Zašto mačke beže nakon obavljanja nužde - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 15/09/2023

Zašto mačke beže nakon obavljanja nužde

Ovo je jedan od specifičnih mačjih postupaka koji izazivaju brojne polemike među vlasnicima. Poznato je da mace, nakon što obave nuždu i zakopaju je, brže-bolje iskaču iz kutije s posipom. Dugo se mislilo da je reč o bežanju od neprijatnih mirisa, ali nauka kaže da to nije razlog.

piše: Magazin Mačka

Naime, mačke se ovako ponašaju od davnina. Miris koji ispuštaju tokom obavljanja nužde u divljini je služio za obeležavanje teritorije, ali je on takođe jasan pokazatelj drugima da u blizini ima još životinja. Mačke su u područjima gde su imale neprijatelje uvek zatrpavale svoju nuždu, a zatim bežale što brže i što dalje od tog mesta.

Ova navika opstala je i među kućnim macama, iako im u našim domovima ne preti baš nikakva opasnost. Međutim, prema rečima veterinara, ovo važi za zdrave mačke. Ako maca nije zdrava, ona će odmah iskočiti iz peska ne zakopavši prethodno nuždu i tako će vam dati do znanja da je bolesna. Bolesti koje izazivaju ovakvo ponašanje su urinarne infekcije, bubrežni kamenac, upala debelog creva, rektuma ili analnih žlezda, kao i različite vrste alergija i osetljivosti na hranu.