7 saveta za skraćivanje noktiju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 25/12/2018

7 saveta za skraćivanje noktiju

Pošto nokti kod pasa, kao i kod ljudi, rastu neprestano, kod neaktivnih pasa mogu postati predugi. Takvi nokti mogu da izazovu bol kod životinje, da joj smetaju pri kretanju ili da dovedu do povrede i infekcije

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Vlasnici i poznavaoci pasa ne slažu se u potpunosti oko toga treba li psima skraćivati nokte. U suštini ta odluka zavisi od karakteristika samog psa, kao i okruženja u kome živi. Većina pasa šeta i igra se na tvrdim podlogama, od kućnog parketa do asfalta. Ta podloga kod njih igra ulogu prirodne „turpije” koja skraćuje kandže na prirodan način. Pošto nokti kod pasa, kao i kod ljudi, rastu neprestano, kod neaktivnih pasa mogu postati predugi. Takvi nokti mogu da izazovu bol kod životinje, da mu smetaju pri kretanju ili da se povrede i inficiraju. U tim slučajevima ne bi bilo loše da svom ljubimcu skratite nokte. Obično se kao test da li su kanže preduge predlaže da oslušnete psa dok ide po pločicama. Ako se čuje lupkanje noktiju, znači da ih treba iseći.

  1. Prvo što je neophodno da uradite jeste da nabavite odgovarajuće makazice. Njih možete kupiti u pet-šopu i to će vam značajno olakšati posao i smanjiti šanse da se pas povredi. Postoji nekoliko različitih tipova. Najčešći su klasične makazice i „giljotina”. Makazice funkcionišu kao i svake druge – jednostavno stavite nokat između dva kraja i odsečete ga. „Giljotina” ima rupu kroz koju provučete nokat i sečivo koje zatim pritisnete, slično kao kod ozloglašene naprave iz Francuske revolucije. „Giljotinu” većina vlasnika smatra lakšom za korišćenje.
  2. Drugi problem s kojim ćete se sigurno sresti jeste nevoljnost psa da mirno dopusti da mu skratite nokte. Zato je važno da psa smirite, opustite i da ritual sečenja kandži povežete s prijatnim asocijacijama poput hrane i poslastica kojima ćete nagraditi najboljeg prijatelja posle neprijatne seanse. Pre nego što počnete sa sečenjem noktiju, nežno ga mazite i masirajte mu šape da bi se opustio.
  3. Postarajte se da imate kontrolu nad psom kad mu skraćujete nokte da se ne bi migoljio i tako povredio. Prvo sredite zadnje šape. Položite psa na sto ili krevet, okrenite se suprotno od strane na koju gleda i telom ga lagano pritisnite da se ne bi previše migoljio, ali ne prejako da bi ga bolelo ili mu bilo neprijatno.
  4. Držite čvrsto, ali ne prejako, njegovu šapu jednom rukom, a drugom specijalne makaze. Podignite šapu tek toliko koliko vam je neophodno. Secite jedan po jedan nokat, i to samo zakrivljeni deo, pažljivo, da ne biste povredili živac koji se nalazi u sredini nokta i izazvali krvarenje i bol.
  5. Kad pređete na prednje šape, najbolje je da zauzmete pozu tako da odozgo gledate njegovu izvrnutu šapu, slično kao kad se potkiva konj. Još jednom ponavljamo – veoma je važno da to radite nežno i lagano.
  6. Kad završite, obavezno pohvalite psa i nagradite ga poslasticom i šetnjom. Šetnja će mu dobro doći i da bi isturpijao i zaoblio skraćene nokte.
  7. Vodite računa da prilikom skraćivanja noktiju kod sebe uvek imate i preparat za zaustavljanje krvarenja jer, ma koliko bili pažljivi, povrede se neretko dešavaju. To je još jedna od stavki koju možete nabaviti u pet-šopu. U svakom slučaju, čak i da ne koristite nikakav preparat (nekim psima je to neugodnije čak i od samog sečenja noktiju), krvarenje bi trebalo da se zaustavi najduže posle pet minuta.

Brojke

400–1.000 dinara koštaju specijalne makazice za nokte

1.000–1.500 dinara je cena preparata za zaustavljanje krvarenja