5 najlajavijih rasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 19/08/2020

5 najlajavijih rasa

U psećem svetu postoje psi koji gotovo nikada ne laju i nemaju potrebu da sa vlasnicima i okolinom komuniciraju na ovaj način. S druge strane, ima i onih koje baš briga što ih utišavate, oni jednostavno vole da laju! To je način da svojoj okolini iskažu baš sve što im je na pameti.

Piše: Petmagazine.rs

Evo koje pasmine su, prema rečima stručnjaka, najlajavije u psećem svetu:

1. Čivava

Verovali ili ne, ali ovaj sićušni psić najviše laje od svih pasmina a važno je napomenuti i to da on uopšte nije svestan da je toliko mali. Čivave imaju izrazit karakter i uprkos veličini – nemaju problem da se bilo kome suprotstave. Uvek imaju šta da kažu i da poruče i oni su zapravo veliki psi „u malom pakovanju”. Postoje kratkodlake i dugodlake, i zanimljivo je da se dugodlake linjaju manje nego kratkodlake. Rasa je poznata po svom prgavom temperamentu, koji u najvećoj meri zavisi od genetike. Ipak, kao i kod drugih pasa, veoma su bitne socijalizacija i dresura. Loše socijalizovane čivave lako mogu da napadnu, tako da generalno nisu dobar izbor za porodice s malom i nestašnom decom. Karakteristika pasmine je preterana privrženost jednoj osobi, prema kojoj čivava može biti izrazito zaštitnički nastrojena i može napadati druge ljude i životinje koje se nađu u njenoj blizini.

2. Gonič Svetog Huberta

Glasno i uporno laju i potpuno će vas ignorisati dok pokušavate da ih umirite ili im skrenete pažnju na nešto drugo, jer oni laju, i to vole da rade. Ovi lovački psi imaju snažan instinkt i neprikosnoveno čulo mirisa, te će nanjušiti svaku životinjicu u svom dvorištu ili okruženju, pa i onu najmanju. Naravno, lajanjem će vas o tome obavestiti. Ovaj pas je poznat i po imenu krvoslednik, jer je jedan od najboljih pomoćnika policajcima u potrazi za nestalima zahvaljujući svom superiornom njuhu. Upečatljiv je po naborima na koži, koji bukvalno vise s njegovog tela. Znamo ga i po krupnim buljavim očima i po balavljenju, razume se. Ovo su veoma empatični i umiljati psi. Savet je da čim završi s jelom ili pićem odmah pojurite da mu obrišite njušku, jer će u suprotnom „okupati” ceo prostor kapljicama i ostacima hrane.

3. Baset

Poput drugih lovačkih pasa, i baseti svoju okolinu obaveštavaju lajanjem o životinjama u okruženju. Iako baset ne laje toliko mnogo kao drugi psi na ovoj listi, kada to učini, probudiće i komšiju tri sprata niže. Odgajan je da živi u paru sa drugim psom iste rase. S lakoćom osvaja naklonost i dece i mladih i starih, ali decu ipak voli najviše. Kažu da je ovo pas s najtužnijim očima na svetu. Ali neka vas njegov tugaljiv pogled ne zavara – to je veseo, simpatičan, drag i odan pas, mirne i dobre naravi. Ukoliko ima nesigurnog vlasnika, baset može da bude vrlo tvrdoglav, tako da mu je potreban pouzdan, istrajan vođa. Basetu je potrebno postaviti jasna pravila ponašanja i granice koje ne sme da pređe. Ovaj pas može imati „bubice”. Ume biti svojeglav, a tada njegov vlasnik, makar dubio na trepavicama, neće moći da ga natera da uradi ono što od njega traži. Tako da je ova rasa najbolja za one koji znaju kako da budu i autoritet i najbolji prijatelj psu.

4. Nemački ovčar

Kao jedni od najboljih pasa čuvara, u skladu sa svojom ulogom, nemački ovčari će lavežom svoje vlasnike obavestiti o svim dešavanjima u domu i oko njega – kada neko dolazi, ako je neka životinja u okruženju, kada im je nešto sumnjivo i slično. Ovo su najpopularniji psi u našoj zemlji, izrazito su inteligentni, jedni su od najbolji radnih pasa na svetu, posvećeni svojoj ljudskoj porodici i toliko neustrašivi da zaslužuju divljenje. Ovo je uravnotežen pas, siguran u sebe, dobre naravi, ali i oprezan i poslušan. Potrebna mu je rana socijalizacija sa ljudima, drugim psima i zvukovima. Jedni su od najboljih pasa za rad u policiji, vojsci, na granicama, u spasilačkim misijama. Potrebno im je dosta fizičke aktivnosti tokom dana, a kao ljubimci se preporučuju samo iskusnim vlasnicima.

5. Bigl

Jedina mana ovih preslatkih pasa jeste što su glasni lajavci. Potrudite se da ovu lošu naviku ublažite još dok je vaš ljubimac štene, jer teško da ćete ikada uspeti da je u potpunosti iskorenite. Biglovi su veoma razigrani, zabavni i obožavaju da učestvuju u svim mogućim aktivnostima sa svojom porodicom. Ipak, potrebno im je dosta šetnje, igre i aktivnosti u prirodi kako bi bili srećni i smireni u domu. Odgojeni su da u lov idu u čoporu, pa im je u krvi da budu okruženi drugim životinjama, i to ne moraju nužno biti psi. Vole oni i mačke. Uvek su veseli i raspoloženi za igru, veoma su druželjubivi te je živeti s njima lako i lepo. Puni su ljubavi za sve ukućane. Ovo su psi koji imaju i izraziti lovački nagon, pa će u dvorištu stalno njuškati i juriti ptice, te je neophodna čvrsta i sigurna ograda kako ne bi otrčali za „plenom”. Verovatno će često i kopati rupe u potrazi za krticama pod zemljom. Sa decom su najbolji drugari i uživaće da s njima trče i igraju se.