Zašto mačke napadaju pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 23/03/2022

Zašto mačke napadaju pse

Ako imate macu i kucu kao ljubimce, verovatno ste radili sve da bi se maksimalno sprijateljili. Iako znaju da se izuzetno lepo slažu, ponekad se dešava da maca iz čista mira napadne psa. Međutim, ovako ponašanje ima uglavnom tri uzroka.

Izvor: MagazinNovosti

Ugrožavanje statusa

Mace vole da se ponašaju kao gospodari i da imaju kontrolu u situaciji i prostoru u kojoj se nalaze. Stoga, ako procene da im je taj status ugrožen, mogu reagovati agresivnim ponašanjem. Ono što takođe može biti okidač, jeste i pažnja koju posvećujete psu. Ako mačka proceni da joj se ne poklanja jednako pažnje, može krenuti u napad, pa se trudite da odvojite pođednako vremena za oba kućna ljubimca.

PROČITAJ JOŠ: MAZI ME NEŽNO

Teritorija

Možda vam tako ne deluje, ali i mačke su teritorijalne životinje kao i psi. Zato, ukoliko borave u istoj prostoriji, maca može percipirati psa kao konkurenciju. Ovakvo ponašanje nije neuobičajeno; deo je nasleđenog instinkta za odbranu teritorije. Da bi ste smanjili na minimum šansu da dodđe do sukoba, pobrinite se da u kući napravite poseban prostor za svaku od životinja.

Strah

Mace su uglavnom manje od pasa, pa se dešava da se uplaše. One su po prirodi hrabra stvorenja, ali nekad mogu psa da percipiraju kao pretnju. Ako je vaš pas pokaže da želi da se igra sa macom, ona to može shvatiti kao znak za uzbunu – što rezultira grebanjem i siktanjem. Nekada se dešava da maca prosto nije raspoložena za igru i interakciju sa drugima, pa je nervozna.