Hrana za pse: Insekti umesto mesa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
insekti meso
Od petmagazine.rs - 03/02/2020

Hrana za pse: Insekti umesto mesa

Nutritivne karakteristike i vrednosti insekata u hrani za pse jesu visok procenat proteina, vitamina B grupe i drugi vitamini i minerali u tragovima. Takođe, insekti su i dobar izvor masti.

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin “Pas”, Foto: Shutterstock

Izvor: National Center for Biotechnology Information

Insekti kao izvor proteina, odnosno kao deo obroka, razmatraju se i koriste u ishrani različitih vrsta životinja – danas najčešće u ishrani riba, ali i živine i svinja. U ljudskoj ishrani insekti su u određenim delovima sveta uobičajeni deo obroka – čak delikates. 

Koliko god to izgledalo neobično, insekti kao deo ishrane pasa i mačaka nisu baš tako „ekscentrična novotarija”. Pas će rado pojesti bubu ili crvića iz radoznalosti, podležući svom lovačkom instinktu.

Otpor

Bez obzira na prirodno ponašanje pasa, kod nekih „vlasnika” postoji subjektivni otpor prema izgledu i sastavu hrane koja sadrži insekte. Otpor se može izbeći samim pogledom na komercijalnu hranu sa insektima: granule koje u svom sastavu imaju insekte izgledaju kao i sve ostale granule – tamnije su ili svetlije mrke boje, okruglaste, elipsaste ili četvrtaste. U Evropi postoje i proizvođači sveže hrane koji koriste insekte kao sirovinu. Komercijalne hrane se proizvode sa udelom insekata do 40%. Za sada je cena hrane za pse bazirane na insektima dosta viša od cene hrane kvalitetnih, superpremijum i ultrapremijum brendova.

Nutritivna vrednost

Nutritivna vrednost insekata kao izvora proteina u hrani za pse merena je u različitim studijama.

Studije su pokazale visoku palatabilnost, dobar aminokiselinski sastav (prisutne su sve vrste esencijalnih aminokiselina) i visoku svarljivost. Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), „hranljiva vrednost insekata ne razlikuje se od nutritivnih vrednosti drugih mesnih izvora kao što su piletina, govedina, svinjetina i riba”.

Sastav i količina

Sastav i količina hranljivih materija insekata kao sirovine za hranu za pse se razlikuju  u zavisnosti od vrste insekta i njihovog razvojnog stadijuma (larva ili odrasli insekt, pol…). Njihove zajedničke nutritivne karakteristike i vrednosti su visok procenat proteina, vitamina B grupe i drugi elementi u tragovima (vitamini i minerali). U zavisnosti od vrste insekta, prisustvo hranljivih materija varira: larva crne vojničke muve ima visok procenat kalcijuma, dok je cvrčak značajan zbog taurina koji se u njemu sadrži u većem procentu od dnevnih potreba. Takođe, insekti su ne samo dobar izvor proteina, već i masti, čija su količina i sastav masnih kiselina vrlo značajni.

pas jede insekta

Diskusije

Korišćenje insekata u hrani za kućne ljubimce je i dalje predmet diskusije. Bez obzira na evidentne podatke o korisnosti insekata kao činioca hrane, mali je broj studija koje donose informacije i zaključke o tome kolike su svarljivost, apsorpcija i iskoristljivost hranljivih sastojaka, i kakav je efekat ovakve ishrane u dužem periodu na kondiciono stanje psa.

Zakonska regulativa

Zakonska regulativa koja se odnosi na insekte kao sirovinu u hrani za kućne ljubimce se još uvek dosta razlikuje u različitim delovima sveta. U Evropi (Nemačka, Engleska, Holandija) insekti su prihvaćeni kao ravnopravna sirovina, i hrana za pse sa insektima se proizvodi po zahtevima i proceduri za kompletnu hranu za pse. U Severnoj Americi još uvek traju diskusije i istražuju se načini uvođenja insekata u ishranu kućnih ljubimaca. Zato trenutno u Severnoj Americi možemo kupiti samo poslastice sa insektima na listi sastojaka, jer njihova proizvodnja ne zahteva toliko komplikovanu proceduru kao proizvodnja kompletne hrane za pse.

Zašto su insekti dobar izbor?

Hrana za kućne ljubimce na bazi insekata može se na širem planu smatrati dobrim izborom zbog:

* Pozitivnog aspekta u smislu održivosti životne sredine. Konvencionalna proizvodnja hrane zahteva ogromne količine energije, vode i zemlje. Uz to, postoji ozbiljna zabrinutost u pogledu dobrobiti stoke i njihovog uticaja kao zagađivača. Gajenje insekata može se obavljati etično, efikasnije i uz manje resursa nego što je potrebno za proizvodnju hrane na konvencionalan način. Pri uzgoju insekata za ishranu stvara se malo metana i amonijaka, a hormoni i antibiotici se ne koriste.

* Hipoalergenske uloge. Nutritivne alergije i intolerancija na neke od sastojaka obroka danas su sve češći problem među psima. S obzirom na to da su u najvećem broju slučajeva mesni sastojci alergeni, onda se kao alternativno rešenje koriste mesa koja nisu uobičajena u ishrani pasa (jelen, patka…), hidrolizovani protein ili u poslednje vreme ‒ hrana na bazi proteina insekata.

Nov izvor proteina može biti rešenje za osetljive pse.

Promena ishrane

Današnji, vrlo čest problem osetljivosti na hranu ili nepodnošenja hrane, sa nizom gastrointestinalnih simptoma, a ponekad i dermatoloških, traži promenu ishrane, pre svega promenu izvora proteina. Promena bi trebalo da bude novi izvor proteina koji neće iritirati gastrointestinalni trakt ‒ izvor proteina za osetljiv stomak psa. Suština korišćenja insekata kao proteinske baze hipoalergenske hrane jeste da su insekti (larve insekata) kao izvor proteina novi, nepoznati organizmu psa, te je mogućnost da oni kao takvi izazovu alergiju ili reakciju nepodnošenja hrane najmanja. Pažljivim kombinovanjem sa ostalim sastojcima, isključivanjem drugih biljnih proteina (glutena) koji takođe mogu dovesti do reakcije nepodnošenja hrane, ova hrana se može koristiti kao eliminaciona dijeta pri dijagnostikovanju patološke reakcije na hranu. Hipoalergena hrana na bazi insekata se može pronaći u vidu granula ali i kao sveža (zamrznuta) hipoalergenska hrana.

granule za psa

Studija

Mogućnost korišćenja hrane u kojoj su insekti proteinski izvor kao hipoalergenske hrane pokazala je studija čiji je cilj bio ocenjivanje efekta nove komercijalne hrane proizvedene na bazi insekata kao izvora proteina na kliničke simptome pasa sa atopičnim dermatitisom. U studiju je bilo uključeno 20 pasa sa atopičnim dermatitisom, kojima su prethodno dijagnostikovani simptomi nepodnošenja hrane. Oni su hranjeni isključivo ispitivanom hranom tokom dve nedelje. Zaključak studije je da komercijalna dijeta bazirana na insektima u sastavu može biti korisna alternativa za pse sa problemom netolerancije na sastojke hrane (Effect of an insect protein-based diet on clinical signs of dogs with cutaneous adverse food reactions; Böhm TMSA, Klinger CJ, Gedon N, Udraite L, Hiltenkamp K, Mueller RS).

Zdraviji od mesa

Predsednik Britanske asocijacije veterinara nedavno je u intervjuu za televiziju BBC istakao da hrana za pse na bazi insekata može biti bolja alternativa za ljubimce od one koja se pravi od mesa. Mnogobrojna istraživanja pokazala su da insekti sadrže dragocene proteine koji su psima neophodni u ishrani, i da za njih mogu biti zdraviji od mesa životinja. Ujedno, hrana sa dodatkom insekata doprinosi  manjem korišćenju prirodnih resursa i manjem zagađenju. Holandska kompanija Protix, sa najvećom farmom insekata na svetu, tvrdi da je za proizvodnju hrane sa insektima, u odnosu na hranu sa govedinom, potrebno 2% manje zemljišta i 4% manje vode za kilogram proizvedenih proteina.

Insekti

Za proizvodnju hrane za pse, i uopšteno za kućne ljubimce, i ostale domaće životinje najčešće se koriste sledeći insekti, i to uglavnom u formi larve:

*Crna vojnička muva (Hermetia illucens)

*Brašneni crv (Tenebrio molitor)

*Domaća muva (Musca domestica)

*Cvrčak ili poljski popac (Grillus campestris)

*Kućni popac (Acheta domesticus)

                                CVRČAK          VS            GOVEDINA

Kalorije                 153 kcal                          169 kcal

Proteini                    20,1 g                               20,6 g

Masti                        5,06 g                                9,3 g

Natrijum                  152 mg                              60 mg

*Nutrijenti na 100 g