programa mentalnog zdravlja za decu u Americi

Piše: Petmagazine

Gizmo je štene sa velikom misijom: da pomogne deci da se lakše prilagode periodu koji sledi posle pandemije COVID-19. Kako se psihološki i emocionalni problemi među decom vrtoglavo povećavaju, ovaj pas od 3 kg je glas koji stoji iza novog nastavnog plana i programa, “Gizmo’s Pavsome Guide to Mental Health”, koji će decu u školama širom Amerike učiti o mentalnom zdravlju.

 – Deca su odlično odreagovala na ovo slatko štene i njegovu poruku, rekla je Helen Pridžen, potpredsednica programa ogranka Američke fondacije za prevenciju samoubistava, koja je pomogla u kreiranju programa. – Gizmo pomaže deci da shvate da postoje stvari koje mogu da urade da sebi pomognu kada se osećaju tužno, ljuto ili zabrinuto.

PROČITAJ JOŠ: U prodaji je novi broj magazina PAS

Mešanac maltezera i papilona prvi put je počeo da “radi“ nakon što mu je prišao tinejdžer na pešačkoj stazi kada je bio štene, rekla je njegova vlasnica Džen Adams za TODAY.

– Uvukao se u krilo dečaka. Pitala sam dečaka da li je dobro, kako se oseća, međutim, on nije odgovarao, ali je počeo nežno da mazi Gizma dok je tiho plakao, priseća se ona. – Jedna gospođa je tada sišla niz stazu i pitala da li je to moj pas. Rekla sam da jeste. Ona je rekla: – Tvoj pas zna. To je moj sin, a on je upravo saznao da mu je otac preminuo u tragičnoj nesreći. I to je bio presudan trenutak – tada sam shvatila da Gizmo oseća kada neko pati i odmah želi da pomogne.

Plan i program

Cilj novog nastavnog plana i programa, napisanog iz Gizmoove perspektive, je da nauči malu decu da brinu o svom mentalnom zdravlju prepoznavanjem znakova upozorenja i razvijanjem zdravih strategija suočavanja.

– Trebao nam je način koji je pristupačan, prihvata i smanjuje stigmu u vezi sa mentalnim zdravljem, rekla je stručnjak za mentalno zdravlje koja je pomogla u kreiranju nastavnog plana i programa sa jednom neprofitnom organizacijom.

Gizmo se priključio timu koji je stvorio školski program za mentalno zdravlje dece kada ga je Andrea Duarte videla na događaju gde je radio kao terapeutski pas.

– Andrea je bila svedok koliko je Gizmo bio od pomoći. Prvo i osnovno jeste harizma koju Gizmo poseduje i to je pola “posla“ – ljudi mu jednostavno sami prilaze. Sve ovo je dovelo do toga da je izdata i knjiga “Gizmo’s Pavsome Guide to Mental Health“ koja se trenutno primenjuje u 100 učionica u Konektikatu. Vodič je dostupan javnosti i na mrežama organizacije.