Kišu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 05/02/2021

Kišu

Ova stara rasa potiče od srednje velikih pasa koji su ranije živeli na teritoriji Japana. U pitanju je izrazito privržen ljubimac koji voli da bude uključen u sve aktivnosti svoje porodice. O većini japanskih pasmina nema mnogo informacija, pa ne možemo pouzdano da kažemo od kada datira ova rasa, međutim, straživači veruju da postoji najmanje 3.000 godina, ako ne i više.

Poreklo

Ova rasa potiče iz regije Kišu u Japanu, po kojoj je i dobila ime. Korišćena je prvobitno za lov na vepra, i iako se neke jedinke još uvek koriste kao lovački psi, ovo je danas pretežno porodični pas. Dostajanstvenog držanja, inteligentan, odan i miran, ovaj pas je postao jedna od omiljenih rasa u Japanu, a njegova popularnost je naglo skočila u proteklih nekoliko godina i u Sjedinjenim Državama. Neki ljubitelji ih odmilja zovu kišu inu.

Ova rasa je stavljena na listu zaštićenih vrsta 1934. godine. Japanci kao nacija su poznati po tome što uvek pokazuju koliko su ponosni na svoju kulturnu istoriju, a to uključuje i pse, koji su bili, a i danas su integrisani u skoro svaki aspekt njihovog života.

Karakter

Dostojanstven i plemenit, kišu je poznat kao verna, inteligentna i poslušna rasa. Energični kišu dobro “pristaje” aktivnoj porodici, ali takođe može biti opušten i lepo vaspitan kućni pas. Prijateljski je nastrojen prema skoro svima, važi za mirnog i tihog psa, veoma retko laje i izuzetno je odan. Za dresuru nije težak ukoliko se sa dresiranjem i socijalizacijom počne od rane mladosti. Suzdržan je među nepoznatima, a nežan prema svojoj porodici. Ne preporučuje se porodicama sa malim kućnim ljubimcima, poput mačaka, ali dobro se snalazi sa decom, pod uslovom da je odgajan sa njima. Takođe, ovi psi možda nisu najbolji izbor za početnike, jer ovom lovcu treba nežna, ali čvrsta ruka, kao i dosledna obuka. Međutim, ako tražite mirnog pratioca koji će vas takođe upozoriti na potencijalnu opasnost, onda ovo može biti rasa za vas.

Izgled

Kišu izgleda slično kao i drugi psi iz ovog regiona, uključujući rase šiba inu, hokaido ken i akita inu. Veoma je snažan i mišićav pas srednjeg rasta, muskulatura mu je dobro razvijena i proporcionalne je građe. Ima prstenast ili srpast rep. Poseduje grubu duplu kratku dlaku, sa veoma mekom poddlakom. Ranije je dlaka ovih pasa često imala oznake crvene boje ili boje susama, dok su od 1934. godine dozvoljeni samo jednobojni psi, a od 1945. ove oznake su iščezle i nisu se više javljale. S vremenom se kod ove rase javlja bela boja. Mužjaci su u proseku visoki oko 52 cm, a ženke su prosečno visoke 46 cm. Težina se kod ove rase kreće od 13 do 27 kg, a životni vek im je od 11 do 13 godina.

Zdravlje i nega

Ova rasa je sklona alergijama i, da bi se sprečile, vlasnicima se savetuje da kupuju isključivo hranu bez žitarica. Posebnu pažnju treba posvetiti njihovim noktima i ušima jer su skloni infekcijama. Osim toga, važe za izuzetno zdravu rasu bez poznatih genetskih oboljenja. Kišu poseduje visok nivo energije i potrebna im je svakodnevna mentalna stimulacija, i preporučuju se intenzivni i fokusirani treninzi. Ova rasa je izvrstan saputnik u planinarenju.

Related Posts