Šta vam mačke govore pokretima svojih ušiju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 06/08/2023

Šta vam mačke govore pokretima svojih ušiju

Mačji jezik prevazilazi vokalizaciju koja obično uključuje šištanje, režanje, brbljanje i mjaukanje. Neverbalni jezik, poput govora repom, nudi mnoge prednosti u odnosu na vokalizaciju. Na iznenađenje mnogih vlasnika, mačja komunikacija se dobrim delom odvija preko mačjih ušiju, pružajući mnoštvo korisnih informacija u vezi sa raspoloženjem mačke ili sledećom reakcijom.

piše: Minja cat

Uši okrenute napred izražavaju interesovanje. Ovo takođe služi da se ušna školjka usmeri ka zanimljivim zvukovima, kako bi se prikupilo što više informacija. Vlasnici mogu primetiti da čak i tokom dremanja mačaka njihova maca usmerava uši čak i prema najsuptilnijim zvukovima.

Kada se mačka oseća ugroženo ili nelagodno, uši se okreću u stranu. Pomalo liče na krila aviona. Smatrajte da su „avionske uši“ rano upozorenje da se povučete i zaustavite sve što je navelo mačku da se oseća ugroženo.

Bočno okrenute uši koje trepere ili vibriraju veoma brzo, mogu biti reakcija na uzbuđenje. Ako ovo potraje, to takođe može biti znak zdravstvenog problema. Ako pas, osoba, druga mačka koja izaziva uzbuđenje ne nestane, mačka može napredovati u pretnju ili napad.

Uplašene ili ljute mačke spljošte uši čvrsto uz glavu ili ih pomeraju unazad. Ovo drži uši van dometa kandži i zuba, u pripremi za borbu ili bekstvo. Mačke sa “zalizanim” ušima mogu napasti ako njihov napadač ignoriše upozorenje.