Zašto je stalno gladna - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 28/05/2021

Zašto je stalno gladna

Mačka deluje i ponaša se kao da je gladna ili mi to tako vidimo? Da li je realno gladna ili je to simptom zdravstvenog problema? Ovo su samo neka pitanja koja često muče vlasnika mačke a na koja ćemo dati odgovore

Za magazin MAČKA piše dr vet. med.Tamara Stanojević

Tokom dana u određeno vreme mačka može mjaukati i gledati u vlasnika, može  fiksirati pogledom i stajati ispred osobe koja je uglavnom hrani, ali, ona ih u stvari podseća na zadatak, a to je sipanje hrane u činiju. Mačke vrlo brzo nauče kada je vreme za jelo, ako su redovno hranjene u određeno vreme. Zato će u to vreme upotrebiti sve metode opominjući na glad, da podsete vlasnika da napuni činiju. Slično će se ponašati mačka i ako se vlasnik na bilo koji način bavi njenom hranom – zvuk kesice sa hranom ili miris otvorene konzerve su sasvim dovoljan znak da je hrana u blizini. Isto je i sa otvaranjem fioke u kojoj su poslastice. Mačka je lovac i njena čula vrlo brzo registruju sve što ima veze sa hranom, a tada se uključuju i drugim mehanizmi koji su zaduženi da “izmole” hranu.

Neke mačke su rođeni „lopovi“, glad nije razlog krađi sa stola, razlog je lovački instinkt u kombinaciji sa privlačnošću domaćeg obroka. Skok na sto ili pult na kome je komad mesa ili parče sira lako preraste u naviku i težnju ka dobrom ukusnom obroku. Da se to ne bi desavalo treba sklanjati hranu i pokrivati je.  Mačke koje su posebno aktivne i one koje u obroku ne unesu adekvatnu količinu hrane verovatnije je da će krasti sa stola. Ako to prepoznamo možemo sa kvalitetnijom, kaloričnijom hranom sprečiti krađu.

Gladna ili ne

Ono što podseća na gladnu životinju je brzo, halapljivo konzumiranje hrane, pri čemu glad nije razlog nego najčešće način odrastanja. Mačka koja je odrastala u okruženju gde je postojala ozbiljna konkurencija za hranu kao što je veći broj mačaka i mačića u malom prostoru ili nedovoljno hrane na ulici često brzo, proždrljivo jede, pri tome reži i ispušta karakteristične zvuke. Redovnom ishranom, kvalitetnom hranom i obezbeđivanjem mirnog zaštićenog kutka za hranu ovakve mačke se mogu posle izvesnog vremena opustiti i smanjiti svoju brigu za dostupnost hrane.

Stalno mjaukanje sa značenjem „gladna sam“ i različiti načini  traženja hrane između obroka mogu ukazivati na zdravstveni problem. Posmatranjem i poznavanjem ponašanja mačke i razumevanje njenih potreba vlasnik će uglavnom moći da razluči da li je problem zdravstvene prirode i zahteva detaljniju veterinarsku analizu .  

Gladna i mršava

Prisustvo unutrašnjih parazita, što je uglavnom slučaj sa mačkama koje žive bez kontrole i brige čoveka, može biti uzrok stalne gladi mačke koja čak može delovati i „buckasto“ u predelu stomaka, a u stvari je mršava. Unutrašnji paraziti koriste hranljive materije, koje je mačka unela, za sopstvenu ishranu tako da mačka ostaje realno gladna iako je jela. Osim opasnosti unutrašnjih parazita po zdravlje mačke treba imati u vidu da su ovi paraziti opasni i po ljude, zato je neophodan pregled stolice i konsultacija sa veterinarom.

Glad i mršavost zajedno mogu biti znaci ozbiljnih zdravstvenih problema. To mogu biti dijabetes, hipertireoza, zapaljensko oboljenje creva, rak. Kada mačka oboli od dijabetesa, mršavi, pije puno vode i pri tome stalno pokazuje da je gladna. Ona i nema dovoljno energije jer zbog smanjene produkcije insulina, organizam ne može da koristi unetu energiju pretvorenu u šećer. Hipertireoza uzrokuje povećanu metaboličku aktivnost, odnosno trošenje veće količine energije, pa mačka mršavi a apetit joj je takođe  povećan. Zapaljensko stanje crevnog trakta ne dozvoljava da mačka apsorbuje hranljive materije koje je unela, i koje su je neophodne, pa je zato prisutan stalni osećaj gladi, a pri tome mačka gubi na težini. Rak u delu organa za varenje ima takođe slične manifestacije jer usled prisutnih tumoroznih promena remeti se usvajanje hranljivih materija i organizam gladuje bez obzira na unetu količinu hrane.

Gojazna a gladna

Ako mačka traži hranu i goji se, uz savetovanje sa veterinarom, treba smanjiti količinu hrane. Neke mačke  jednostavno vole da jedu, na šta utiče i nešto povišen hormone gladi kod sterilisanih mačaka pa ako se udovolji njihovom čestom traženju hrane brzo će postati prekomerno teške, a posledično i sklone nizu medicinskih problema.

Kućne mačke mogu jesti više nego što im je potrebno iz dosade zbog nekog vida depresije i usamljenosti. Rešenje problema je veća stimulacija i zanimljiviji prostor u kome živi. Hrana, naročito suva, ne treba da bude stalno dostupna u činiji, već može biti u lopti i ili nekoj sličnoj igrački koja ispušta granule kada se mačka igra sa njom. Postavljanje hrane na različita mesta, u različitim prostorijama, takođe će dati na zabavi ali i omogućito veće kretanje. Loše raspoloženje i depresivnost se mogu prikazati kroz prejedanje i stalno mnjaukanje u potrazi za hranom. Prejedanje je način da se mačka umiri, za nju to predstavlja smirujuće ponašanje. Rešenje je u više mazenja, dodirivanja i posmatranja, više igre ili dodatno društvo druge mačke.

Takođe, nutritivne potrebe mačka zadovoljava pre svega unošenjem sastojaka životinjskog porekla. Hrana koja ima visok procenat ugljenih hidrata, sastoji se od žitarica, a meso je u malim količinama neće zadovoljiti prehrambene potrebe i mačka će jesti više i tražiti još, jer su joj potrebni proteini životinjskog porekla. Ona će se gojiti i dalje biti gladna jer nije zadovoljila svoje prehrambene potrebe, nije zadovoljila bazičnu, metaboličku potrebu za proteinima.

Dijabetes, osteoartritis, rak i niz drugih oboljenja se češće javljaju kod mačaka sa prekomernom težinom. Zato mački treba obezbediti odgovarajuću količinu kvalitetne hrane koja će odgovarati uzrastu, aktivnosti i veličini mačke, a pojavu stalnog traženja dodatne hrane rešavati u zavisnosti od uzroka i uz stručnu konsultaciju. Međutim moramo se podsetiti da je stomak mačaka izuzetno mali: par kašika konzervirane ili sirove hrane, ili trećina šolje granula po obroku otprilike je sve što mački treba da ostane u formi i zdrava.

Related Posts