Znaci da je stiglo staro doba - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
kako slikati macku
Od petmagazine.rs - 06/04/2021

Znaci da je stiglo staro doba

Problemi sa očima kod starijih mačaka mogu biti primarno ili sekundarno oboljenje * Bubrežna bolest je jedan od vodećih uzroka lošeg zdravstvenog stanja kod starijih mačaka

Piše: Petmagazine.rs

Mačke su suptilna stvorenja, i ne prave mnogo buke kada počnu da stare. Međutim, suptilne ili ne, one su podložne simptomima starenja isto kao i ljudi. Dobra vest je da pronicljivi vlasnici, koji prate promene kod svog ljubimca, mogu uočiti mnoge znake starenja, sve dok znaju šta treba da traže.

Problemi sa očima

Problemi sa očima kod starijih mačaka mogu predstavljati primarnu bolest ili sekundarnu u odnosu na veće zdravstvene probleme. Neka od najčešćih primarnih oboljenja vezanih za oči mačaka jesu trauma/povreda, rak i glaukom (povišeni intraokularni pritisak). Oči su prozor duše, ali takođe su prozor kardiovaskularnog sistema. Očna bolest može biti sekundarna u odnosu na neko primarno stanje kao što je povišeni krvni pritisak. Hipertenzija se često primećuje kod mačaka koje pate od hipertireoze ili bolesti bubrega. Ovo se može pokazati u vidu uvećanih krvnih sudova mrežnjače, koji se uočavaju tokom fizičkog pregleda, ili u težim slučajevima u vidu odvojene mrežnjače, koju vlasnici primećuju usled iznenadnog slepila ili slabljenja vida.

Bilo koji od sledećih znakova opravdava odlazak veterinaru na detaljno ispitivanje:

Prekomerno treptanje;

Uvećani krvni sudovi u beonjačama, ili bele oči;

Zenice koje ostaju proširene i pri jakom osvetljenju ili su različite veličine;

Drugi znakovi oslabljenog vida.

Bubrežna bolest

Bubrežna bolest je jedan od vodećih uzroka lošeg zdravstvenog stanja kod starijih mačaka. U početku možete primetiti povećan unos i, posledično, češće mokrenje, jer bubrezi gube sposobnost da izvrše koncentrovanje urina. Kako bolest napreduje, mačke gube na težini i smanjuje im se apetit, dok se toksini akumuliraju u krvi. Iako je bubrežna insuficijencija nepovratna, njeno rano otkrivanje i dijeta posebno dizajnirana za obolele bubrege mogu usporiti napredovanje bolesti. Suprotno tome, iznenadni izostanak mokrenja takođe može biti znak ozbiljne bolesti bubrega ili opstrukcije uretre. Kada mačka ne može da mokri, to se smatra situacijom koja zahteva hitan veterinarski pregled.

Bolesti zuba

Vidljivi kamenac i paradontalna bolest su prvi znaci kada je u pitanju zdravlje zuba koji ukazuju na starost jedne mace. Između 30 i 70 odsto odraslih mačaka doživeće mačju resorpciju zuba, slabo poznatu bolest zbog koje telo rastvara zube u korenu. Ovo vrlo bolno stanje može proći neprimećeno jer se vidljive krunice iznad linije desni mogu činiti sasvim normalnim, čak i kada se koreni raspadaju. Redovno čišćenje zuba kod veterinara od suštinske je važnosti za održavanje zdravlja parodonta, ali i pravljenje zubnih radiografskih snimaka. Ovo je jedini način da se definitivno dijagnostikuje resorpcija zuba. Starije mačke koje izgledaju kao da ne žele da jedu, koje slinave ili imaju poteškoće sa žvakanjem – treba odmah pregledati.

Kvržice

Rak je dobro opisan kod većine sisara, i on je genetska posledica procesa starenja. Mačke nisu izuzetak. Neki oblici se javljaju češće od drugih: bele mace su, na primer, podložnije karcinomima skvamoznih ćelija u nepigmentiranim regionima nosa i ušiju, dok su određene vrste vakcina povezane sa sarkomom mekih tkiva. Međutim, rak može pogoditi bilo koju mačku u bilo kom trenutku. Ako primetite neobičnu kvržicu ili masu na maci, neka je pregleda veterinar.

Promene težine

Iako vam se jedan kilogram možda ne čini kao preveliki gubitak na masi, to predstavlja 10 odsto mačke od deset kilograma. Nagli pad težine može ukazati na mnoštvo problema, od dijabetesa i bolesti bubrega do raka i hipertireoze. Svaka primetna promena u težini mačke zahteva veterinarsku procenu. Ponekad je to prvi i jedini rani znak ozbiljne bolesti.

Bolesti zglobova

Nedavna istraživanja pokazala su da osteoartritis, degenerativno stanje zglobova, može biti zastupljeniji kod mačaka nego što se ranije mislilo. Klinički znaci osteoartritisa razlikuju se od onih kod pasa; mace mogu zadržati normalan opseg pokreta zglob i ređe će šepati od svojih psećih drugara, što vlasnike dovodi do zaključka da njihov ljubimac „jednostavno stari”, a ne da zaista oseća bol.

Često je nespremnost mace da skoči jedina stvar koju vlasnik primeti. Ostali znaci mogu uključivati smanjenu upotrebu posude sa peskom zbog bolova povezanih sa penjanjem u nju i izlaskom iz nje, smanjeni apetit, letargiju i loše održavanje higijene. Iako su mogućnosti lečenja ograničenije kod mačaka nego kod pasa zbog metaboličkih razlika, postoje načini koji pomažu u smanjenju bola kod mačaka koje pate od ove bolesti. Nikada nemojte da dajete mački lekove protiv bolova za ljude ili pse.

Mačka vam ne može reći da li je nešto boli, zbog toga je važno da budete „u toku” sa bilo kojim promenama u njenom ponašanju, i onim naizgled bezazlenim. Osim toga, ne zaboravite da mačku redovno vodite kod veterinara na preglede, idealno je dva puta godišnje ako imate stariju macu.

I zapamtite, uz odgovarajuću negu i mnogo ljubavi, vaša mačka će moći da graciozno uživa u svojim poznim godinama.

Related Posts