Jabukovo sirće pomaže kucama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 31/01/2019

Jabukovo sirće pomaže kucama

Već hiljadama godina ljudi ga koriste u medicinske svrhe i u ishrani, a sada se zna da može popraviti i zdravlje pasa

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće poznato je kao snažan antioksidans i namirnica sa antibakterijskim i antiupalnim dejstvom. Najveći broj stručnjaka saglasan je sa stavom da ono može biti korisno i za pse, ali svakako se najpre konsultujte s veterinarom, a tek onda ovu namirnicu uključite u ishranu ili negu  ljubimca. Evo koje blagodeti jabukovo sirće može imati po zdravlje pasa:

1. Ono može umiriti digestivni trakt psa kojeg muči kiselina. Prema savetu stručnjaka, jedna kašičica sirćeta dnevno dodata u posudu sa vodom vašeg psa ublažiće ove tegobe. Kašičica jabukovog sirćeta na dan dodata u vodu ili obrok dokazano podstiče gubitak viška kilograma i snižavanje nivoa šećera u krvi vašeg psa.

2. Može poslužiti i kao pomoć u čišćenju ušiju kada pas ima upalu ili infekciju. Kuglicu vate natopite rastvorom jabukovog sirćeta i vode (u razmeri pola-pola) i blago očistite ušnu školjku psa. Ono zaustavlja razmnožavanje bakterija i pas će manje češati uši.

3. Snažan je repelent za buve i krpelje. Jabukovo sirće ih ne ubija, ali ove dosadne krvopije ga nikako ne vole. Nakon nanošenja šampona protiv buva i pre odlaska u šetnju, u posudi u jednakoj razmeri (50:50) pomešajte toplu vodu i jabukovo sirće i poprskajte ili prelijte rastvor po telu psa. Pazite da ne dođe u kontakt sa očima.

4. Ublažava svrab na koži, rane od uboda insekata i umiruje kožu (uvek ga koristiti razblaženog s vodom u razmeri 50:50). Možete kuglicom vate ili tupferom nanositi ovaj rastvor direktno na kožu, ili tokom kupanja toplom vodom na kraju isprati psa, ali neka razmera bude 1:3 (jabukovo sirće:voda). Dlaka psa će od ovog rastvora biti zdravija i sjajnija.

5. Ublažava gljivične infekcije na šapama (umočite šape svog psa u rastvor vode i jabukovog sirćeta u odnosu 50:50).

Mera

1 kašičica sirćeta za pse do šest kilograma

2 kašičice za pse od sedam do 15 kg

3 kašičice za pse od 16 do 38 kg