Sjajna lopta kao pretnja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pun mesec
Od petmagazine.rs - 15/12/2020

Sjajna lopta kao pretnja

Da li psi zaista zavijaju pri punom mesecu? Da li misle da je to lopta koju nikada neće moći da dohvate?

Piše: Petmagazine.rs

Vukovi su preci naših ljubimaca i poznati su po zavijanju na mesec. Ali da li ste znali da mesec nema nikakve veze sa zavijanjem vukova? Oni su uglavnom noćne životinje i imaju potrebu da komuniciraju na taj način – zato noću zavijaju. Pri zavijanju često zabacuju glavu unazad, tako da vam se čini kao da gledaju gore, u mesec. Ali moramo da vas razočaramo, vukovi to rade bez obzira na položaj ili menu meseca, tako da će u vašem četvoronožnom ljubimcu i dalje biti “zakopan” neki od tih instinktâ zbog kog će poželeti da “viče” na sve komšijske pse, i to kada vi spavate.

Bolje čuju i vide

Noću je manje atmosferskih smetnji, pa zvuk dalje putuje. Takođe manje automobila i mašina radi dok ljudi spavaju. U suštini, noć je doba kada vaš pas i njegovi drugari dobijaju najbolji prijem za svoje pozive. U svakom slučaju, činjenica je da mesec nema veze sa tim. Takođe, kada je mesec pun, ima više svetlosti. A kad ima više svetlosti, sve se bolje vidi. Tako sva živa bića koja trče oko vašeg dvorišta imaju više problema da ostanu neprimetna pred budnim očima vašeg čuvara.

Strah od meseca

Psi imaju fobije, baš kao i ljudi. Mnogo je pasa koji se plaše stvari poput balona, uličnih lampi, u suštini bilo čega velikog i okruglog što pluta iznad njihove glave, što uključuje i mesec. Ako mislite da se vaš ljubimac boji meseca, pokušajte da izbegnete da ga on vidi u šetnji. Ako se strah nastavi, možda je vreme da se obratite veterinaru ili treneru koji je specijalizovan za fobije kod pasa.

Sve u svemu, budite oprezni. Hitne posete veterinaru povećavaju se za skoro 30% za vreme punog meseca, pa vam savetujemo da u to vreme ne puštate vašeg ljubimca sa povoca. Ako ste napolju na mesečini, pobrinite se da vi i vaš drugar budete na oprezu.

Related Posts