Bezbedan dom za novog člana - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/02/2022

Bezbedan dom za novog člana

Ako je prošlo neko vreme od kada ste imali štene u stanu, pretpostavljamo da ste mogli da  zaboravite da novi član može itekako da napravi veliku štetu sa svojim mlečnim zubima, a o tome da mogu da povuku stvari sa stola i drugih mesta za koje mislimo da su bezbedni, i da ne pričamo. Ali, evo prilike da se brzo svega setite.

Piše: petmagazine

Kućni kavez je “velika“ sigurnost u ovoj fazi života. Najbolje je da ne ostavljate štene bez nadzora dok još pokušava da istraže ceo svet svojim čeljustima. Kavez je koristan zato što ga na taj način čuva i ujedno mu daje mesto za povlačenje i opuštanje. Takođe, vratanca za bebe mogu da vam budu od koristi, ako želite da zabranite štenetu da boravi u određenim delovima kuće, kao što su dečija soba ili kuhinja. Postoje vlasnici koji imaju kamere u domu, pa na taj način lakše motre na svoje štene, u drugoj prostoriji. Ovo je samo jedna od više ideja.

PROČITAJ JOŠ: I NJIMA TREBA PODRŠKA POSLE GUBITKA

Priprema doma

Očistite kuću, apsolutno zavirite u svaki kutak vašeg doma: lezite na pod i potražite ukrasne predmete, dugmad, igle, čarape, rukotvorine i bilo šta drugo što bi štene moglo progutati ili žvakati. Stavite sve ove predmete negde gde ne mogu da dosegnu. Zatim se pozabavite većim problemima:

Električni kablovi su jedna od većih opasnosti za štence, pošto vole da zarivaju zube u njih. To je izuzetno loša ideja iz više razloga – uključujući rizik od strujnog udara, opekotina i požara da ne spominjemo da biste mogli da zamenite sve kablove. Umotajte izložene kablove u spiralni omotač namenjen njima ili PVC cev. Takođe, savetujemo da isključite kablove kada ih ne koristite.

Vežite gajtane da biste ih sklonili s puta. Stavite na visoko mesto ili u deo koji nije na dohvat ruke, takođe, sve što sadrži hemikalije ili toksine, kao što su lekovi, sredstva za čišćenje za domaćinstvo, antifriz, otrov za pacove, insekticidi, sredstvo za čišćenje toalet šolje, naftalin itd. Nemojte se oslanjati na staklene boce ili plastične kutije da biste sprečili štene da napravi haos. Iznenadili biste se u šta štene može da uđe. Planirajte unapred koliko će narasti tako da morate da ih pomerite samo jednom.

Određene kućne biljke su toksične, uključujući azaleju, kala, difenbahiju, božićnu zvezdu i filodendron. Napolju, neke opasne biljke za gutanje uključuju beladonu, ljutiku, puzavu čarliju, bazgu, narcise, otrovni bršljan, otrovni hrast, rabarbaru, koprivu, belu detelinu i tisu.

Određena uobičajena, svakodnevna, hrana je štetna, uključujući čokoladu, luk, alkohol, suvo grožđe, grožđe, kafu, čaj i hranu bogatu mastima, šećerom ili soli. Posledice konzumiranja čokolade kreću se od dijareje do napada i smrti.

Korpa za otpad iz kuhinje i kupatila se doživljava kao „nirvana“. Podignite je visoko ili ogradite tamo gde štene ne može da dohvati, ili ćete pronaći kore od banane, talog kafe, maramice, brijače i korišćene proizvode za kupatilo razbacane okolo.

Odložite odeću na neko sigurno, visoko mesto, posebno predmete kao što su čarape, najlonke i donji veš.

Svaki duvanski proizvod je toksičan, uključujući nikotinske flastere. Obratite pažnju da stoje na nekom visokom mestu.

Određena mesta u vašem domu su takođe opasna za štene. Obratite pažnju na otvorene balkone, otvorene niske prozore, bazene, hidromasažne kade, kamine, peći na drva. Garaže ili šupe u kojima se čuvaju toksični materijali.

Pre dolaska u dom

Odredite mesto u stanu gde će štene da spava. Tu postavite korpu, plastičnu ili od pruća, ili jastuk.

Obezbedite posude za hranu i vodu. Poželjno je da budu od materijala koji se lako pere i dezinfikuje.

Nabavite hranu, po mogućstvu onu kojom je već hranjeno ili se posavetujte sa svojim veterinarom oko neke druge vrste hrane.

Nabavite igračke – gledajte da ne budu male i da ne mogu lako da se pregrizu.

Nabavite sredstva za održavanje higijene – četka za češljanje dlake, šampon (namenjen štencima), četkica i pasta za zube.

Obezbedite novine ili specijalne pelene koje će štene koristiti u početku za obavljanje nužde (postoji sredstvo koje se nanosi na mesto gde želite da vaše štene obavlja nuždu i koje će vam pomoći da ga tome naučite)