Kavez: kazna ili nagrada? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas u kavezu
Od petmagazine.rs - 20/10/2020

Kavez: kazna ili nagrada?

Kada se pomene kavez, pogotovo u Srbiji, među vlasnicima pasa i ljubiteljima prva reakcija u 70% slučajeva bude negativna. “Ne, ne, nećemo da mučimo psa”, reče jedna vlasnica na jednoj od naših radionica koje su održane prošle godine

Za Magazin “Pas” pišu: Marija Marjanović i Nikola Urošević, MN obuka pasa i edukacija vlasnika

Ako psa naviknete na to da je kavez mesto za zabavu, a ne nužno nešto loše ili kazneni prostor, problema sa kavezom neće biti. Jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite jeste da ne trenirate vaše štene na boravak u kavezu ili ograđenom prostoru. Potrebno je samo malo vežbe, truda, rada i ljubavi kako bi kavez asocirao na ugodno mesto za boravak, a vama će biti mnogo lakše u treningu s njim.

Zablude koje najčešće možete čuti u vezi s kavezom su: držanje šteneta u kavezu ili ograđenom prostoru je okrutno, nehumano ili „moje štene ide tamo kad mi pojede papuče”. Kavez ili ogradica treba da predstavlja mesto za odmor psa, lični prostor koji će on obožavati. Poput ljudi, psima treba neki njihov prostor, mesto za odmor, gde će se osećati sigurno i ugodno.

Svako ko vam kaže da pas nikada ne treba da bude u kavezu ili ograđenom prostoru je u zabludi.

Naučite štene da voli kavez

Štene možda neće voleti kavez ili ograđeni prostor od samog početka. Postoji mogućnost da će ispoljavati nepoželjne vidove ponašanja kao što su lajanje, vlasnici najčešće kažu „plakanje”, možda će grebati, zavijati itd. To može biti veoma frustrirajuće za vas kao vlasnike, staratelje i ljubitelje, ali ga ni u kom slučaju nemojte puštati iz kaveza.

Najvažnije pravilo kod učenja šteneta da boravi u kavezu jeste da ga ne puštate dok „plače” ili laje zato što vi ne želite da ono ispoljava takve vidove ponašanja. Pravi trenutak kada treba da ga pustite jeste onog trenutka kada štene „ćuti” barem pet sekundi. Tek tada možete otvoriti vrata kaveza.

Posude s hranom i vodom treba da budu u kavezu, i na taj način će ga štene znatno brže prihvatiti.

Ako jednom popustite i pustite psa dok ispoljava nepoželjne vidove ponašanja, ono će shvatiti da lajanjem, cviljenjem, grebanjem uvek dobija nešto od vas i stalno će ponavljati nepoželjne vidove ponašanja kako bi dobio ono što želi, ali to je zato što ste vi, svesno ili nesvesno, nagradili takva ponašanja.

Vrata kaveza uvek otvarate onog trenutka kada se štene smiri, tj. kada ispolji ponašanje koje želite.

Svako štene će drugačije reagovati na kavez jer sve zavisi od toga kako je štene naučeno u leglu i da li je uopšte učeno.


Ne koristite kavez kao kaznu

Kavez nikada, ali nikada ne koristite kao kaznu, mesto gde ćete staviti psa zato što je pojeo vašu cipelu, koju ste našli uništenu kada ste došli kući.

Kavez ili ogradicu uvek treba da povezujete sa pozitivnim stvarima. Svako zdravo štene želi da jede, samim tim je motivisano hranom, obroci koje mu dajete biće više nego dovoljni da se povežu kavez i pozitivne asocijacije.

Hranjenje uvek treba obavljati u ograđenom prostoru, a pored hrane, u kavez ili ogradicu ubacujte i razne igračke i predmete koji su za žvakanje, kako bi boravak šteneta u kavezu bio zabavan, jedno prijatno iskustvo i kako bi ono kavez prihvatilo na jedan pozitivan način.

Vi ste ti koji morate da vreme provedeno u kavezu ili ograđenom prostoru učinite lepim i zabavnim.

Pored toga što vam služi da imate stalnu kontrolu, kavez vam služi i da navikavate psa da ostaje sam. Kada ga kasnije ostavite samog, uz davanje neke zanimacije dok niste tu, po vašem povratku nećete zateći demoliran stan.

Takođe, u početku, odmah nakon što pustite štene iz kaveza, uzmite ga u ruke i iznesite napolje. Štene je još uvek malo i nema šanse da izdrži tako dug put do travice, a da usput ne obavi nuždu u kući ili stanu.

Pas nikako ne sme boraviti u ograđenom prostoru duže od pet sati, zbog razvijanja dosade. Stoga, ako radite ceo dan, razmislite o opciji da ga neko pričuva.

Tokom treninga najbitnije je da pas bude srećan, ako mu kavez predstavite kao mesto za zabavu, neće biti nikakvog problema.

Related Posts