Ako pas pobegne – pevajte mu! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 30/01/2019

Ako pas pobegne – pevajte mu!

Kao što glasi tekst jedne TV reklame – možda zvuči šašavo, ali pomaže. Tako barem tvrde američki dreseri pasa

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Većini vlasnika verovatno je logično da će, ako im se pas otrgne s povoca i počne da trči, najpre početi da ga dozivaju po imenu i da trče za njim, u nadi da će se on zaustaviti i vratiti. Međutim, američki treneri i stručnjaci za ponašanje pasa tvrde da je to najgore što možete uraditi.

Dozivanje

U svakoj drugoj situaciji vaš pas se bez problema odazove na zvuk svog imena i dođe do vas kada ga pozovete. Ali ako je u trku i udaljava se od vas, bilo da trči za drugim psom, drugom životinjom ili ga je nešto uplašilo pa se dao u trk (glasan zvuk na primer), na dozivanje neće reagovati. Kako tvrde stručnjaci, ako se pas mnogo uplašio iznenadnog glasnog zvuka, ili je i po prirodi plašljiv, dok trči neće reagovati na zvuk svog imena. A kada zamislite ovu sliku, možda vam bude i jasnije. Pas trči, a vi idete za njim i glasno uzvikujete njegovo ime – pas će to shvatiti kao pretnju i grdnju, uplašiće se šta će uslediti kada ga uhvatite i još brže i dalje će bežati jer ga jurite. Ne pomaže ni pljeskanje rukama jer pas i to može shvatiti kao pretnju, naročito ako je žustro i glasno, a vi ga uz to i glasno dozivate.

Pevajte!

Verovali ili ne, treneri širom SAD su primetili da u situacijama kada pas pobegne i ne želi da se vrati vlasniku najbolje „radi” – pevanje. Izaberite bilo koju pesmu koju volite, možete i da izmislite reči i pevušite ih uz melodiju koja vam je draga. Psu ovo neće zvučati preteće i umirićete ga, a smirićete se i vi, pa će ton vašeg glasa biti tiši i delovaće utešno.

Sedite

Ako vam je pas u vidokrugu, ali ne želi da se vrati do vas, sedite i gledajte na drugu stranu. I pevušite, razume se. Stajanje psi neretko shvataju kao pretnju, pa će radije sarađivati dok sedite i delujete kao da je sve u redu. I oni će se umiriti. Pravite se da nešto grickate, ili još bolje, ako imate u džepu ili u torbi grickalice za pse, izvadite ih i držite ih u ruci. Odličan trik je da poslastice za šetnju pakujete u kesice od čipsa jer šušte i pucketaju, i uvek se glasno čuju.

Loptica, frizbi

Ako imate lopticu, bacajte je i hvatajte, kao i ako imate frizbi. Ključno je da delujete nezainteresovano i da svog psa ne gledate u oči. On najpre mora da se umiri i da po govoru vašeg tela i vašem ponašanju shvati da je sve u redu. Razume se, i trenerima koji daju savete jasno je da će vlasnik u panici teško uspeti da bude miran i pribran ako mu pas pobegne, ali dajte sve od sebe da se umirite, jer psi osećaju svaki naš napad panike i uznemirenost. Svaki vaš pokušaj da mu priđete dok vičete ili dok ste uplašeni shvatiće kao napad, odnosno poteru i želju da ga uhvatite.