Večita borba psa i mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i mačka
Od petmagazine.rs - 13/07/2021

Večita borba psa i mačke

Kada prekidate borbu mačke i psa, postoje dve važne stvari koje treba zapamtiti – vikanje se ne preporučuje, jer to može da poveća agresiju, i mačke ne reaguju dobro na kaznu, u stvari, kazna će verovatno povećati agresiju kod mačaka

Piše: petmagazine.rs

Najčešći uzrok napada mačke je odbrambena agresija. Drugi uzrok je teritorijalna agresija. Ako pas napadne mačji prostor ili počne da koristi njene resurse, kao što su krevet, posuda sa hranom, mačka može da oseti potrebu da brani svoju teritoriju. I u većini slučajeva, ona će verovatno da blefira, režeći, šišteći pre nego što će da krene u napad na psa, ali, postoje situacije u kojima će mačka biti izuzetno agresivna, te će vam trebati pomoć.

Iako su fraze poput “tuku se poput mačke i psa” ostale u našem savremenom jeziku, mačke i psi zaista mogu živeti u harmoniji. Međutim, ako želimo da svoj dom istovremeno delimo sa mačkom i psom, potrebno je slediti određene smernice. Mnogo toga ima veze sa socijalizacijom i ličnom istorijom bilo koje od ova dva ljubimca. Zbog toga nije čudno da mačka napada psa u zajednici.

Sprečavanje agresije

Preventivne akcije koje se mogu preduzeti da biste smanjili agresivno ponašanje mačke prema svom drugom ljubimcu, psu jesu:

Sterilizacija ili kastracija mačaka

Korišćenje opuštajućih feromona za kućne ljubimce

Sprečavanje ulaska psa u mačju hranu ili posip kako bi se smanjila teritorijalna odbrambena sposobnost

Stavljanje zvona na mačku kako bi psu dalo upozorenje da stiže

Davanje mački mesta za bekstvo, kako bi se smanjila verovatnoća agresije usled panične reakcije

Nagrađivanje mačke poslasticama, naklonošću i pohvalama kada se ponaša mirno

Obezbeđivanje svake životinje svojim igračkama, posudama za hranu i krevetom

Korišćenje vrata za kućne ljubimce ili drugih prepreka za stvaranje „sigurnog“ prostora za psa u ekstremnim slučajevima mačje agresije

Ako se čini da je agresija zaigranost koja izmiče kontroli, a ne teritorijalnost ili bojažljiva odbrambena sposobnost, pričvršćivanje povodaca za ogrlicu psa može biti korisno – pas će povući povodac oko sebe, te se mački pažnja usredsređuje na povodac a ne na psa.

Kako prekinuti borbu

Veliki pas kojeg mačka maltretira obično može da se odbrani, ali postoji mogućnost da pas koji je manji može da bude povređen ili ako ništa više istraumatizovan. Ipak, ako dođe do tuče između mačke i psa postoji par saveta koji stručnjaci ističu kao veoma korisna:

Stvorite glasan zvuk – ispustite tešku knjigu ili lupite o sto, na primer

Poprskajte borce vodom

Postavite prepreku između njih

Bacite debeli pokrivač preko njih, skrenite pažnju

Umotajte agresora u ćebe ili debeli peškir i odvedite ga iz sobe. Držite ga u drugoj sobi dok se ne smiri

Budite pažljivi

Kada prekidate borbu mačke i psa, postoje dve važne stvari koje treba zapamtiti. Prvo, vikanje se ne preporučuje, jer to može da poveća agresiju, umesto da je umanji. Drugo, mačke ne reaguju dobro na kaznu. U stvari, kazna će verovatno povećati agresiju kod mačaka, jer ih čini plašljivim i odbrambenim. Nagrađivanje mačke za lepo ponašanje daleko je efikasnije od kažnjavanja lošeg ponašanja.

Kad se borba završi, mačku, ili obe životinje ako je greška bila obostrana, a ne jednostrana, ignorišite najmanje pola sata. Ovo vam omogućava da ukažete na nezadovoljstvo i izbegnete nagrađivanje lošeg ponašanja dodatnom pažnjom.

Nakon nekog vremena razdvajanja, možda ćete videti da su se mačka i pas navikli na međusobno prisustvo. Koliko će to trajati zavisiće od pojedinačnih okolnosti. Kada se to dogodi, možete da ih spajate, ali polako.   

Evo kako to možete da uradite. U kratkim sesijama pod nadzorom, možete držati psa na povodcu, na sigurnoj udaljenosti od mačke. Sve dok je mačka mirna, možete ih približiti. Pazite na znakove upozorenja od mačke u slučaju da vidite tenziju, s njene strane ili obostrano. To može uključivati šištanje ili udaranje psa. U tim slučajevima je možda najbolje pokušati drugi put. Svrha ovog procesa je da mačka postane, za početak, ravnodušni prema prisustvu psa. Međutim, ako je mačka agresivna samo kada se pas približi određenom elementu, to može biti zato što štiti resurs. U tim slučajevima morate izvršiti istu vežbu u prisustvu ovog elementa kako bi mačka videla da pas ne želi da ga prisvoji.