Hrt može da pobedi geparda u trci na duže staze - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 06/03/2024

Hrt može da pobedi geparda u trci na duže staze

Gepard je najbrža životinja na kopnu. Tri puta je lakši od tigra, može da pređe 29 metara u samo jednoj sekundi. Ženke žive same, a mužjaci u čoporu. Nemaju instinkt za ubijanjem čim se rode, ali predatori postaju već sa dva meseca. U trenutku kad dođu na svet izgledaju potpuno neodoljivo. Nezgrapni su, jedva pokretni, imaju paperjaste šiške nasred čela, karakterističan „ogrtač“ plavo-sive dlake s tufnama i predugačke noge. A onda izrastu u najbržu, ako ne i najelegantniju životinju na kopnu. Gepard je divlja mačka koja ne ume da riče, ne uvlači kandže na prednjim šapama, ali zato pretrči 29 metara u samo jednoj sekundi!

piše: petmagazine.rs

Gepardi su jedna od najbržih životinja na svetu. Trčeći brzinom do 110 km/h, gepardi mogu da prate većinu automobila na autoputu — barem na kratkoj udaljenosti. Sposobnost brzog trčanja je ključna za pomoć gepardima da uhvate svoj plen.

Ali postoje i drugi brzi sisari, uključujući hrta. Veliki engleski hrt je pas koji dostiže brzinu od 72 km/h. Ubedljivo je najbrži pas na svetu, što i ne čudi kada se zna da je ova rasa odgajana kako bi gonila zečeve, lisice i jelene. Kasnije, veoma popularne trke pasa dodatno su doprinele povećanju njihove brzine i selektivnom uzgoju da bi postali najbrži na svetu. Prema podacima, ove graciozne atlete potiču iz starog Egipta, gde su hiljadama godina bili obožavani ljubimci. Oni su trkači na kratke staze, sprinteri, i kada se dobro istrče i izigraju, većinu dana provešće u leškarenju i dremežu, a biće zadovoljni i životom u manjem stanu.

Međutim, hrt ne može da postigne iste brzine kao gepard. Dakle, da li to znači da ne postoji način da pas hrt pobedi geparda u trci? U stvari, istina je mnogo komplikovanija od toga.

Htr vs. gepard

Dok i gepardi i hrtovi brzo trče, dolaze iz veoma različitih staništa. Gepard je, na primer, velika mačka koja se nalazi prvenstveno u istočnoj i južnoj Africi. Ove životinje teže između 20 i 70 kilograma, i trenutno se suočavaju sa manjkom hrane što je ugrozilo opstanak njihove vrste. Interakcije sa ljudima takođe su smanjile populaciju geparda.

S druge strane, hrtovi su rasa pasa. Iako je teško pratiti tačno poreklo rase, oni verovatno potiču iz Egipta. Ovi vitki psi teže oko 27-31 kilograma i imaju mišićavo telo i kratku dlaku. Iako su hrtovi sprinterski psi, oni takođe mogu biti pogodni kao kućni ljubimci i smatraju se dobrim izborom za stanove, jer su generalno mirni i psi dobre naravi. Međutim, oni ne vole da budu sami.

Avganistanski hrt: Elegantni lovac raskošne dlake

 

Zašto hrtovi mogu da pretrče geparde

U bilo kom sprintu, gepard bi pretrčao hrta, nema sumnje. Ponavljamo, gepardi mogu da trče brzinom od 110 km/h, dok hrtovi mogu da trče 72km/h. Hrta bi brzo nadmašila ova afrička mačka. Međutim, gepardi ne mogu dugo zadržati svoju maksimalnu brzinu. U stvari, ove životinje mogu da pređu samo nekoliko stotina metara pre nego što moraju da uspore. Uz to, gepardi treba da odahnu nakon svojih atletskih podviga, odmarajući se oko 30 minuta pre nego što ponovo mogu da krenu u trku.

S druge strane, hrtovi, iako su dizajnirani da budu sprinteri, mogu održavati veliku brzinu na mnogo dužim udaljenostima. Na primer, hrtovi mogu trčati nekoliko kilometara brzinom od ili iznad 56 km/h pre nego što budu primorani da uspore. Tom brzinom, hrt može da pređe oko 11 kilometara za 12 minuta i da bude daleko ispred svog prijatelja geparda, koji je mogao da trči maksimalnom brzinom samo 180 metara.

Dakle, na kraju, da li će hrt ili gepard pobediti u trci zavisi od jedne jednostavne stvari: dužine trke. U kratkom sprintu, gepard će pobediti. Ali u trčanju na duže staze, hrt definitivno dominira.