Da li je jogurt dobar za psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 22/05/2023

Da li je jogurt dobar za psa

Jogurt je namirnica koja je često prisutna u ishrani ljudi, ali da li je jogurt dobar i siguran za pse? Verovatno ste čuli da kravlje mleko može izazvati probleme kod pasa, i to moguću pojavu crevnih parazita. Naime, danas se na tržištu nalaze mleka i mlečni proizvodi koji su termički obrađeni i bezbedni za upotrebu jer se u termički obrađenim proizvodima ne mogu naći uzročnici zaraznih bolesti ili razvojni oblici parazita. Ipak, odrasli psi nekada nemaju enzime koji razlažu laktozu iz kravljeg mleka pa može nastati proliv. Uz to, kravlje mleko u ishrani štenaca nije preporučljivo zbog svog sastava koji ne može da omogući normalan rast i razvoj mladih pasa.

piše: petmagazine.rs

Od mlečnih proizvoda u ishrani pasa može se koristiti jogurt jer ima manju količinu laktoze, pomaže varenje hrane i pojačava lokalni crevni imunitet. Evo ključnih informacija o davanju jogurta psima.

Jogurt se često smatra zdravom hranom za ljude zbog svojih probiotičkih svojstava, bogatog sadržaja kalcijuma, proteina i vitamina B. Kada je reč o psima, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir.

Prvo, bitno je napomenuti da neki psi mogu biti intolerantni na laktozu, šećer prisutan u mlečnim proizvodima. Intolerancija na laktozu može uzrokovati gastrointestinalne probleme kod pasa, kao što su dijareja, gasovi i nadimanje. U takvim slučajevima, davanje jogurta koji sadrži laktozu može biti kontraproduktivno i izazvati nelagodnost kod psa.

Postoje i jogurti bez laktoze ili probiotički jogurti koji se specijalno formulišu za pse. Ovi jogurti su lakši za varenje i mogu pružiti neke koristi za psa. Probiotici u jogurtu mogu pomoći u održavanju zdrave crevne flore kod pasa i poboljšati varenje. Takođe, jogurt može biti izvor kalcijuma i proteina koji su važni za zdravlje kostiju i mišića pasa.

Ipak, pre nego što odlučite dati jogurt svom psu, konsultujte se sa veterinarom. Veterinar će proceniti zdravstveno stanje vašeg psa i preporučiti najbolje opcije ishrane.

Ukoliko veterinar odobri davanje jogurta vašem psu, uvek birajte jogurt bez dodatog šećera, aroma ili zaslađivača. Pripazite na količinu jogurta koju dajete psu, jer prevelike količine mogu izazvati gastrointestinalne smetnje.