Istraživanje: Mogu li životinje zaista osetiti strah kod ljudi? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 11/03/2024

Istraživanje: Mogu li životinje zaista osetiti strah kod ljudi?

Dugo se raspravljalo o tome da li životinje mogu namirisati strah kod ljudi. Nažalost, odgovor na ovo prastaro pitanje nije tako jednostavan. Dakle, šta istraživanje kaže? Mogu li životinje zaista osetiti strah? Da bi došli do korena ovog pitanja, istraživači su u velikoj meri izbacili ljudsko prisustvo iz jednačine, jer je poznato da životinje kao što su psi reaguju na naše izraze lica i držanje tela.

piše: Djole.dog

U studiji o konjima, objavljenoj 2023. u časopisu Scientific Reports, istraživači su naveli učesnike da jednog dana gledaju klipove iz komedije, a sledećeg iz horor filma. Nakon što su učesnici pogledali svaki video, istraživači su sakupili uzorke znoja sa pazuha gledalaca koristeći pamučne jastučiće i tražili od učesnika da prijave koliko su radosti ili straha osećali dok su gledali svaki snimak. Zatim su istraživači predstavili dva uzorka brisa od istog čoveka dodeljenom konju da vide da li može da razlikuje mirise koje proizvode ljudi prilikom različitih osećanja – sreće ili straha.

„U početku nismo bili sigurni da li konji mogu da razlikuju mirise“, rekao je za Live Science vodeći autor studije Plotin Žardat, doktorant na Univerzitetu u Turu u Francuskoj.  Ali konji su različito reagovali u zavisnosti od toga koji im je pamučni jastučić predstavljen.

„Kada su konji pomirisali uzorke ‘sreće’, koristili su samo levu nozdrvu“, rekao je Žardat. “To pokazuje koji deo mozga koriste za analizu mirisa. Kod svih sisara, dve hemisfere mozga imaju različite funkcije, a u emotivnom kontekstu, čini se da su konji miris iz uzoraka radosti percipirali kao pozitivan.” Ali kada su konjima dali uzorke uzete tokom horor filma, životinje su reagovale mnogo drugačije i ne samo da su duže njušile uzorak, već su i „koristile obe nozdrve“

U međuvremenu, u studiji iz 2018. u časopisu Animal Cognition, naučnici su zadužili labradore retrivere da nanjuše uzorke iz pazuha muških učesnika nakon što su gledali zastrašujući ili srećni video klip. Istraživači su stavili uzorak u kutiju sa otvorom i stavili kutiju u zatvorenu prostoriju sa dvoje ljudi: strancem i vlasnikom psa.

I psi pate od strahova, fobija i anksioznosti

 

Slično studiji o konjima, istraživači su otkrili da su psi različito reagovali u zavisnosti od toga da li su osetili miris uplašenog ili srećnog čoveka. Kada su psi osetili miris srećne osobe, pojačali su interakciju sa strancem u prostoriji. Ali kada su nanjušili uzorak od nekoga ko je bio uplašen, psi su imali potpuno drugačiju reakciju.

“Kada bi osetili miris straha, ili bi otišli ​​do svog vlasnika ili bi otišli ​​do vrata i pokušali da napuste sobu”, rekla je koautorka studije Ana Skandura.