Top lista najaktivnijih maca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka na krevetu
Od petmagazine.rs - 18/05/2021

Top lista najaktivnijih maca

Važno je napraviti razliku između aktivne rase mačaka i hiperaktivne mačke. Aktivna mačka je ona koja ima izdržljivost, voli da se igra, rado će istraživati, tražiće pažnju od vlasnika i možda neće spavati koliko drugi. Hiperaktivna mačka je ona koja puno trči, troši puno energije i čak može biti destruktivna. Ove mačke mogu biti hiperaktivne iz različitih razloga. Donosimo vam listu najaktivnijih maca:

Laperm

La Perm mačke imaju inventivan, oštar um i sjajan smisao za humor, što je sjajna kombinacija. S ovim kućnim ljubimcem sigurno nećete biti deprimirani, jer je to jednostavno nemoguće. Ona voli da se šali, vesele su i razigrane, bez imalo agresije. Naprotiv, vrlo su ljubazni i privrženi, nisu osvetoljubivi i vole svoju porodicu. Ova maca voli igre, štaviše, može se igrati samostalno, ali i sa svojim vlasnikom. Između ostalog, pasmina LaPerm savršeno se prilagođava različitim okolnostima i situacijama, uključujući preseljenje.

Burmila

Burmile su prijateljski nastrojene mace, veoma privržene i nežne, ali i avanturističkog duha i razigrane. Ipak, umeju biti pomalo trapave, pa je savet da se u kući u kojoj živi burmila ne drže lomljive stvari (vaze, činije, lampe) na mestima gde ih ona može dohvatiti šapama. Ove mace ostaju razigrane i u starijem dobu. Iako su lude za svojim vlasnicima i veoma su im privržene, nisu previše zahtevne. Ali čim je neko krilo slobodno –  mačka ove rase će u njega uskočiti.

Devon Reks

Devon rex su veoma emotivne, privržene vlasniku, a kako su razigrane tokom čitavog života, potrebno im je dosta prostora za igru. Biće uvek uz svog vlasnika, obožavaće da se maze i umiljavaju, i svakog dana mora im se posvetiti vreme – za maženje, poljupce, igru. Živahne su, inteligentne, željne pažnje. Prijateljski su nastrojene, pa obožavaju decu i druge životinje, a lako će naučiti da vam poput psa donose lopticu. Takođe, uz malo strpljenja i posvećenosti, možete ih naučiti i brojnim akrobatskim trikovima.

Skotiš fold

Ova maca je veoma inteligentna, radoznala i privržena porodici u kojoj živi. Uživa u skrivanju, često će otvarati ormare i fioke kako bi istraživala. Ume da bude i stidljiva, a svoje vlasnike pratiće u stopu. Možete je naučiti da hvata lopticu. Ima veoma spretne šape, pa će mnoge mace ove rase jesti i piti uz pomoć šapica. Voli decu i slagaće se s mirnim psima. Treba je redovno četkati i čistiti joj uši. Na svet dolazi s ravnim ušima koje se nakon tri nedelje savijaju.

Korat

Korat mace su veoma inteligentne, svojeglave i uvek će dobiti ono što žele. Umeju da budu veoma posesivne kad je reč o vlasnicima i žele njihovu nepodeljenu pažnju. Uvek su im u blizini i neće se udaljiti čak ni kada u dom ušetaju nepoznati ljudi. Ove mace nikako ne vole da su same, zato su se oduvek i poklanjale u paru. Korat mačke uživaju u svim vrstama igre, mentalnim igricama i učenju novih trikova. Veoma su aktivne i ove pametnice ćete svemu naučiti pohvalom, maženjem i poslasticama. Vole mir i tišinu.