Mazi me nežno - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/01/2022

Mazi me nežno

Kada se približavate mački, najvažniji trik je da joj dozvolite da preuzme vođstvo. Ako mačka želi da se mazi, prisloniće svoje lice na vašu ruku i usmeriće vas do njenih ušiju, brade ili gde god želi da je mazi

Piše: petmagazine

Maženje mačke možda zvuči jednostavno, ali za decu ili ljude koji nisu provodili mnogo vremena sa njima, važno je da znaju šta treba, a šta ne treba da se radi kada želite da pomazite macu. Maženje na pogrešnom mestu ili korišćenje prevelike sile ili brzine može uznemiriti neke mačke, uzrokujući da vas ujedu ili ogrebu. Stručnjaci preporučuju da se maženje “događa“ uvek pod njenim uslovima: tražite dozvolu da je dodirnete i pustite da ona ima kontrolu nad interakcijom.

Glava, brada, vrat

Dakle, na kojim mestima mačke vole da se maze? Glava, brada i vrat su joj najčešće omiljeni. Dok neke mačke uživaju u dodiru repa, druge će ustuknuti i čak doživeti bol kada ih uhvatite za rep. Ali, uvek obratite pažnju na reakciju mace na vaš dodir i poštujete znak koji vam šalje.  Kada se približavate mački, najvažniji trik je da joj dozvolite da preuzme vođstvo. Pustite mačku da ponjuši vaš prst i prvo joj dotaknite nos. Ako želi da se mazi, prisloniće svoje lice na vašu ruku i usmeriće vas do njenih ušiju, brade ili gde god želi da je mazi. Ako idete polako, stvorićete opuštenije, toplije okruženje. Ako počne da vas gura glavom ili trlja obraze o vaše telo, to je dobar znak.

Stomak

Možda bi najbolji savet bio da se kada je u pitanju maženje stomaka, držite što dalje. Bar za početak. Kada su mačke opuštene, mogu se prevrnuti na leđa i otkriti stomak. Nemojte uvek ovo shvatiti kao poziv da pomazite njen stomačić, jer mnoge mačke to uopšte ne vole. To je zato što u prirodi mačke moraju biti oprezne da se zaštite od potencijalnih predatora, za razliku od pasa, koji su sigurniji u tom pogledu – i vole da im se češu stomak. Stomak je ranjivo područje gde se nalaze svi vitalni organi, tako da će mnoge mačke instinktivno razgolititi zube i kandže ako ih ovde dodirnete. Nekim mačkama se to sviđa, ali to tumače kao poziv da se igraju grubo ili da se bore sa hvatanjem kandžama i grebanjem. Oni će omotati svoje kandže oko vaše ruke ili ruke, ugristi je i snažno grebati po njoj svojim prednjim i zadnjim šapama. Ovo nije uvek napad; tako se neke mačke “rvu”.

Ako vas mačka zgrabi svojim šapama, držite se “mirno“ i pustite mačku da oslobodi svoje kandže. Ako je potrebno, posegnite drugom rukom i nežno povucite šapu unazad da biste otkačili kandže. Mačke često duboko grebu kada ne nameravaju ako im se kandže zaglave. Oni koriste kandže za držanje i hvatanje, tako da kada je poruka da prestanete da pomerate ruku, oni će stati ako stanete.

Rasa i godine

Neke rase mačaka više vole da se maze od drugih. Sijamci su, na primer, razigrana i zabavna rasa koja će zahtevati pažnju od vas, kao i ljubazna ragdol maca.

Takođe, nemojte biti uznemireni ako se ljubimica opire pri maženju. To može biti samo deo njene ličnosti ili vaspitanja. Ako mače nije socijalizovano sa ljudima u ranom dobu, možda neće biti voljno da prihvati naklonost. Možda će joj trebati više nagovaranja ako je usvojite kao već odraslu i ne znate njenu prošlost. Možete da naviknete mačku koristeći neke vežbe koje ćete ponavljati svakodnevno, ali neke mačke jednostavno ne uživaju kada ih uzimaju, već više vole da budu mačka koja se nalazi pored vas umesto mačka u krilu.

Izgradnja poverenja je postepen proces u svakoj vezi, jer, kada uložite svoju ljubav i naklonost, bićete nagrađeni najboljim prijateljem.