Dete je usamljeno? Nabavite kucu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 18/08/2020

Dete je usamljeno? Nabavite kucu

Posledice koje su izolacija i socijalno distanciranje usled pandemije virusa korona ostavili na ljude širom sveta tek će biti predmet istraživanja.

Piše: Petmagazine.rs

Međutim, kakve posledice ovih mera trpe mališani, već se nazire. Prema rečima naučnika, socijalno distanciranje je mališanima u velikoj meri narušilo kvalitet života i učinilo ih usamljenim, nervoznim, uplašenim. U Centru za razvoj deteta u Santa Moniki pedijatri su sproveli opsežno istraživanje.

– Pandemija virusa i prateće mere kao posledicu kod mnogih mališana su ostavili socijalnu traumu, koja se manifestuje snažnim osećanjem nesigurnosti, straha i uznemirenosti. Prisutni su i nesanica ili isprekidan san, teškoće u koncentraciji, iznenadni naleti besa, teškoće prilikom rešavanja zadataka. U opsežnom istraživanju koje je obuhvatilo čak 1.646 porodica u Kaliforniji, otkrili smo da u onim porodicama u kojima živi i pas, mališani ređe ispoljavaju probleme u ponašanju. Roditelji koji u domu imaju pse u čak 30 odsto manje slučajeva prijavljivali su da njihova deca imaju neki od navedenih simptoma, objasnila je psihoterapeutkinja Majra Mendes.

– Deca koja rastu sa psima imaju razvijenije socijalne veštine; briga o ljubimcima kod njih razvija osećaj odgovornosti, a bezuslovna ljubav ih čini manje usamljenim i otvorenijim za razgovor.