Beogradski maraton: U nedelju i Šetnja odgovornih vlasnika - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Setnja odgovornih vlasnika pasa
Od Dijana Đukić - 09/04/2019

Beogradski maraton: U nedelju i Šetnja odgovornih vlasnika

Farmina Šetnja odgovornih vlasnika pasa održaće se ove godine peti put zaredom, u okviru Aqua Viva Trke zadovoljstva na 32. Beogradskom maratonu. Manifestacija koja će se održati u nedelju, 14. aprila i za cilj ima promovisanje skladnog suživota ljudi i životinja u Beogradu, odnosno odgovornog odnosa prema životinjama, ljudima, životnoj sredini, kao i higijeni grada.

S obzirom na to da je Svetska zdravstvena organizacija najavila da će od 2020. godine depresija biti prva bolest po broju obolelih u svetu i uzimajući u obzir probleme modernog čoveka koji obuhvataju srčane bolesti, dijabetes i gojaznost, naglašavamo da je upravo šetnja ta aktivnost koja ima povoljan uticaj kako u domenu prevencije, tako i u pogledu olakšavanja simptoma navedenih bolesti i poboljšavanja kvaliteta života ljudi.

Nauka je dokazala da fizička aktivnost, dobročinstvo i život sa kućnim ljubimcem o kojem se odgovorno brine – u velikoj meri utiču na ličnu sreću. 32. Beogradski maraton kao Trka dobrote, i Šetnja odgovornih vlasnika pasa, omogućava učesnicima da istovremeno spoje sve tri stvari.     

setnja odgovornih vlasnika

Uslovi za učešće

Da biste sa svojim ljubimcem ili ljubimicom učestvovali u Farmina Šetnji odgovornih vlasnika pasa, neophodno je sledeće:

– da pas bude čipovan i vakcinisan protiv besnila

– da pas bude socijalizovan i da dobro podnosi gužvu i buku

– da se pas vodi na povocu

– da pas ima korpu, samo ako spada u kategoriju pasa za koju postoji ta zakonska obaveza

– da se ne dovode kujice u teranju

– da se ponesu higijenske kesice i brine o higijeni

– da se ponesu voda i posuda za vodu za pse.

Psi sa invaliditetom i stariji psi su dobrodošli. Duž trase Trke zadovoljstva nalaze se pet-friendly kafići u koje vlasnici mogu da se sklone radi odmora, ako njihovi psi ne budu mogli da izdrže čitav put.  

Prijavite se već danas

Ove godine u organizaciju Šetnje uključili su se Farmina i Plus Plus doo koji su obezbedili poklone za sve učesnike i uredili predstartnu zonu u kojoj se prijavljujete i uživate do početka Šetnje. Učesnički paket koji dobijate na Startu pripremljen je za 200 učesnika i sadrži majicu, broj za vlasnika i broj za psa. Ukoliko bude više od 200 učesnika, svi ćete na Cilju dobiti poklone koji uključuju nutricionistički plan za psa, kvalitetnu hranu za pse i edukativne materijale.

Redakcija magazina Pas i magazina Mačka obezbeđuje nam medijsku podršku i ovog puta. Magazine ćete dobiti na poklon takođe na Cilju.

Ovde možete da se prijavite za učešće

Šetnja će se održati pod sloganom Učini prvi korak u nedelju, 14. aprila 2019. godine. Okupljanje i prijavljivanje vlasnika pasa počinje u 9.00, kako bismo bili spremni da na vreme krenemo u šetnju sa svojim ljubimcem ili ljubimicom. Vlasnici pasa će krenuti u šetnju nakon svih učesnika Trke zadovoljstva. 

setnja odgovornih vlasnika pasa

Krećemo se trasom Trke zadovoljstva. Start Šetnje je u 10.30 na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Trga Nikole Pašića (ispred Narodne skupštine Republike Srbije) i šetamo ulicama: Bulevar kralja Aleksandra – Branka Krsmanovića – Žička – Cara Nikolaja II (14. decembra) – Mekenzijeva – Trg Slavija – Kralja Milana. Cilj je na Terazijama.

U predstartnoj zoni, na parkingu kod Narodne skupštine Republike Srbije vlasnike i pse čekaće predstavnici Plus Plusa i Farmine, veterinari Hitne pomoći za životinje – JKP Veterina Beograd i volonteri udruženja Kinološka akademija, MB obuka pasa, Zoovita i Link plus koji će vam pružiti informacije o Šetnji i odgovarati na pitanja o odgovornom vlasništvu kućnih ljubimaca. Udruženja su okupljena oko platforme Petfluenseri koja zastupa održivo sistemsko rešenje problema napuštenih kućnih ljubimaca u Republici Srbiji.

Beogradski maraton, Farmina i Plus Plus doo obezbedili su vodu za pse u predstartnoj zoni, a podsećamo vas da ponesete vodu i posudu iz koje pas može da pije tokom šetnje.

TRKA DOBROTE

Ove godine, pored Šetnje, pokrećemo i humanitarnu aktivnost u okviru Trke dobrote, prikupljanje sredstava za projekat čipovanja, vakcinacije i sterilizacije za 100 vlasničkih pasa i mačaka. Donacije građana prikupljamo putem platforme trkadobrote.donacije.rs/projekat/kinoloska-akademija/ nakon čega će vlasnici pasa biti pozvani da se prijave i dovedu ljubimca na tretman. Ova aktivnost, kao prevencija napuštanja, ima za cilj uključivanje građana u proces rešavanja problema napuštenih pasa i mačaka u Beogradu.

Evropski parlament usvojio je Deklaraciju o odgovornom vlasništvu kućnih ljubimaca krajem 2011. godine, sa ciljem da se u Evropi smanji populacija i patnja napuštenih životinja. Ovaj dokument promoviše iste vrednosti i mere za koje se i mi zalažemo: obeležavanje mikročipom, vakcinacija, sterilizacija i socijalizacija pasa i mačaka – dakle sve one obaveze koje vlasnika čine odgovornim prema ljubimcu, ali takođe i okruženju. U tom smislu, Šetnja odgovornih vlasnika pasa ima i značajnu ulogu u informisanju i edukaciji građana.

Beogradski maraton, najznačajnija tradicionalna sportska manifestacija u Beogradu, postala je pet-friendly 2015. godine. Na taj način, postala je najveća sportska manifestacija u Evropi koja promoviše skladan suživot čoveka i psa.

ZAJEDNO BRINEMO I O HIGIJENI GRADA

Želimo da naglasimo da je važno da Šetnja prođe u najboljem redu i da iza nas ulice ostanu čiste. Zalažemo se za čistiji i srećniji Beograd i smatramo da je neophodno da vlasnici pasa budu odgovorni i kada je u pitanju čišćenje izmeta njihovih pasa, kao i uklanjanje bilo kakvih drugih otpadaka.