Drugar za trčanje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas povodac
Od petmagazine.rs - 04/08/2021

Drugar za trčanje

Poznato je da je trčanje dobro za ljudsko zdravlje, ali može da bude i korisno i za zdravlje ljubimca * Nisu svi psi stvoreni za trčanje, ali većina zdravih pasa uživa u ovoj vežbi * Pre nego što krenete na trening trčanja sa psom, preporuka je da se ispune neki uslovi

Za magazin PAS piše dr vet. med. Klara Ćurčin

Prvo i osnovno jeste, kada krenete u ovu avanturu, da uraditejedan zdravstveni pregled psa. Trčanje je visoko zahtevno kardio vežbanje sa izrazitim uticajem na zglobove. Ako vaš pas nije zdravstveno sposoban za ovakvu aktivnost, pri trčanju mogu slediti manje ili intenzivnije povrede. Neki problemi sa zglobovima kao što je displazija kukova ili luksacija patele, ili izražen artritis može trčanje činiti bolnom aktivnošću ili pak i nemogućim. Ova vrsta intenzivne aktivnosti traži i dobro stanje kardiovaskularnog sistema. Pas sa srčanim crvom ne bi trebo da se bavi trčanjem. Istovremeno, povećana telesna težina isto može da bude jedan od faktora otežavajućih okolnosti. Na kraju rasna karakteristika brahiocefaličnih rasa je da otežan proces disanja i trčanje za njih može biti opasna, posebno u toplijim danima.

Sportski sistematski pregled

U svakom slučaju, ako ste rešili da krenete na treninge trčanja sa vašim četvoronožnim ljubimcem, topla preporuka je da se odradi pre toga jedan sportski mini sistematski pregled. Bilo bi lepo da se dobiju svi nalazi negativni na bilo koji problem, ali to nije uslov već samo preporuka da se obrati pažnja na neke stvari.

Sportski sistematski pregled podrazumeva jedan kompletan klinički pregled, gde izveštaj o zdravstvenom stanju ne može da prođe bez merenja telesne težine i postavljanja telesnog skora. Većina naših ljubimaca je blago rečeno elegantno popunjena ako ne i ugojena ili pregojena. No, ovo nije prepreka za trčanje, samo trening uvođenja u trčanje mora biti prilagođen telesnom skoru.

Nakon opšteg pregleda, neophodno je uraditi jednu opštu analizu krvi i mokraće, kao i pregled srca, izmeriti krvni pritisak i uraditi rtg snimke laktova, kolena i kukova. Naravno, idealno bi bilo da su svi nalazi negativni na promene, da trčanje bude bezbedno za vašeg psa. Ali ako postoje neka odstupanja od normalnog i moguće je ih ispraviti terapijom ili promenom ishrane, trčanje i treninzi manjeg intenziteta mogu biti dozvoljeni ili čak ponekad i poželjni za četvoronožnog drugara.

Uslovi

Sad, kad imate dozvolu veterinara za kuče da može trčati, trebate razmisliti i o tome da oboje možete uživati u toj aktivnosti. To znači da trasu trčanja trebate napraviti dog-friendly, tj. prihvatljivim i za vašeg drugara. Trčati se može svugde, ali neka mesta su bolji a neka lošiji izbor za psa. Pas može trčati ulicama ili šetalištem, ali tvrda podloga može biti izazovna za njegovo telo. Zemljana ili travnata podloga je bolji izbor za zglobove psa, ali trebate biti pažljivi zbog neravne površine.

Ako je vruće, proverite toplotu staze sa dlanom, jer ako je pretoplo, može uzrokovati opekotine na jastučićima šapa. U tim vremenskim prilikama koristite jutarnje termine za trčanje, da bi izbegli pregrejavanje tela. Naravno, ako je toplo planirajte više kratkih pauza za pijenje vode, da izbegnete dehidraciju, ali istovremeno pazite da se pas ne prepije, jer može dovesti do povraćanja. Naučite psa da pije iz flašice, biće lakše i za Vas i za psa.

Prosečna komforna distanca za trčanje za psa je od 3-8km. To ne znači da ne možete istrčati ponekad dužinu polumaratona ili maratona sa ljubimcem, ali za to pas mora biti treniran.

Generalno uzevši, psu u trčanju nije najveći neprijatelj distanca već temperatura. Zato budite oprezni da ne dođe do pregrejavnja tela psa, jer oni nemaju po koži znojne žlede i ne mogu da se znoje i da tako odaju višak telesne temperature koju proizvode radom prilikom trčanja. Zapamtite, oni se znoje samo na jastučićima na šapama, višak temperature odaju samo dahtanjem.

I ako tražite četvoronožnog drugara za trčanje, gledajte da izbegnete prisustvo bilo koje „ekstremne proporcije“, npr. kratke noge kao kod jazavičara, ili skraćeni nos kao kod buldoga. Poznato je da ovčarske rase mogu istrčati dugačke distance, ali male rase kao npr. terijeri ili čivava isto imaju prednosti, mogu biti brzi i mogu trčati posečne dužine jer nose manje telesne težine, a i ako se umore lakše je vama da ponesete svog psa.

Kad da počnete?

Poznato je da koštano zglobni sistem raste i formira se do 10-12 meseci starosti, kod velikih rasa i duže. Možete da krenete sa laganim-trening igrama već sa nekih 6 meseci starosti, ali prave treninge krenite tek pose 1. rođendana. I to počnite vrlo lagano! Zapravo, prvo naučite kuče na povodac i kretanje uz nogu bez potrebe da napusti vlasnika. Prvo krenite da hodate, zatim uključite malo džoginga sa više hodanja. Kad postignete zadovoljavajuću poslušnost, možete krenuti sa malo bržim tempom. Vežbe izvodite na području gde ima malo toga da psu odvuče pažnju, npr. u dvorištu, pa kad se navikne na poslušnost, izađite ispred kuće, pa produžite krug oko bloka… tek kad ste postigli da imate jedinstvene pokrete, krenite na neku stazu za trčanje i uživajte!

Related Posts