Ishrana: Biljke smiruju i leče - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 25/09/2018

Ishrana: Biljke smiruju i leče

Pojedine lekovite i aromatične biljke, kao i neke vrste žitarica, prava su blagodet za psihičko i fizičko zdravlje naših mačaka, ali se u vezi sa njihovim korišćenjem uvek posavetujte s veterinarom

 

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

U prirodi naše „male“ mačke, kao i njihove „velike“ divlje rođake, prepoznaju i koriste određene biljke kako bi rešile zdravstvene probleme i kako bi se prijatnije osećale. I kućnim macama su pojedine biljke važne jer poboljšavaju njihovo fizičko stanje, kao i one koje deluju na njihovo ponašanje (a time opet i na celokupno zdravstveno stanje). Naravno, da bi se postiglo poboljšanje zdravstvenog stanja uz biljke, odnosno uz lekovito bilje, potrebno je da se vlasnik mačke konsultuje s veterinarom u vezi sa dijagnozom i terapijom. Zbog mogućih neželjenih efekata ne bi trebalo davati mački ništa na svoju ruku.

LEKOVITE BILJKE

Uglavnom se suše i u kombinaciji s drugim biljkama korisnim po zdravlje čine preparate koji se dodaju mačkama u hranu ili im se daju kao tinkture. Evo koje biljke blagotvorno deluju na zdravlje naših mačjih mezimaca:

Koren sladića mačkama se dopada njegov ukus, što je vrlo korisno jer on ima efekat sličan kortizonu tj. deluje protivupalno i čisti organizam. Smiruje svrab kod mačaka koje pate od alergija, deluje smirujuće na endokrine žlezde, razređuje sekret u disajnim putevima, a s obzirom na protivzapaljensko dejstvo, ima pozitivan efekat na opšte stanje mačaka sa artritisom. Mačkama se dodaje u ishranu kao tinktura ili kao deo kompleksa suplemenata.

Svetski dan životinja 4. oktobra u “Delta sitiju”

Kanadski ljutić prirodni antibiotik koji ima jako dezinfekciono dejstvo. Može se koristiti spolja na koži radi lečenja manjih rana i zapaljenskih promena, ali i kao preparat za regulisanje crevnih infekcija i jačanje imunološkog sistema. U kombinaciji s fiziološkim rastvorom pomaže da se smanji otok i zapaljenje očiju nastalo usled infekcije ili alergije.

Psilijum (indijska bokvica) seme indijske bokvice se obično koristi kao laksativ, ali zbog svojih osobina može i regulisati dijareju i pomoći u obnovi zdravlja digestivnog sistema, doprineti njegovom čišćenju i zaštiti sluzokože želuca. Sadrži 70% rastvorljivih balastnih vlakana, nezasićene masne kiseline i sluz (stvara se kada se vlakna rastvaraju u vodi).

Ostale biljke

Postoji još biljaka koje imaju pozitivan efekat na zdravlje mačke, a to su:

1) mačja kandža deluje kao prirodni kortikosteroid

2) ehinacea podiže odbrambene mehanizme organizma, deluje na probleme s kožom, respiratornim sistemom i mokraćne bešike

3) maslačak odličan diuretik, deluje na urinarne probleme, čisti jetru, poboljšava stanje pankreasa

4) ruzmarin, lavanda – deluju kao repelenti za ektoparazite (buve i krpelje) i poboljšavaju stanje kože i krzna

SALATU, MOLIM!

Od biljaka koje mačke prosto obožavaju ili koje možete slobodno držati u domu izdvajaju se:

Hlorofit zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) pripada porodici ljiljana, ali nije, kao ostale biljke iz ove porodice, otrovan za mačke, već se ubraja u bezbedne sobne biljke. Ima duge, sabljaste, svetle listove koje kućne mačke smatraju vrlo ukusnim.

Trava za mačke grupa biljaka iz porodice žitarica koje mačke vole da jedu. Najčešće su to ovas (Avena sativa) i ježevica (Dactylis glomerata L., ježevina). Zašto mace biraju određenu travu, ne može se uvek tačno definisati. Njihova uloga je uglavnom u regulisanju varenja, olakšavanju transporta dlake koju je mačka unela u digestivni sistem, a pružaju i dodatnu količinu vitamina. U kućnoj saksiji se može posaditi mešavina ovih trava, kako bi mačka mogla stalno da ih uzima.

UTICAJ BILJAKA NA PONAŠANJE

U rod biljaka ketnip spadaju višegodišnje biljke iz porodice nane, koja ima više od 250 vrsta, vrlo raširenih u prirodi. Mogu se gajiti u bašti ili u saksijama. Najinteresantnije vrste za mačku su ketnip – mačja metvica ili mačja nana (Nepeta cataria) i ketmint (Nepeta mussinii).

Mačja metvica ili mačja nana je najprivlačnija mačkama – ima miris zbog kojeg će većina mačaka početi da se trlja o žbun i da ga gricka i žvaće. Kada miriše ketnip, mačka se veoma uzbudi. Smatra se da ketnip „imitira” feromone mačaka i da aktivira iste receptore kao oni.

Aromatična ulja

Ove biljke mačkama pružaju prijatan osećaj zahvaljujući mešavini aromatičnih ulja koja sadrže, a karakteristične senzacije koje su uočljive na mački uzrokovane su organskim jedinjenjem nepetalakton. Aromatična ulja deluju preko odgovarajućih receptora na centre u mozgu (hipotalamus) koji su odgovorni za ponašanje. Promene u ponašanju nisu iste kod svake mačke, ali u svakom slučaju se odnose na prevazilaženje inhibitornog ponašanja:

* Neke mačke pojačavaju svoje aktivnosti – love, valjaju se po podu, mjauču;

* Druge su kao uspavane, mazne, smirenije;

* Neke pokazuju izrazitu nervozu i agresivnost.

Ketnip (Nepeta cataria)

Ketnip utiče na dve trećine odraslih mačaka. Miris identifikovan na površini lišća se oslobađa kada se ono zgnječi i kod mačaka izaziva uzbuđenje, razigranost, a ponekad ih i uspavljuje. Efekat ketnipa zavisi od toga i da li ga je mačka jela ili mirisala. Ako je maca pojela list mačje nane, on će na nju imati umirujuće dejstvo. Ketnip nije toksičan za mačku, ali ako ona pojede mnogo ove biljke, može doći do povraćanja i dijareje, pa bi ga zato ljubimcu trebalo davati jednom u dve nedelje.

Ketmint (Nepeta mussini)

Biljka iz porodice nane s karakterističnim ljubičastim cvetićima je omiljena mačja biljka, a usko je povezana s mačjom metvicom – ketnipom. I efekti su im slični, jer i ketmint ima miris koji kod većine mačaka provocira specifično ponašanje.

Mačji timijan (Teucrium marum)

Nije timijan i nije sličan majčinoj dušici, ali proizvodi prodoran, aromatičan i ponekad oštar miris koji ima sličan efekat kao ketnip: mačke se valjaju i trljaju o biljku. Neke čak radije reaguju na mačji timijan, tako da bi ako mačka ne reaguje na ketnip trebalo s njim probati.

Orlovi nokti

Oko 30% mačaka reaguje na orlove nokte na sličan način kao što inače reaguju na ketnip. Ova puzavica ima brojne mirišljave cvetove i može formirati divan, mirišljavi zaklon za uživanje i vlasnika i mačke. Treba biti oprezan da mačka ne pojede seme – smatra se da je ono za njih otrovno u određenoj meri. Iako nije zabeležen smrtonosan ishod – treba biti oprezan.

Valerijana (Valeriana officinalis)

Valerijana nema baš lep miris, samo mali beli cvetići šire prijatan miris sličan trešnji. Privlačno miriše samo mačkama, a efekat je sličan efektu ketnipa. Takođe, kao i kad je ketnip u pitanju, potrebno je protrljati listove kako bi se oslobodio „privlačni” miris. Koren sadrži ulje koje se koristi kao blaži sedativ za ljude, a na neke mačke deluje kao i ketnip.

Mačja trava modifikuje ponašanje

U zavisnosti od efekta koji ketnip ima na mačku, ove biljke se koriste za modifikaciju mačjeg ponašanja: umanjivanje anksioznosti u nekim stresnim situacijama, podsticanje upotrebe grebalica i igračaka. Efekti ketnipa traju 10–15 minuta i mačka posle toga neće ponovo na njega reagovati na isti način tokom 1–2 sata.

Mace su lude za matatabijem

Matatabi (Actinidia polygama) raste u planinama Japana, i vekovima je deo istočnjačke tradicionalne medicine. Kod mačaka izaziva vrlo intenzivnu reakciju, možda čak i intenzivniju nego ketnip. Mačka je pod uticajem matatabija vrlo razigrana i aktivna, i takvo ponašanje može trajati od pet do 30 minuta.

Dr Mark Mičel sa Univerziteta u Ilinoisu je uradio studiju o korišćenju matatabija kao stimulansa za mačke. Studija je pokazala da su se mačke dva i po puta duže igrale igračkama s matatabijem nego onima punjenim uobičajenim ketnipom. Mačke takođe imaju običaj da žvaću matatabi kako bi intenzivirale njegov miris, što ima pozitivan efekat i na zube jer se smanjuje količina zubnih naslaga.