Koliko pas treba da spava - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas spava
Od petmagazine.rs - 16/09/2021

Koliko pas treba da spava

U proseku, zdrav odrastao pas spava 10,8 sati svaki dan, ali to zavisi od njegove starosti, količine aktivnosti i opšteg zdravlja

Izvor: MagazinNovosti

Ovaj broj varira u zavisnosti do starosne dobi, količine aktivnosti i opšteg zdravlja.

U jednoj nedavnoj studiji o psećem snu, istraživači u Velikoj Britaniji su posmatrali obrasce spavanja kod štenaca starih 16 nedelja i pasa starih godinu dana.

Istraživači su zaključili da odrasli psi spavaju između osam i 13,5 sati svaki dan. U proseku, zdrav odrastao pas spava 10,8 sati svaki dan.

Studija je pokazala da štenci spavaju u proseku 11,2 sata dnevno. Američki kinološki klub dodaje da neki mladi psi mogu da spavaju između 18 i 20 sati dnevno! To nije ništa neobično niti neočekivano. Štenci se još uvek razvijaju. Za pravilan razvoj potreban im je dovoljan broj sati sna. Ne samo da njihov nervni i imunološki sistem sazreva, zglobovima i mišićima treba vremena za oporavak nakon dana punog igre i trčanja. Utvrđeno je i da štenci spavaju manje tokom noći od odraslih pasa, ali većinu dana provode dremajući.

Znakovi da vaš pas ne spava dovoljno uključuju povećanu razdražljivost i agresivnost. Mogu preterano da reaguju na svakodnevne događaje ili počnu da doživljavaju intenzivnu bol zbog razdvajanja.

Takođe je moguće da bi vaš pas mogao da zaboravi naučene naredbe ili gde pronalazi poznato mesto u kući ako spava dovoljno. Možda je najočiglednija ekstremna pospanost.

Ako vaš pas pokazuje bilo kakve simptome nedostatka sna, moguće je da ima problem sa spavanjem. Opstruktivna apneja u snu javlja se kod pasa s kratkim njuškama poput buldoga ili mopsa. Zvukovi hrkanja ili gušenja dok vaše štene drema, nakon čega sledi izrazita pospanost tokom dana su znaci da vaš pas ima opstruktivnu apneju tokom spavanja. Psi sa artritisom mogli bi da imaju problema sa spavanjem zbog bolova u zglobovima. Pratite kako se vaš pas kreće i ima li problema s penjanjem uz stepenice, u automobil ili na kauč.

Ako vam se čini da vaš pas spava previše (recimo, više od 14 sati ili više od polovine dana), razgovarajte s veterinarom. Dijabetes i hipertireoza mogu da budu krivac.

Psi koji dobro spavaju zdraviji su i srećniji.

Related Posts