Boseron: Vredan radnik i čuvar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
boseski ovcar
Od Dijana Đukić - 12/08/2019

Boseron: Vredan radnik i čuvar

Boserona krase snaga i izrazito mišićavo, atletsko telo, kao i izuzetna bistrina uma i živahan duh. Ovi psi su u rodnoj Francuskoj odgajani kao psi ovčari – čuvari stada, i njihovi vlasnici opisuju ih kao pse sa inteligencijom border kolija ali u velikom i snažnom telu

Piše: Petmagazine.rs

Interesantno je da su odličan izbor za osobe ženskog pola, jer su prema njima nežni, veoma privrženi, ali i neprikosnoveni zaštitnici.

Poreklo

Poznat i kao boseški ovčar, boseron je ovčarski pas koji nastanjuje predele Francuske jugozapadno od Pariza. Prema dostupnim podacima, rasa je nastala još u srednjem veku, a ovi psi su imali višestruku ulogu – bili su pratioci i pomoćnici vojnika, telohranitelji i čuvari, spasioci, takmičari, društvo i pratnja ljudima, ali je njihova najpoznatija i uloga, u kojoj se i najbolje snalaze – čuvari stada. Zbog svih ovih kvaliteta, postali su omiljeni s obe strane Atlantika, pa se tako i danas boseron nalazi u domovima kao mezimac, ali i na farmama kao izvrstan čuvar stada. Na izložbi pasa u Parizu daleke 1863. godine zvanično su priznati kao rasa.

Izgled

Iako se njihova mišićavost i snaga vide već na prvi pogled, psi rase boseron su veoma graciozni i elegantni u kretnji. Imaju crnu dlaku sa braon šarama, a specifični su po crvenkastoj boji dlake na šapama po kojoj su i dobili ime – Bas-Rouge (red stockings) što na srpskom znači „crvene čarape”.

Njihov pogled nedvosmisleno odaje iskrenost i samopouzdanje, te ulivaju poverenje svakom u njihovoj blizini, kako ljudima tako i životinjama koje čuvaju.

Dominantan

Nisu dobar izbor za neiskusne vlasnike, jer ovaj inteligentni radni pas lako može postati dominantan i preuzeti kontrolu nad vlasnikom, ukoliko se s njim odmalena ne radi dosledno i strpljivo s ciljem da bude na usluzi čoveku i da pomogne u radu. Ukoliko ima iskusnog vlasnika, boseron će, bez obzira na to da li je kućni ljubimac ili čuvar stada, biti veseo ali ujedno i zaštitnički nastrojen pas koji će do smrti braniti manje od sebe, ugrožene i nezaštićene.

boseron

Veoma aktivni

Ovim psima je zbog naglašene aktivnosti i snage porebna kvalitetna ishrana bogata proteinima. Skloni su gojenju, pa u konsultaciji s veterinarom vodite računa o njihovoj ishrani. Poslastice i nagradice u vidu hrane od ogromne su važnosti prilikom treninga.

Pas ove rase je hrabar ali poslušan, i učiniće sve da udovolji svom vlasniku i ispuni njegova očekivanja. Kako bi u domu bio miran i srećan, svakog dana mora se izvoditi i mora biti aktivan kako bi utrošio energiju i nepresušnu snagu. Ovaj pas u domu mora znati ko mu je gazda. Psi ove pasmine su i kao štenci veoma snažni i aktivni, brzo rastu, pa nisu najbolji izbor za porodice s malom decom, ali onoj starijoj biće najbolji prijatelj i zaštitnik. Najbolji su izbor za osobe koje žive u kući i imaju prostrano dvorište.

Boseronu je potrebno i dosta mentalne stimulacije, pa mu uvek zadajte zadatke koje mora da reši i imaćete srećnog psa. Takođe, imajte na umu da ovi psi ne vole rutinu, već nove stvari, izazove. Kad god možete, povedite ga sa sobom na planinarenje, upišite ga na časove agilitija, neka trči sa vama, putuje.

Pouzdani

Ovo je pas velike snage, ali i tananih emocija. Svojom samouverenošću nonšalantno vodi stado u željenom pravcu, bez potrebe da se oglašava ili da trči. Jedan boseron naročito se pokazao u Prvom svetskom ratu, i čak dobio priznanje, jer je spasavao i štitio francuske i britanske vojnike na frontu.

Zdravlje i nega

Spadaju u veoma zdrave pasmine, mada zbog veličine i snage tokom života mogu imati problema s kukovima i kolenima. Njihova dlaka nije zahtevna po pitanju nege i dovoljno ju je četkati jedanput nedeljno, a spadaju u pse koji se ne linjaju mnogo. Mužjaci su visoki od 65 do 70 centimetara, a ženke od 61 do 67 cm. Ovi psi teže od 32 do 50 kilograma.

Related Posts