Faraonski pas: Neobičan, privržen i osetljiv - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
faraonski pas
Od petmagazine.rs - 27/01/2020

Faraonski pas: Neobičan, privržen i osetljiv

Ovaj neobični pas predivne crvenkaste dlake spada u jednu od najstarijih rasa pasa. Reč je o antičkom psu, koji je nastao pre oko 5.000 godina, tvrde stručnjaci

Piše: Petmagazine.rs

Tokom pet milenijuma, njegov izgled, genetika i ponašanje nisu pretrpeli gotovo nikakve promene.

Ime i poreklo

U starom Egiptu bio je pratilac faraona u lovu, neustrašivi i neprikosnoveni gonič gazela. Na egipatskim papirusima nalaze se psi koji izgledaju potpuno isto kao faraonski pas, te nema sumnje da otuda potiče i njegovo ime – bio je miljenih staroegipatskih vladara. Nacionalni je pas Malte, i u ovoj zemlji danas se mogu naći najbolji primerci ove neobične i retke rase. U Evropi je bio nepoznat sve do tridesetih godina prošlog veka, a prvi primerci ove rase na tlo SAD stigli su tek 1967. godine. Cena štenaca faraonskog psa dostiže i do neverovatnih 6.500 dolara.

Temperament

Odgajivači ističu da je reč o psu izvanrednog karaktera – u njegovim očima i svakom pokretu „čita se” neizmerna radost življenja; ovo je izrazito inteligentan i pas koji je veoma privržen svojoj ljudskoj porodici. Obožava da se „glupira” i da zasmejava svoje vlasnike. Razume se, baš kao i svi lovački psi, ima momente povučenosti, kada mu prija da se osami i da ne bude uznemiravan, a može biti i veoma snažne volje i tvrdoglav. Ipak, to je retko, te je osnovna crta njegovog karaktera privrženost porodici i druželjubivost s mališanima i drugim psima. Snažno oseća emocije svojih vlasnika i reaguje na njih. Iako je nezavisan, uživa u pažnji vlasnika i stalno će je tražiti. Potrebno mu je 30 minuta aktivne šetnje, igre i istrčavanja tokom dana.

Zanimljivost

Ovaj pas ima i jednu neobičnu karakteristiku, a to je da može da pocrveni, odnosno da porumeni, baš kao ljudi kada im je neprijatno ili kada se postide. Naime, nosić i uši pripadnika ove pasmine pocrvene kada su oni ekstremno srećni ili uzbuđeni. Skloni su prehladama, te ih tokom zime obucite kada izlazite u šetnju, a u stanu neka bude toplo.

Lajavac

Faraonski pas nije pas čuvar, ali će vas lavežom obavestiti kada mu neka osoba ili situacija deluju sumnjivo. Takođe, on ne voli da se dosađuje, pa ako ga predugo ostavite samog kod kuće, bez zanimacije koja će mu okupirati vijuge i telo, lajaće mnogo i glasno. Nemojte ga puštati s povoca na mestima koja nisu ograđena, jer će ga njegovi lovački instinkti nagnati da se dâ u trk za svime što mu se učini zanimljivim. Socijalizujte ga od trenutka kada kao štene ušeta u vaš dom – upoznajte sa ga zvukovima, ljudima, drugim psima… Ovom psu neće prijati nagle promene u svakodnevnoj rutini, i veoma je osetljiv na stresne situacije, pa mu osigurajte mir i rutinu. Koprofagija (jedenje izmeta) česta je pojava među psima ove rase.

Izgled i nega

Ovi psi teže od 20 do 25 kilograma, a visine su oko 60 centimetara. Atlete su, snažne građe ali prefinjenog zgleda. Spadaju u pse koji se malo linjaju, a zbog tanke dlake njihova koža je sklona ogrebotinama.

Related Posts