Istraživanje: Ljubav između psa i mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i pas
Od petmagazine.rs - 27/11/2020

Istraživanje: Ljubav između psa i mačke

Naučnici koji se bave ponašanjem životinja, sa Univerziteta u Linkolnu u Velikoj Britaniji, otkrili su da bi umirujući feromoni mogli biti ključ za srećno domaćinstvo u kojem i psi i mačke žive pod istim krovom

Piše: Petmagazine.rs

Novo istraživanje, koje su vodili profesor Danijel Mils i dr Mirijam Prajor, bavilo se uticajem dva različita feromonska proizvoda na interakciju mačaka i pasa u domovima gde su vlasnici videli mogućnost za poboljšanje odnosa svojih kućnih ljubimaca. Rezultati pokazuju da su oba upotrebljena proizvoda – Felivai Friends, koji emituju feromone koji smiruju mačke, i Adaptil, koji to čini za pse – imala pozitivan uticaj na interakciju između mačaka i pasa koji žive u istoj kući.

Tokom perioda od šest nedelja, oba proizvoda dovela su do primetnog smanjenja neželjenih interakcija – da pas juri mačku, mačka se skriva od psa, mačka i pas bulje jedno u drugo i da pas laje na mačku. Korisnici proizvoda Adaptil čak su primetili znatan porast nekih poželjnih vidova ponašanja – prijateljski pozdravi mačke i psa i vreme provedeno u opuštanju u istoj sobi.

– Iako smo svi svesni uočenih tenzija između mačaka i pasa, verujemo da je ovo prva studija ove vrste koja istražuje upotrebu feromonskih proizvoda za poboljšanje odnosa kada dve vrste žive u istom domaćinstvu – objasnio je Mils, profesor veterinarske bihejvioralne medicine u Linkolnovoj školi za životne nauke.

– Sedam posto domaćinstava u Velikoj Britaniji poseduje i mačku i psa, što predstavlja veliki broj vlasnika kućnih ljubimaca i njihovih životinja koji svakodnevno žive s potencijalno stresnim životinjskim odnosima. Mnogi vlasnici mačaka i pasa govore da je njihovim životinjama prijatnije u međusobnom društvu, ali tamo gde to nije slučaj, loš odnos mačke i psa može imati ozbiljne posledice po dobrobit pojedinačnih životinja. Takođe će doći do povećanog stresa za ostatak porodice i potencijalnih rizika od povreda usled sukoba.

Takođe je zabeleženo da je problematičan odnos između novog ljubimca i postojećeg ljubimca jedan od glavnih razloga zbog kojih mačke i psi bivaju napušteni.

Vlasnici kućnih ljubimaca uključeni u ovo ispitivanje izveštavali su nedeljno o učestalosti deset specifičnih neželjenih interakcija i sedam specifičnih poželjnih interakcija između njihove mačke i psa. Bili su podeljeni u dve grupe; jedna grupa koja je koristila Felivai Friends, a druga Adaptil, sa feromonima isporučenim u neobeleženoj ambalaži, koje je nasumično rasporedio nezavisni član osoblja, tako da ni učesnici ni istraživači nisu znali koji proizvod se ispituje u kom domaćinstvu sve dok statistika nije prikupljena.

Istraživači su bili svesni da u mnogim domaćinstvima komfornost mačke ima snažniji uticaj na kvalitet odnosa mačka-pas. Stoga može da se primeti da proizvod koji oslobađa pseće feromone povećava broj specifičnih poželjnih interakcija.

Dr Mirijam Prajor, koja je posao preuzela kao deo postdiplomskih studija iz kliničkog ponašanja životinja na Univerzitetu u Linkolnu, rekla je:

 – Iako se može očekivati da će Felivai Friends biti efikasniji u domovima sa više vrsta životinja s obzirom na očigledno snažniji doprinos komfornosti mačke kvalitetu odnosa mačka-pas, čini se da to nije slučaj. Naši rezultati se mogu objasniti ponašanjem psa kao primarnom odrednicom u interakciji mačke sa njim. Želeli bismo ovo dodatno da istražimo kako bismo zaista pojedinačno ispitali efekte ovih feromonskih proizvoda, kao i da bismo istražili njihovu upotrebu u kombinaciji. Smatramo da je Adaptil možda imao tako blagotvorno dejstvo jer opušteniji pas verovatno manje smeta mački (npr. jureći je), što rezultira mačkom koja je manje pod stresom i spremnija da stvori neki oblik društvenog odnosa sa psom.

Related Posts