Tajna mačjih feromona - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 15/12/2022

Tajna mačjih feromona

Sintetički feromoni u spreju imitiraju prirodne hemijske supstance i tako uspešno rešavaju problem agresije među mačkama koje dele isti dom, kao i neželjena ponašanja poput uriniranja van posipa, grebanja nameštaja…

Piše: petmagazin

Ako ste ikada prisustvovali mačjoj tuči, ili ako ste bar čuli zvukove te žestoke borbe, znate da takva situacija nije nimalo naivna. Zamislite kako je vlasnicima koji u domu imaju mace koje se baš “ne mirišu”. Srećom, postoji rešenje i za ovaj problem.

Studija američkih naučnika, objavljena u Žurnalu za mačju medicinu i hirurgiju, pokazala je koliko su delotvorni mačji feromoni u spreju ako u domaćinstvu imate mačke koje se ne slažu i otvoreno ispoljavaju agresiju jedna prema drugoj.

Manje svađe

Naučnici su studijom obuhvatili 45 mačaka, od kojih je njih 17 bilo izloženo feromonima, dok je ostalih 28 dobijalo placebo. Nakon 25 dana praćenja mačjeg ponašanja, naučnici su ustanovili da su se mace koje su bile podvrgnute terapiji feromonima manje svađale s drugim mačkama, dok je ostalih 28 i dalje ispoljavalo neželjeno ponašanje. Štaviše, pozitivni efekti terapije uočavali su se i dve nedelje nakon terapije – mace su bile smirene, zadovoljne i nisu se svađale.

Šta su zapravo feromoni

Najpoznatija američka “šaptačica mačkama”, bihejviorista Mišel Nagelšnajder, nedavno je u intervjuu za najpopularniji mačji magazin na svetu “Moderna mačka” otkrila sve o ovoj „čarobnoj” supstanci. 

– Mačji feromoni su prirodna supstanca koja utiče na mačju psihologiju i ponašanje. Mačke proizvode feromone i otpuštaju ih u okolinu, i to putem žlezda koje uokviruju njihovo lice. Zato mace trljaju svoju glavu o nas, druge mačke, predmete u domu – kako bi na njima ostavile svoj miris i označile svoju teritoriju. Ove prirodne hemikalije imaju umirujući efekat na mačke i pomažu im da se lakše i brže izbore sa stresom. Takođe, feromoni macama služe i u komunikaciji s drugim mačkama – objasnila je Nagelšnajderova.

Blagodeti

Širom sveta, pa tako i u našoj zemlji, mogu se pronaći sintetički feromoni u spreju, koji na mnogobrojne načine mogu pomoći mačkama.

– Sintetički feromoni imitiraju prave, prijateljske mačje feromone i imaju takav efekat da mačku smiruju i čine da se ona oseća sigurno u svom okruženju. Neretko se koriste prilikom preseljenja u drugi stan ili kuću, kao i prilikom navikavanja mačaka na nove komade nameštaja (grebalice, penjalice). Naročito su korisni u domaćinstvima sa nekoliko mačaka, jer tu mačja agresija nije nepoznanica. U borbi za teritoriju, činiju s hranom, pažnju vlasnika, a naročito ako mace nisu rasle zajedno već su “prisilno” spojene, može doći do agresije i borbe, a feromoni su tu da doprinesu smirivanju tenzija i nestanku neprijateljstva. Mačke se ne moraju tući, već se mogu i izbegavati, što takođe nije dobro jer je siguran znak da su pod stresom. Razume se, vlasnik ovde ima ključnu ulogu, ali malo “magije” i pomoći nije naodmet – savetuje poznata bihejvioristkinja.

macke se vole

Ponašanje

Prema rečima Nagelšnajderove, postoji niz neželjenih ponašanja koje feromoni u spreju mogu uspešno korigovati. Razume se, vlasnici nikad ne bi trebalo da na svoju ruku koriste ovu hemikaliju, već samo u dogovoru s veterinarom.

– Neki od najčešćih problema u ponašanju kućnih mačaka su uriniranje van posipa, grebanje nameštaja i agresija – bilo prema drugim ljubimcima ili prema ljudskim članovima porodice. Iskustva pokazuju da se ovi problemi znatno smanjuju, odnosno manje se ispoljavaju nakon svega nedelju dana upotrebe feromona. Takođe, značajni pomaci postignuti su i kod onih mačaka koje preterano ližu svoje krzno, žvaću nameštaj i garderobu vlasnika, kod maca koje pate od separacione anksioznosti (straha od razdvajanja), zatim kod povučenih i plašljivih maca, kao i kod onih sa slabim apetitom.

Savet +

Feromoni se preporučuju i kada udomite macu iz prihvatilišta ili od staratelja i kada je dovedete u svoj dom. Iako je okružena ljubavlju, potpuno stran i nov ambijent može biti previše za nju i mačka će najverovatnije biti uplašena, nepoverljiva, skrivaće se i biti pod stresom, ma koliko je vi obasipali ljubavlju. Zato je savet da vam sprej sa feromonima uvek bude pri ruci i da njime oplemenite svoj dom. Ljudi ovaj miris i ne osećaju, ali vašoj mački će biti najbolji saveznik i pomoći će joj da se opusti i oseća sigurno.