Gordon seter: Neustrašivi lepotan - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
gordon seter
Od petmagazine.rs - 23/08/2021

Gordon seter: Neustrašivi lepotan

Gordon seter vodi poreklo iz Velike Britanije. Naime, crni i drap seteri postojalli su u Škotskoj barem od početka 16. Veka, ali to nije bilo zvanično sve do kasnih godina 18. veka kada je nastala rasa poznata kao Gordon Castle seter. Četvrti vojvoda Gordon držao je mnoge od ovih pasa u svom dvorcu Gordona, zbog čega je i rasi dodato njegovo ime. Napori da se umnože najkvalitetniji seteri na Gordonovom dvorcu nastavljena je kroz napore vojvode od Ričmonda. Iako je ime rase promenjeno u crni i drap seter oko 1900. godine, ime Gordon seter je ponovo vraćeno kada je Kinološki savez zvanično priznao rasu.


Gordon seteri su najteža i najsporija radna rasa setera, i to je razlika u odnosu na ostale. Prvi su stigli u Ameriku sredinom 1800-ih i bili među prvim rasama koje su priznate od strane AKC,1892.

Izgled

Gordon seter je elegantan pas. Građa tela je uravnoteženo proporcionalna. Visina grebena mužjaka 66 cm, a ženke 62 cm.

Glava je pre duboka nego široka. Lobanja je blago zaobljena, najšira između ušiju. Stop je izražen. Dužina od potiljne kosti do stopa veća je, nego od stopa do nosa. Iznad i ispod očiju glava je suva bez naglašenih nabora. Obrazi su međusobno toliko uski koliko odgovara suvoj glavi. Njuška je duga sa gotovo paralelnim linijama. Usne nisu opuštene i jasno su izražene. Nosna pečurka je velika široka i crna. Nozdrve su široko otvorene. Oči su tamno braon. Nisu ni upale niti buljave, njihov izraz je odvažan i inteligentan. Uši su srednje velike i tanke. Nisko usađene i dobro uz glavu priležu. Zubalo je sa snažnim vilicama i perfektnim pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na one u donjoj vilici.

Vrat je dug, suv, povijen, bez slobodne kože na guši. Telo je srednje dugo i duboko. Rebra su dobro zaobljena. Slabine su široke i blago kose. Grudi nisu široke.

Lopatična kost široka i ravna, na grebenu zatvorena. Plećka nije preopterećena. Laktovi dobro ispod postavljeni i čvrsto priležu uz telo. Prednje noge su ravne i snažne. Došaplje je uspravno. Zadnje noge su široke i mišićave. Rastojanje od skočnog zgloba do jastučića je kratko i ravno. Došaplje je snažno. Šape su ovalne, zatvorene, sa dobro uzglobljenim prstima. Između prstiju je bujna dlaka..

Rep je ravan ili blago sabljast ne dopire dalje od skočnog zgloba. Nošen vodoravno ili ispod linije leđa. Jak u korenu sužava se ka finom vrhu. Odlakanost tzv. zastavica, počinje u blizini korena repa, dlaka je duga i ravna i ka vrhu se ravnomerno smanjuje.

Dlaka je kratka i tanka na glavi, prednjim delovima nogu, vrhovima ušiju, srednje ravna bez kovrdža ili talasa, na ostalim delovima tela. Dlaka na gornjim delovima ušiju je duža i svilenkastija. Na postranim delovima leđa i nogu je duga, tanka, ravna i prava. Zavesice na stomaku mogu se produžavati do grudi i vrata i pri tome su koliko je moguće bez kovrdža i talasa. Boja dlake je ugljeno crna i veoma sjajna, bez rđastog preliva, sa kestenjasto crvenim, odnosno svetlećim paležom. Dozvoljene su crne linije preko prstiju i crna linija ispod vilice. Palež čine dve jasno uočljive tačke iznad očiju, koje ne smeju imati više od 2 cm u prečniku. Na stranama njuške, ne preko korena nosa, slično traci koja se pruža sa jedne na drugu stranu, jasno ograničavaju  njušku. Takođe je na guši jedna, a na grudima dve veće, jasno ograničene fleke, na unutrašnjim stranama zadnjih nogu, butine, sve do prednje strane kolena i na bočnoj strani skočnog zgloba do prstiju. Na zadnjim stranama prednjih nogu do laktova, a na prednjoj strani palež dopire do šaplja ili nešto iznad njega. Dozvoljena je vrlo mala belina na prsima. Nije dozvoljena nijedna druga boja.

Karakter

Često je cenjen pas za društvo zbog prijatnog karaktera i divne dlake, ali ne treba zaboraviti da je to sportski pas kome je neophodna redovna fizička aktivnost. Dobro se slaže sa drugim životinjama, jedino bi manje životinje bilo poželjno držati podalje, jer bi mogao da padne u iskušenje da ih lovi. Harmoničan, uravnotežen, i vrlo inteligentan gordon seter je odličan pas za porodicu.

Zdravlje

Životni vek godron setera je od 10 do 12 godina. Neki od češćih zdravstvenih  problema koji se mogu javiti kod ove rase su displazija laktova i kukova, gastritis i atrofija retine. Ovoj rasi je potrebna svakodnevna aktivnost i vežba. Pustite ga da slobodno trči ili idite u duge šetnje svakodnevno jer je ovo izuzetno energičan pas. Za negu nije preterano zahtevan, dovoljno mu je periodično četkanje i skraćivanje dlake, veoma su čisti i takođe se vrlo malo linjaju.

Visina mužjaka iznosi oko 66 cm, visina ženke oko 62 cm

10 – 12 godina im je u proseku životni vek

Related Posts