DOSTOJANSTVENI ISPRAĆAJ od 2021. i u Beogradu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
groblje
Od petmagazine.rs - 09/11/2020

DOSTOJANSTVENI ISPRAĆAJ od 2021. i u Beogradu

Sto godina nakon otvaranja prvih grobalja za kućne ljubimce u Parizu i Njujorku, i duže od decenije nakon prvih najava da bi se to moglo dogoditi i kod nas, konačno bi i Beograđani od iduće godine mogli dostojanstveno da se oproste od svojih pasa i mačaka

Piše: Petmagazine.rs

Patetično bi bilo govoriti o tome koliku je bol osetio onaj kome je uginuo kućni ljubimac, a većini se to desilo barem jednom u životu. Ipak, nimalo nije patetično podsetiti na ljutnju koju je svaki od ovih vlasnika osetio u trenutku kada je trebalo sahraniti ljubimca. I dok je Njujork za pse i mačke odredio grobna mesta još daleke 1896, Pariz 1899, glavni grad Srbije ni danas, u 2020, nema groblje na kom bi se sahranjivali kućni ljubimci.

Nakon više od deset godina najavljivanja, čini se da bi ova otužna činjenica mogla da se promeni. Iz Grada Beograda letos je stigla najava da bi u junu iduće godine konačno trebalo da imamo izgrađeno groblje za kućne ljubimce.

Beograd će konačno dobiti ono što imaju mnogi drugi veliki gradovi, dostojno mesto za sahranjivanje kućnih ljubimaca, jer su oni živa bića i prema njima tako i treba da se odnosimo. Ovo je civilizacijski napredak i iskorak za glavni grad – naglasio je tada Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, i raspisao tender za izgradnju.

Prikazujući projekat groblja kućnih ljubimaca, zamenik gradonačelnika najavio je da će se ono nalaziti u Bloku 51, na Novom Beogradu, u blizini Bežanijske kose i da će ovo biti jedan od projekata koji će ostati upamćeni u gradu.

Grad je izdvojio oko 168 miliona dinara, odnosno skoro 1,5 miliona evra, za izgradnju kompleksa, koji će imati hektar i po, administrativnu zgradu od 300 kvadrata, parking sa 20 mesta, krematorijum i različita mesta za sahranjivanje kućnih ljubimaca.

Budimir Grubić, direktor JKP „Veterina Beograd”, koje je učesnik u ovom projektu, prognozira da bi kompletna procedura trebalo da traje dva do tri meseca, možda i kraće, a šest meseci biće potrebno za izradu čitavog projekta.

Svi naši sugrađani i sugrađanke koji imaju kućnog ljubimca ili koji su ga imali znaju koliko im on znači i kakve su probleme imali kada im je ljubimac uginuo, jer nisu imali gde da ga sahrane. To je ozbiljan komunalni problem u Beogradu koji postoji decenijama, a kako vreme prolazi, imamo sve više kućnih ljubimaca i potreba da se uredi prostor za njihovo sahranjivanje bila je sve veća – smatra direktor JKP „Veterina Beograd” i ističe da će izgradnja groblja omogućiti da se vlasnici dostojno oproste od svojih kućnih ljubimaca i da ih sahrane onako kako to dolikuje.

– Prvi put u istoriji našeg grada omogućićemo svim vlasnicima kućnih ljubimaca iz Beograda i susednih mesta da se na human i civilizacijski način od njih oproste – zaključuje Grubić.

Naši sugrađani su, nažalost, već decenijama nalazili razne načine da sahrane svoje pse ili mačke. Najčešće su to činili na skrivenim i zabačenim mestima unutar svog ili tuđeg dvorišta, na imanjima van grada, pored staza raznih šumaraka, u parkovima, naravno, u tajnosti i bez zakonskih dozvola. Koristili su i zakonsku mogućnost da pozovu komunalna preduzeća i uz naknadu, koja u glavnom gradu iznosi oko 3.500 dinara, predaju leš nadležnima. U mnogim selima se, međutim, još očuvao „običaj” da se uginule životinje bacaju po otpadima i mrciništima, u džakovima, kao otpad bilo koje druge vrste. Ova mračna era konačno će biti prekinuta i ljubimci će moći da budu sahranjeni civilizovano i dostojanstveno.

Ovo, prvo groblje kućnih ljubimaca u Srbiji, u prvo vreme će imati 730 kolumbarijuma, 839 grobnih parcela za male, srednje i velike kućne ljubimce, kao i 760 grobnih mesta za vlasnike koji žele da na poseban način obeleže grobno mesto svog kućnog ljubimca.

Sve to treba da doprinese i poboljšanju zoohigijene u gradu i afirmiše odgovorno vlasništvo, jer uprkos tome što je velika većina sugrađana odgovorna, jedan manji deo vlasnika nije i oni predstavljaju generator problema u vezi sa kućnim ljubimcima. Ako je neko uzeo kućnog ljubimca, on prema njemu mora da se odgovorno ponaša – kaže direktor JKP „Veterina Beograd” Budimir Grubić.

Related Posts