Da li vaš pas ima perverzan apetit? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pika poremecaj kod pasa
Od Dijana Đukić - 17/04/2018

Da li vaš pas ima perverzan apetit?

Baš kao i ljudi, i psi mogu patiti od takozvanog pika poremećaja koji se kod naših najboljih četvoronožnih prijatelja odlikuje jedenjem nejestivih stvari i predmeta poput kamenja, garderobe, izmeta drugih pasa…

 

Tekst: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin Pas, Foto: Shutterstock

Verovatno da nema veterinara koji se nije u svojoj praksi susreo s neobičnim sklonostima pacijenata (i pasa i mačaka) ka konzimiranju stvari/predmeta koji su nejestivi. Ova neobična sklonost ima nekada jasne korene u medicinskim oboljenjima ili u ponašanju, i veoma često proizlazi iz uslova okoline ili iz promena u ponašanju, kako vlasnika tako i pasa.

Međutim, neke vrste perverznog apetita nemaju tako jasan uzrok i često su ostavljene za proizvoljno tumačanje kako vlasnika tako i veterinarskih stručnjaka.

Pika poremećaj kod pasa

Moram odmah konstatovati da ovaj poremećaj nije isključivo povezan sa životinjama već se javlja i kod ljudi. Latinski pika (lat. Pica) znači vrana (svaštojed), i označena je kao poremećaj kad pacijent uzima nejestive stvari i predmete u periodu dužem od mesec dana.

Ova vrsta poremećaja je najčešća kod dece, i po tumačenju psihologa najčešće se javlja kod dece koja na bilo koji način žele da privuku pažnju odraslih, i gotovo uvek je pokazatelj nedostatka ljubavi u okruženju.

Drugi najčešći uzrok je nutritivna deficijencija kod dece koja gladuju pa pokušavaju da iz svoje okoline uzmu što je moguće više gradivnih elemenata (konzumiranje maltera – kalcijum, ili zemlje – osnovni minerali).

Promene u ponašanju pasa

Promena okoline i okruženja može veoma često da bude okidač za promene u ponašanju ali i za promene navika u ishrani.

Krizni trenuci koji mogu dovesti do ovakvih promena su preseljanje, promena broja stanovnika u kući, dolazak novog člana domaćinstva (pogotovo bebe) ili dolazak novog kućnog ljubimca. Kao i kod ljudi, tako i kod životinja ova promena može dovesti do promena na psihološkom nivou. Ona pre svega ima funkciju privlačenja pažnje, jer se kućni ljubimac oseća zapostavljeno ili izolovano u novonastalim uslovima.

Ovakva vrsta problema se rešava relativno lako povećanom pažnjom i povećanom „dozom ljubavi“, koja će pomoći vašem kućnom ljubimcu da razume da ga novonastali uslovi promene ni na koji način ne ugrožavaju.

Doga krade stvari

U svojoj praksi sam se susreo s više ovakvih primera. Možda je najkarakterističnija bila jedna doga koja je stalno krala i jela stvari novopridošle bebe. Na kraju, zbog učestalih povraćanja, završila je na operacionom stolu. Creva su bila puna delova odeće bebe, pelena, a na kraju smo pronašli čak i celu cuclu koja je i napravila opstrukciju creva.

Godišnja doba i poremećaji u ishrani pasa 

Ovakvi poremećaji su veoma često u vezi s promenom godišnjih doba. Pogotovo posle zime, kad je hrana možda manje nutritivno vredna, životinje pokušavaju da nadoknade sve one materije i mikroelemente koje je njihov organizam izgubio tokom zime. Često konzumiraju tvrde materije (kamen, šljunak) ali i staro lišće, kao i tek olistale biljke. Ovaj poremećaj je veoma čest kod pasa i mačaka koji se zime hrane otpacima hrane ili su izloženi drugoj vrsti neadekvatne ishrane.

I oboljenja su okidač

Međutim, i neka oboljenja mogu izazvati ovakve porive. U njih pre svega ubrajamo hronične upale creva i želuca koji se i javljaju i aktiviraju s proleća ili u kasnu jesen, pa su tako i čest uzrok pojave perverznih apetita.

Pas jede kamenje 

Takođe iz pakse ovde mogu navesti slučaj jednog dobermana koji je dve godine uzastopno u peridu april-maj jeo kamenje i zbog toga oba puta zvršio na operacionom stolu.

Druge godine smo iz njega izvadili osam kamena različite veličine.

Treće godine klijent je konačno poslušao preporuke i u tom periodu počeo da daje psu terapiju koja je smirivala hronične upale creva.

Više nikada nije uzeo nijedan kamen. To je zapravo bio njegov način pokušaja samolečenja.

Gravidne kuje

Ovakve promene i sklonosti smo zapazili i kod gravidnih kuja usled neadekvatne ishrane. Ovo se pre svega odnosi na određeni stepen anemije (nedostatak gvožđa) koji se javlja u trudnoći, te rešavanjem ovog zdravstvenog problema nestaje i potreba za konzumacijom nejestivih predmeta.

Koprofagija

Naravno, jedan od najpoznatijih primera perverznog apetita je i uzimanje fecesa (izmeta) drugih pasa ili stručno – koprofagija. Ni ovaj fenomen nije dovoljno objašnjen.

Iz prakse mogu konstatovati da je ovaj poremećaj relativno redak i da se načešće javlja kod veoma mladih pasa. Uzrok je uglavnom u crevnim poremećajima i poremećajima varenja, kad pas koji ima problem uzima feces drugog psa i time obnavlja svoju crevnu floru.

Ovo je i najčešći uzrok konzumacije i kod mladih pasa koji još uvek nemaju dovoljno oformljen sistem varenja pa to nadoknađuju uzimanjem koncentrata bakterija za varenje (probiotik). Ovakav poremećaj sam veoma retko zapažao kod odraslih pasa.

Poseta veterinaru

Pre nego što sami donesete zaključak šta se dešava s vašim kućnim ljubimcem, obavezno posetite veterinara. Potrebno je pre svega odvojiti uzroke zbog kojih je vaš pas promenio navike u ishrani. S obzirom na to da ovo mogu biti ozbiljni poremećaji, nemojte ništa pokušavati sami da rešite.

Nakon analiza vaš veterinar će otkloniti sumnje u organske poremećaje i nedostatke nekih minerala, mikro i oligo elemenata. Ako je vaš pas zdrav, tek tada treba potražiti odgovore na psihološkoj strani.