Bosko - simbol demokratije i slobode - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 28/07/2022

Bosko – simbol demokratije i slobode

Punim imenom Bosko Ramos, crni mešana labradora i rotvajlera je bio jedini pas koji je ikada bio američki gradonačelnik. Ljubimac lokalne porodice Stilman, Bosko, nominovan je za tu funkciju iz šale, ali je na kraju pobedio dva čoveka

Piše: petmagazine.rs

Mešanac Bosko Ramos je izabran za gradonačelnika grada Sunola, koji se nalazi u Kaliforniji, i to 1981. godine. Bosko je upamćen po tome što je u pitanju bio mešanac crnog labradora i rotvajlera, i ujedno prvi pas koji je izabran za gradonačelnika jednog američkog grada.

U vreme kada je izabran za ovu poziciji, Bosko je već bio nezvanična maskota grada. Tokom dana imao je slobodu da luta gradom i posećuje stanovnike, a njegovo omiljeno mesto za odmor bio je gradski bar. Umeo je da čeka da neko poruči hranu i zatim režao na njih dok ne podele zalogaj sa njim. Bio je to bar u kojem je u stvari počela njegova kampanja za gradonačelnik. Dvojica redovnih gostiju svađali su se oko predstojećih izbora za gradonačelnika, kada je Boskov vlasnik ubacio “buvu“ i rekao da bi Bosko mogao da pobedi bilo kog od kandidata. Ispostavilo se da je bio u pravu. Kada se pročulo, stanovnici grada su upisali njegovo ime i Bosko je pobedio, i to ubedljivo – navodno se kandidovao kao član stranke “re-pup-lican“.

Godine 1984. tabloid NI Star napisao je kratak članak o Bosku, proglasivši Sunol “najluđim gradom u Americi“. Ostatak decenije njegova slava je rasla, prvo u SAD, a zatim i širom sveta. Do 1990. godine vesti o Bosku su stigle čak i do Kine. List People’s Daili pisao je o njemu kao o primeru neuspeha zapadne demokratije. “Ne postoji razlika između ljudi i pasa u Americi“, tvrdi list.

Kada je grupa kineskoameričkih studenata sa Univerziteta Stanford i UC Berkelei saznala za uvodnik People’s Daili, osetili su se prinuđenim da odgovore. Uz dozvolu njegovog vlasnika odveli su Boska u kinesku ambasadu u San Francisku gde su održali 30-satni protest protiv komunizma i kineske vlade. Jedan od stanovnika Sunola opisao je Boska kao “simbol demokratije i slobode“.

Druželjubivi crni pas obavljao je svoju funkciju od 1981. godine do njegovog dana na samrti 1994. Zajednica ga se rado seća i dan danas, te je dobio i statuu u njegovoj prirodnoj veličini, koja je postavljena 2008. godine.

Boskov bar

Bosko je preminuo prirodnom smrću 1994. godine, međutim grad nije zaboravio njegovu zaostavštinu. Statua Boska ponosno stoji pored pošte u njegovom gradu, Sunolu, a preko puta ulice, nalazi se pab u kojem je provodio dane. On je ponovo otvoren 2005. godine kao Boscos Bones and Brevs pab, sa Boskom kao maskotom. Tokom svog mandata, Bosco je u suštini bio pušten da se šeta po gradu, tako da sada pored statue ispred pošte koja se seća zaostavštine životinje, navodno postoji i veliki broj crnih štenaca koji su izgleda nastavili njegovu