Turska angora: Pufnasta i razigrana maca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
turska angora
Od petmagazine.rs - 04/07/2022

Turska angora: Pufnasta i razigrana maca

Angora je veoma društvena mačka i najviše uživa u domu s još jednom mačkom

Piše: petmagazine.rs

Elegantna i pufnasta, turska angora je antička rasa mačke poreklom iz Turske. U nastanak ove rase čovek nije umešao svoje prste, a prvi pisani podaci o angorama datiraju iz 15. veka.

Ovo je mačka svilene duge dlake i ime je dobila po gradu Ankara, koji se nekada zvao Angora. Osvajači su ih često uzimali za suvenire iz svojih pohoda pa se smatra da je ovo prva dugodlaka mačka koja je kročila na tlo Evrope. Ova rasa smatra se nacionalnim blagom u Turskoj i zanimljivo je da se mace ove rase nalaze i u zoološkom vrtu u Ankari.

Atleta

Ako ovoj cica-maci nešto padne na um, nema toga što će je sprečiti da sprovede svoju zamisao. Iako su naoko elegantne i graciozne, ove mace će stalno vlasnike iznenađivati svojim atletskim i akrobatskim sposobnostima i izrazitom inteligencijom. Nijedan plakar nije dovoljno visok za ovu mačku, i nijedna vrata nisu tako dobro zatvorena da ih njihove šapice ne mogu otvoriti. Takođe, ove mace često se nazivaju balerinama, zbog njihove gracioznosti, snage i atletskih sposobnosti.

Razigrani drugar

Uživaju u igri i sve će učiniti da privuku pažnju vlasnika, pa umeju da budu i nevaljale. Obožavaju svoju ljudsku porodicu, prijateljski su nastrojene prema gostima i ostaće razigrane i u starijem dobu. Angora je veoma društvena mačka i najviše uživa u domu s još jednom cica-macom. Dremaće oko vrata svog vlasnika ili u njegovom krilu. Radoznala je i želeće da bude uključena u sve aktivnosti svoje ljudske porodice. Mace ove rase su izrazito inteligentne i možete ih naučiti svemu što poželite. U domu, angora se gotovo uvek najviše veže za jednu osobu, prema kojoj je izrazito zaštitnički nastrojena.

Izgled

Ženke teže od 3,5 do 5,5 kilograma, a mužjaci najčešće teže više od 5,5 kilograma. Iako su ove mace poznate po svom bisernobelom krznu, njihova dlaka može biti i tabby (prugasta), crna s braon poddlakom ili sivkasta. Nemaju poddlaku te se njihovo krzno lako održava, a i neznatno se linjaju. Trebalo bi ih četkati jedanput do dvaput nedeljno. Većina ovih prelepih cica-maca koje imaju plave oči je gluva.

“Sindrom Dejvida Bouvija”, tj. anomalija u medicini poznata pod nazivom heterohromija, česta je kod ovih mačaka. Najčešće se dogodi da jedno oko bude plavo, a drugo svetlosmeđe.

Heterochromia iridum pun je medicinski naziv ove anomalije i reč je o stanju koje je rezultat relativnog viška ili manjka melanina (pigmenta), i koje može biti nasledno tj. genetsko ili posledica bolesti ili povrede.