More, plaža, plivanje i psi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 21/07/2023

More, plaža, plivanje i psi

Plivanje je izvrsna aktivnost za pse koja pruža telesnu vežbu, mentalnu stimulaciju i osveženje. Međutim, važno je uzeti u obzir potrebe i individualne preference svakog psa kako bismo osigurali sigurnost i dobrobit. Pre svega, neki psi prirodno vole vodu, dok drugi mogu biti nesigurni ili se plašiti vode. Važno je pažljivo uvesti psa u vodu, počevši s plitkom vodom i postupno ga navikavajući na dublje delove.

piše: petmagazine.rs

Pazite na okruženje u kojem se pas nalazi. Ako idete na plažu ili u more, proverite jesu li uslovi sigurni, naročito u pogledu talasa i struje. Takođe, imajte na umu da slana voda može nadražiti kožu pasa i da je ispiranje slatkom vodom nakon plivanja, uvek preporučljivo. Ne zaboravite da neki psi mogu biti osetljivi na vodu u ušima. Nakon plivanja, obrišite uši psa suvim peškirom ili koristite posebne proizvode za čišćenje ušiju.

Dalje, nikada ne ostavljajte psa bez nadzora u vodi! Čak i ako vaš pas dobro pliva, mogu se pojaviti neočekivane situacije poput umora ili grča. Budite blizu svog psa i osigurajte mu da ima siguran izlaz iz vode.

Kao i kod bilo koje aktivnosti, važno je pratiti znakove iscrpljenosti kod pasa. Ako primetite bilo kakve promene u disanju, ponašanju ili energetskom nivou psa, prekinite aktivnost i odvedite ga na sigurno mesto kako bi se oporavio.

Plivanje može biti izuzetno prijatna i korisna aktivnost za pse sa brojni benefitima, ali uvek vodite računa o individualnim potrebama i preferencijama svog psa. Pružite mu sigurnom iskustvo plivanja, kako biste osigurali njegovu dobrobit i uživanje u ovoj vodenoj aktivnosti. I najvažnije, strogo vodite računa o vremenu u toku dana kada izlažete psa suncu. Prevelike temperature psima nikako ne odgovaraju, i bolje je da u najtoplijem delu dana provedu vreme u klimatizovanom prostoru ili u hladovini. Sprečite toplotni udar, tako što ćete razmišljati o preventivi i čuvajte vašeg ljubimca. Na prve simptome promene ponašanja pasa koji su bili izloženi suncu, reagujte i odvedite psa kod veterinara.