Jabukovo sirće pomaže kucama - Pet Magazine
Od petmagazine.rs - 31/01/2019

Jabukovo sirće pomaže kucama

Već hiljadama godina ljudi ga koriste u medicinske svrhe i u ishrani, a sada se zna da može popraviti i zdravlje pasa

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće poznato je kao snažan antioksidans i namirnica sa antibakterijskim i antiupalnim dejstvom. Najveći broj stručnjaka saglasan je sa stavom da ono može biti korisno i za pse, ali svakako se najpre konsultujte s veterinarom, a tek onda ovu namirnicu uključite u ishranu ili negu  ljubimca. Evo koje blagodeti jabukovo sirće može imati po zdravlje pasa:

1. Ono može umiriti digestivni trakt psa kojeg muči kiselina. Prema savetu stručnjaka, jedna kašičica sirćeta dnevno dodata u posudu sa vodom vašeg psa ublažiće ove tegobe. Kašičica jabukovog sirćeta na dan dodata u vodu ili obrok dokazano podstiče gubitak viška kilograma i snižavanje nivoa šećera u krvi vašeg psa.

2. Može poslužiti i kao pomoć u čišćenju ušiju kada pas ima upalu ili infekciju. Kuglicu vate natopite rastvorom jabukovog sirćeta i vode (u razmeri pola-pola) i blago očistite ušnu školjku psa. Ono zaustavlja razmnožavanje bakterija i pas će manje češati uši.

3. Snažan je repelent za buve i krpelje. Jabukovo sirće ih ne ubija, ali ove dosadne krvopije ga nikako ne vole. Nakon nanošenja šampona protiv buva i pre odlaska u šetnju, u posudi u jednakoj razmeri (50:50) pomešajte toplu vodu i jabukovo sirće i poprskajte ili prelijte rastvor po telu psa. Pazite da ne dođe u kontakt sa očima.

4. Ublažava svrab na koži, rane od uboda insekata i umiruje kožu (uvek ga koristiti razblaženog s vodom u razmeri 50:50). Možete kuglicom vate ili tupferom nanositi ovaj rastvor direktno na kožu, ili tokom kupanja toplom vodom na kraju isprati psa, ali neka razmera bude 1:3 (jabukovo sirće:voda). Dlaka psa će od ovog rastvora biti zdravija i sjajnija.

5. Ublažava gljivične infekcije na šapama (umočite šape svog psa u rastvor vode i jabukovog sirćeta u odnosu 50:50).

Mera

1 kašičica sirćeta za pse do šest kilograma

2 kašičice za pse od sedam do 15 kg

3 kašičice za pse od 16 do 38 kg

Komentari “Jabukovo sirće pomaže kucama

  1. Super je. Ovo je sve tacno, meni komsija preporucio za mog psa, mogu vam reci vec nakon dva tretmana psa jabukovim sircetom, manje se cese, vec mu se dlaka sija. Poceo je cak da uziva dok ga tretiram rastvorom vode i sirceta.
    Hvala vam na korisnim savjetima u ovom clanku.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.