Istraživali smo: Koji psi su najlošiji plivači? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i plivanje
Od Dijana Đukić - 09/07/2018

Istraživali smo: Koji psi su najlošiji plivači?

Da su psi dobri plivači, reći će vam gotovo svako, pa čak i dugogodišnji vlasnici pasa. Malo je, međutim, poznato da postoje rase kojima plivanje nije jača strana.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

To se naročito odnosi na buldoge, basete, jazavičare i ostale rase koje se zbog konstitucije tela veoma teško snalaze u vodi.

Plivanju nisu skloni psi koje odlikuju teško telo, velika glava i kratke noge. Iako u vodi reaguju instinktivno i uspevaju da se održe na površini, ove rase važe kao neplivačke. Duži boravak u vodi za njih je iscrpljujući, pa i opasan.

I psi se dave u vodi

Istraživanja su pokazala da je utapanje drugi po redu razlog smrtnosti buldoga, odmah iza srčanog udara. Pojedini psi jednostavno ne vole vodu, ne prija im kupanje, a u krug životinja neplivača treba svrstati i hronično bolesne i pse pritisnute godinama.

Ovo je veoma važno ako se spremate za odlazak na more sa ljubimcem, odnosno ako rešite da leto provedete na čamcu ili splavu. I ne samo u tom slučaju. Nažalost, nedavna iskustva iz poplavljenih područja najbolje svedoče koliko ova disciplina može biti životno važna.

Ukoliko vam se smeši leto na vodi, donosimo vam nekoliko preporuka kako da ljubimca naučite da pliva, odnosno da mu boravak na talasima učinite sigurnim i zabavnim.

Upoznavanje psa sa vodom

Štene od prvih dana navikavajte na vodu. Upoznavanje počnite laganom igrom u plićaku mora ili reke. Ne gurajte ga na silu, već ga pustite da sam istraži novu sredinu. Naravno, za mokre igre izaberite tople letnje dane kako se ljubimac ne bi prehladio. Ukoliko primetite da štene uživa u igri, postepeno ga stimulišite na plivanje bacanjem loptice, grane ili neke druge igračke.

Škola plivanja za psa

Ukoliko vaš ljubimac prvi kontakt sa vodom ostvaruje kao odrastao, organizujte mu “školu” plivanja. Za prve časove izaberite plićak, bez talasa i ravnog dna. Izbegavajte kamenjare, stene i mesta obrasla travom ili prekrivena muljem.

Uđite u vodu sa ljubimcem i pokažite mu da ste uz njega, te da nema razloga za strah. Potrudite se da sve izgleda kao igra u kojoj uživate i vi i on.

Izolujte se

Za školu plivanja potražite mirno mesto na morskoj obali. Posećene plaže sa dosta kupača, velikim brojem dece i glasnom muzikom iz barova sigurno neće biti idealno mesto, jer će buka i haos psa dodatno plašiti i unositi mu nervozu. Životinja mora biti skoncentrisana i fokusirana na vlasnika, kog mora u svakom trenutku jasno da čuje i prati njegova uputstva.

Pomoć prijatelja

Na vodu isprva odlazite sa ljudima koji imaju psa dobrog plivača i koji je u vodi komotan, veseo i raspoložen. Ovakvo društvo vašeg ljubimca će opustiti, a uživancija njegovog drugara navešće ga da se i sam otisne u dubinu.

Iskustvo je pokazalo da su psi u društvu drugih pasa u većoj meri spremni na istraživanje. U igri i zabavi izgubiće strah od vode i gotovo sigurno će proplivati.

Igre sa psom na plaži

Ljubimca ne forsirajte da odmah uđe u vodu. Kupanju neka prethode učestali odlasci na plažu, igra i duge šetnje obalom kako bi pas blizinu vode doživeo kao nešto prijatno i zabavno.

Ne zaboravite da je poznavanje terena životinjama vrlo bitno. Zato je važno da pas istraži plažu, kao i mesta za kupanje i tako shvati da je u blizini vode. Ne čudite se ako posle nekoliko dana sam uskoči u vodu kako bi ispitao i taj deo spoljnog sveta.

Ne brzajte

Psa koji ne želi da se kupa ne bacajte u more. Silom nećete ništa postići. Budite strpljivi i životinju polako navikavajte na vodu. Pokušajte da ga upoznate sa vodom tako što ćete mu bacati poslastice ili igračke.

Ako je neodlučan, ne forsirajte ga, jer ćete ga još više uplašiti i stvoriti kontraefekat. Ukoliko primetite strah od vode, odustanite od vodenih igrica i pokušajte ponovo nakon nekog vremena.

Podrška

Ako pas uđe u vodu i zapliva, nagradite ga aplauzom i uzvikom ohrabrenja. Pokažite mu da ste srećni i da uživate u vodenoj igri. Važno je da sa prvim plivanjem ne preterate kako se životinja ne bi izmorila i kako joj boravak u vodi ne bi ostao u ružnom sećanju.

Posle izlaska na obalu, psa nagradite maženjem i naravno – poslasticom. Ukoliko primetite da je uzbuđen ili zaplašen, primirite ga maženjem ili glasnom podrškom.

Psa nikada ne puštajte u vodu bez nadzora

Ukoliko pas savlada početne lekcije, kupajte se zajedno sa njim, ali ne plivajte daleko. Vodite računa o vremenu provedenom u vodi kako psu ne bi bilo hladno.

Pravilo je, inače, da psa u vodi, bez obzira na to koliko je vešt u plivanju, nikada ne ostavljate bez nadzora. Ukoliko se ne kupate sa njim, mesto na obali birajte tako da vam ljubimac uvek bude u vidokrugu.

Trudite se da sa njim uvek imate verbalnu komunikaciju. Tako ćete preduprediti napad panike, strah ili bilo kakav problem u vodi.

Nabavite pojas za psa

Ukoliko sa psom neplivačem stupate na brod ili ukoliko se nepopravljivo plaši vode, ne ustručavajte se da mu nabavite sigurnosni pojas. Ovaj detalj biće koristan deo opreme svakog psa, bez obzira gde živi.

Naročito koristan će biti ukoliko boravite na brodu i kupate se na otvorenom moru. Ukoliko padne sa palube, pojas će ga održati na površini, što može biti dragoceno i u slučaju da se umori od plivanja.

Zaštitni pojas relativno lako može da se nabavi u bolje snabdevenim radnjama za ljubimce ili kupovinom na internetu.