Važno! I mace mogu da dobiju toplotni udar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka na moru
Od petmagazine.rs - 27/07/2022

Važno! I mace mogu da dobiju toplotni udar

Iako se većina mačaka dobro nosi s vrućinama, to ne znači da i njih ne vreba opasnost od toplotnog udara, pogotovo ako su u pitanju one koje borave tokom većeg dana napolju, u dvorištu.

Veterinarka Bonie Bragdon kaže da su slučajevi toplotnog udara kod mačaka ipak ređi nego kod pasa, zato ljudi nisu ni obavešteni da ovo može da se desi i njihovim ljubimicama. Iako se mačke znoje, to nije baš dobar način hlađenja, kao kod ljudi. Zato mogu doživeti toplotni udar kada se nađu zarobljene u ograđenim prostorima kao što su automobil ili transporter.

Mačke ravnog lica podložnije su. Poput pasa, imaju skraćene njuške, male nosnice, govori Bragdon. Takođe, ona navodi, da su pod najvećim rizikom od toplotnog udara rase kao što su burmanska, himalajska i perzijska mačka.

Kada se događa: kada mačka više nije sposobna termoregulisati telesnu temperaturu, odnosno kada ona pređe 40.5 Celzijevih stupnjeva.

Veterinari zato savetuju da i vlasnici mačaka koji imaju dugu dlaku ili „ravnu njuškicu“ povedu više računa o svojim ljubimicama te ih drže unutra kada je napolju vruće.

Znakovi: telesna temperatura iznad 40.5 Celzijevih stupnjeva, kolaps, visoka brzina otkucaja srca i ubrzano disanje, proliv, slinjenje ili povraćanje, dezorijentiranost ..

Ako uočite bilo koji od ovih simptoma odmah otiđite kod veterinara.