Dete treba da odrasta uz ljubimca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 09/11/2022

Dete treba da odrasta uz ljubimca

Ukoliko je vašem detetu najveća želja da dobije svog kućnog ljubimca, nemojte ga kategorički odbijati. To možda jeste velika obaveza, ali postoje brojne prednosti njihovog zajedničkog odrastanja. LJubimci podstiču socijalni i fizički razvoj, a takođe mogu imati pozitivne uticaje na zdravlje.

Deca uče kako vizuelno izgledaju faze razvoja i kompletan životni ciklus. Mogu videti iz prve ruke ranjivost novorođenih životinja i šta je potrebno kako bi one preživele. Deca uče koliko je neophodna pravilna ishrana, zaštita i briga kako bi životinja rasla i napredovala.

Takođe, briga o kućnim ljubimcima pomaže deci da razviju osećaj odgovornosti. Najbolji način da deca nauče da ljubimci zavise od njih je da ih aktivno uključimo u brigu o ljubimcima. Punjenje činije sa svežom vodom ili hranom će pomoći deci da postanu istrajna u obavljanju važnih rutinskih zadataka.

Deca će imati osećaj postignuća kada pružaju pomoć oko brige o ljubimcu. Istraživanja su pokazala da deca koja imaju ljubimce imaju veći nivo samopouzdanja od onih bez ljubimaca.

Dok hrani i brine o ljubimcu, dete može da vežba svoju sposobnost brige o drugima. U porodicama bez mlađe braće i sestara, posedovanje ljubimca pruža mogućnost detetu da pokaže nežnost i pažnju koju na drugi način ne bi imalo šansu da izrazi.

Što se tiče zdravlja, druženje sa ljubimcima ima pozitivan uticaj na zdravlje u svim uzrastima. Utiče na smanjenje stesa, smanjuje krvni pritisak i umanjuje rizik od srčanih oboljenja. Pored svog ljubimca, dete jača imuni sistem i na taj način se smanjuje rizik od infekcije uha i respiratornog trakta.