Kolike su šanse da vam mačka ili pas prenesu novi virus korona? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kucni ljubimci
Od petmagazine.rs - 10/04/2020

Kolike su šanse da vam mačka ili pas prenesu novi virus korona?

U trenutku dok je u svetu bilo zabeleženo više od milion zaraženih osoba, novi virus dobile su samo četiri životinje. Koliko smo bezbedni, za Tajm otkrivaju američki naučnici.

Autor: petmagazine.rs; Foto: Shutterstock

Ove nedelje tigru iz Zoološkog vrta u Bonksu otkriven je SARS CoV-2, virus koji izaziva kovid-19 kod ljudi. Ipak, prema rečima Karen Terio, načelnice Zoološke patologije na univerzitetu Ilionois (Fakultet veterinarske medicine), koja je i sama asistirala pri postavljanju djagnozne tigru, šanse da vaša mala domaća mačka dobije ili prenese vurus korona su neverovatno male.

Time magazin je objavio tekst na temu kolike su šanse da vas vaš ljubimac zarazi novim korona virusom i u njemu su odgovori najpriznatijih američkim naučnika. Mi vam prenosimo njihove zaključke.

  • Tigar nije domaća mačka, reč je o dve sasvim različte vrste – podvukla je dr Terio. – Do sada nije pronađen nijedan dokaz da se virus može prenositi sa ljubimca na vlasnika. Čak bi bilo verovatnije da vlasnik u nekoj teoriji pre može da prenese virus na svog ljubimca.

A i u tom slučaju govorimo o izuzetno malim šansama. Na svetu, samo dva psa i dve mačke su bile pozitivne na testu za virus, barem prema podacima Američke asocijacije veterinara (AVMA).

Prvi slučaj u kom je dijagnostifikovan kovid-19 među životinjama, a sa kojim je javnost upoznata, bio je u Hong Kongu u kasnim februarskim danima i tada je nadležno ministarstvo iz Hong Konga kao i Svetska organizacija za zdravlje životinja, pandan SZO, zaključila da je virus prešao sa čoveka na životinju. Pas je pripadao nekome ko je bio nosilac virusa, pa tamošnje vlasti ocenjuju da je psa zarazio upravo njegov vlasnik.

  • Imamo više od milion zaraženih ljudi širom sveta, a tek četiri slučaja zaraženih ljubimaca tako da je očigledno rizik minimalan – potvrdio je i Vilijam Sander, asistenf profesora za preventivnu medicinu i javno zdravlje Univerziteta u Ilinoisu, pri odseku za veterinu.

Može li ljubimac da vam prenese virus

U ovom trenutku, Sander tvrdi, da su izgledi za tako nešto izuzetno mali, gotovo da ih nema, a naročito što do sada nije zabeležen nijedan slučaj u kom je virus prešao sa psa ili mačke na čoveka.

  • Iz tog razloga, mi ovde u Americi, ni ne zahtevamo da se životinje uopšte i testiraju. U SAD nije zabeležen nijedan slučaj u kom je otkriven virus kod životinje, a to tvrdi i Centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

I mada Terijeva, iako ubeđena da se virus ne prenosi tako lako sa čoveka na životinju i obrnuto, podseća da se o ovom virusu korona malo zna jer je nov. A sve i da se vaš ljubimac ipak zarazi nije izvesno kakve će biti njegove manifestacije i da li su simptomi slični kao u slučaju kada oboli čovek.

– Tigar u Zoo vrtu u Bronksu jeste pokazivao respiratorne poteškoće, ali ne znamo kako bi se ponašale druge vrste. Ne znamo, takođe, ni da li životinje mogu da budu možda asimptomatski prenosioci – nastavlja Terijeva. – Izvesno je da imamo malo podataka da bismo imali velike zaključke, zato je ova tema pomalo uznemirujuća, naročito jer nemamo odgovore.

Iz tog razloga obe zdravstvene organzacije su dale preporuku da se bolesne individue ipak distanciraju od svojih ljubimaca i uzdrže od preteranih kontakata, više iz preventivnih razloga budući ne znamo tačno šta se sve može dogoditi.

  • Kao što je poželjno da se čovek zaražen virusom korona izoluje od drugih ljudi, poželjno je i da brigu o ljubimcu prepusti zdravim članovima domaćinstva, nije zgoreg biti oprezan – kaže i Sanders. – Ako pak nemate izbor da se sklonite jer živite sami sa svojom mačkom ili psom, makar se trudite da izbegavate da ih mazite i da budete u njihovoj neposrednoj blizini, a pre nego što ih nahranite obavezno operite ruke.

I Sanders i Terijeva dodaju da naučnici još nemaju sve činjenice u svojim rukama i da se istraživanja tek primenjuju. Dosadašnje analize su pokazale da se ljubimci mogu zaraziti SARS-om CoV-2 u laboratorijskim uslovima, baš kao što su mogli i prethodnim SARS-om 2003 . godine, takođe u laboratorijskim uslovima. To međutim ne dokazuje da se u normalnim prirodnim okolnostima zaraza prenosi sa životinje na čoveka i obrnuto pa razloga za veliku brigu za sada nema.

More li virus da opstane na krznu ili dlaci?

Iako su poslednje studije pokazale da ovaj novi virus opstaje u spoljnoj sredini, na različitim podlogama i to u trajanju i po nekoliko sati ili čak dana, oba sagovornika Tajmsa kažu da ne postoje podaci koji pokazuju da se može zadržati na mačjoj ili psećoj dlaci. Ipak, dodaju, to ne mogu baš da tvrde sa stoprocentnom sigurnošću.

U poslednjoj studiji koju je objavio Medicinski Žurnal iz Nove Engleske piše da se novi korona virus zadržava na plastici do 72 sata, na nerđajućem čeliku do 48, a na bakru četiri sata.

  • Krzno se do sada nije ispitivalo – kaže Terijeva. – Ipak, sudeći prema dosadašnjem iskustvima možemo da pretpostavimo da može da opstane i na dlaci neko vreme, ali ne i koliko dugo, verujemo ne previše.

Američki naučnici, međutim, objašnjavaju da se virus prenosi tako što dodirujemo kontaminiranu podlogu pa potom diramo nos, usta ili oči, što znači da se možemo inficirati posrednim putem. Glatke podloge, kao što je nameštaj, radne ploče, brave, izloženije su kontaminaciji od poroznijih materijala, a pošto je dlaka vašeg ljubimca porozniji materijal, veoma je mala verovatnoća da ćete uneti virus tim posrednim putem, dodirujuću vašu mačku ili psa. Svejedno, budući da ovakva saznanja nemaju naučnu potvrdu, veterinari savetuju da sprovedete dodatne mere higijene, one svakako ne mogu da škode, kao i da redovno perete ruke nakon što završite igru sa vašim ljubimcem.

Zaključak

Iako stručni sagovornici Tajm magazina ne mogu da tvrde da li su psi ili mačke prenosioci zaraze jer se oslanjaju da naučno dokazane činjenice koje u ovom trenutku još nisu dovoljno istražene, njihovo iskustvo i znanje govori u prilog tome da su šanse da se zarazite od svog ljubimca veoma male. Ipak, ako ste bolesni, savetuju da se prevencije radi, ipak distancirate i od životinja jer šanse da se one zaraze, iako veoma male, ipak postoje.

– U vreme izolacije, ljubimci su divno društvo, uteha i veoma su važni za vaše mentalno zdravlje – kaže Sanders. – Ako nemate kliničku sliku, onda maksimalno iskoristite sve moguće vreme u njihovom društvu jer to može da bude veoma zdravo za psihu, i to za obe vrste.