Dolazak drugog psa u porodicu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 14/02/2024

Dolazak drugog psa u porodicu

Pre nego što dodate novog psa u svoje domaćinstvo, prva stvar koju treba razmotriti je da li zaista želite još jednog psa samo zbog toga što imate drugog psa. Iako se ponekad novi pas može pokazati kao odličan pratilac psu kojeg već imate, zaista ne postoji način da unapred znate da li će to biti slučaj. Psi sa anksioznošću odvajanja često ostaju uznemireni čak i ako u kući ima drugih pasa sa njima, a ako se ispostavi da su psi nekompatibilni, novi pas će uvesti nove probleme. Ali, kada zaista odlučite da nabavite drugog psa, poželećete da ih upoznate bez ili sa minimalnim stresom.

piše: petmagazine.rs

Ono što je opšte poznato je da ako već imate psa i želite da dovedete kući drugog, trebalo bi da to uradite sa odgovarajućim znanjem i razumevanjem. Kako da predstavite dva psa jedan drugom? Važno je predstaviti novog psa na sličan način kao i novu osobu. Zapamtite, nikada ne postoji druga šansa da ostavite prvi utisak. Kako, kada i gde se psi sastaju može uticati na njihov odnos i smanjiti deo stresa koji bi mogao da prati taj susret.

Pokušajte da predstavite novog psa starosedeocu u vreme kada ćete imati bar vikend da budete kod kuće. U početku ćete želeti da pažljivo posmatrate i nadgledate. Najbolje je da ne ostavljate dva psa koji su se tek videli pre nego što se upoznaju i novom psu bude bar donekle udobno u svom novom domu.

Odvedite svoje pse na neutralnu teritoriju, na primer u kratku šetnju kroz vaš komšiluk, u obližnji park ili u dvorište prijatelja. Oba psa treba da budu na povocima radi kontrole, ali pokušajte da im omogućite malo prostora za manevrisanje. Možda će biti mirniji ako se ne osećaju potpuno uzdržano. Trebaće vam jedna odrasla osoba za svakog psa.

Ako imate dvorište i vremenske prilike dozvoljavaju, možda će vam pomoći da uvedete pse u dvorište pre nego što uđete u kuću. U početku ih pustite na dugačkom povocu dok ne primetite opuštene i “vrckave” položaje tela i interesovanje oba psa. Kada izgledaju opušteno i zainteresovano, možete dozvoliti da se povoci olabave kako bi mogli da komuniciraju.

Ne forsirajte interakciju između pasa. U redu je ako se odmah ne povežu. Neka se upoznaju svojim tempom.

Kada prvi put uđete u kuću ne dozvolite psima da se guraju u ulazu. Pokušajte da oboje brzo uđete u kuću kako jedan kasnije ne bi reagovao na ulazak drugog.

Uverite se da postoji okruženje u izobilju. Trebalo bi da postoji više od jedne posude za vodu i više od jednog udobnog mesta za ležanje. Trebalo bi da ima dosta igračaka, posebno onih koje vaš pas voli, tako da nema razloga da se psi sukobljavaju oko pristupa njima. Ako vaš pas ima istoriju čuvanja svojih igračaka, trebalo bi ih ukloniti za početni period uvođenja, koji može potrajati nekoliko nedelja. Sve ovo treba da se dogovori pre nego što dovedete novog psa.

Čak i ako se vaši psi odlično slažu, verovatno će im trebati vremen kada se vratite kući. Obezbedite im sigurno, “privatno” mesto tako da oba psa imaju tu neku prostoriju gde znaju da mogu da budu sami. Ako se psi slažu, možete im dozvoliti da barem mogu da se vide kada izađete iz kuće, to često može pružiti udobnost.

Zašto bi mom prvom psu moglo biti neprijatno zbog novog psa?

Razmislite o tome iz perspektive vašeg prvog psa. Šanse su prilično dobre da ima stvari koje smatra svojim. Njegova mesta za jelo i spavanje, njegov krevet i činije, njegov miris, njegov raspored za hranjenje, igru i spavanje.

Možda ćete moći da se setite situacije iz prošlosti kada su gosti, čak i gosti koje volite, prekoračili dobrodošlicu ili preuzeli svoje privilegije. To može doneti mnogo napetosti, pa čak i prekinuti prijateljstvo. Sada zamislite da vam priđe stranac, sedne pored vas i kaže: „Mislim da ću ostati zauvek”.

Kada je pravo vreme da dovedete drugog psa u kuću?

Ako ste imali promenu u svom životu, nedavno preseljenje, novi cimer, novi posao, to će značiti promenu u rutini vašeg psa, pa možda nije najbolje vreme da kući dovedete novog psa. Malo je verovatno da ćete imati vremena da pomognete na oba psa da se prilagode. Možda nećete moći ni jednom psu pokloniti dodatno vreme i pažnju koja će biti potrebna za zdravo prilagođavanje.

Znakovi da je pas ljubomoran

 

Pomaganje novim štencima da se slažu sa odraslim psima

Kao što će vam reći svako ko je ikada imao štene, oni često mogu biti dosadni. Štenci zaista mogu da nerviraju odrasle pse. Oni jednostavno nemaju društvene veštine ili ograničenja koja tek dolaze s vremenom.

Čak će i odrasli psi dobrog temperamenta režati na štence da bi postavili granice. Ovo je normalno i može biti dobra stvar. Nikada nemojte dozvoliti da štene i odrasli pas ostanu sami zajedno, zbog bezbednosti oba psa. Takođe, dajte svom odraslom psu dosta vremena daleko od šteneta i pokušajte da mu date malo kvalitetnog vremena nasamo sa vama i vašom porodicom kad god okolnosti to dozvoljavaju.