Zagreb: Otvoreno groblje i krematorijum za kućne ljubimce - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
groblje za kucne ljubimce
Od petmagazine.rs - 20/06/2019

Zagreb: Otvoreno groblje i krematorijum za kućne ljubimce

U Zagrebu je otvoreno groblje i krematorijum za kućne ljubimce “Spomengaj”.

Izvor: Beta, Foto: Shutterstock

Groblje u kvartu Dumovec se prostire na gotovo 13.000 kvadratnih metara, a sadrži zgradu s prijemnom kancelarijom i dvoranu za ispraćaje, krematorijum, paviljon za ispraćaje i groblje za kućne ljubimce s mestima za ukop i polaganje urni.

  • Zagreb je postao prvi grad u ovom delu Europe koji je izgradio savremeno gradsko groblje za kućne ljubimce – saopšteno je u “Spomengaju”.

Grad Zagreb je za ovaj projekt dao 15 miliona kuna (dva miliona evra). “Spomengaj” će vlasnicima kućnih ljubimaca omogućiti oproštaj od njih, i njihovo bezbedno zbrinjavanje nakon smrti bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja ili zagađivanja životne sredine.

Vlasnicima kućnih ljubimaca nudi se niz usluga poput preuzimanja tela životinja s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kremiranje, organizacije ispraćaja, polaganje tela ili urne u grobno mesto, kao i uredjenje i održavanje grobnog mesta.

Hrvatski mediji navode da će cena kremacija biti od 150 do 1.500 kuna (20-200 evra), što će zavisiti od težine tela i od toga da li će kremacija kućnog ljubimca biti pojedinačna ili grupna.