Studija: Većina mačića gleda na svoje vlasnike kao na roditelje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 14/04/2024

Studija: Većina mačića gleda na svoje vlasnike kao na roditelje

Mačići pokazuju stil vezivanja sličan ljudskim bebama i vide svoje vlasnike kao roditelje, kaže jedna studija. Istraživači sa Državnog univerziteta Oregon kažu da je većina proučavanih mačića imala “siguran stil vezivanja“, što je značilo da su doživeli “smanjeni odgovor na stres“ kada su se njihovi vlasnici vratili nakon što su ih ostavili u prostoriji tokom eksperimenta.

piše: Minja.cat

Objavljeno u časopisu Current Biology, studija je analizirala ponašanje grupe mačića starih od četiri do osam meseci koji su proveli dva minuta sa svojim vlasnikom, a zatim bi ostali sami dva minuta, a zatim bi se vratili još dva minuta. Mačići su klasifikovani u grupe po stepenu privrženosti od strane stručnjaka za šifrovanje koristeći iste kriterijume koji se koriste za odojčad i pse.

Četiri različite kategorije su: sigurne, ambivalentne, izbegavajuće i neorganizovane. Istraživači su otkrili da je 64% mačića pokazalo siguran stil vezivanja za svoje vlasnike i da su bili manje pod stresom kada su bili na okupu. Ostalih 36% mačića imalo je nesiguran stil vezivanja i nisu bili emocionalno pogođeni kada su njihovi vlasnici otišli ​​ili se vratili.

Studija je potvrdila: “Trenutni podaci podržavaju hipotezu da mačke pokazuju sličnu sposobnost stvaranja sigurnih i nesigurnih veza koji su prethodno bili pokazani kod dece. Možda je iznenađujuće saznati ove rezultate, jer mačke često imaju reputaciju hladnih i nezavisnih kućnih ljubimaca”.

Na koji način ljubimci pomažu starijim osobama

 

“Čini se da je stil vezivanja za mačke relativno stabilan i prisutan i u odrasloj dobi”, napisali su u nalazima. I to nije sve. Istraživanje takođe sugeriše da su mačići jednako vezani za vlasnike kao i psi!